Zwart-wit fotografie blijft toch iets bijzonders hebben. Het geeft een foto op de één of andere manier een aparte sfeer, variërend van mysterieus tot romantisch en van ronduit griezelig tot een plaatje uit vroeger tijden. Ikzelf ben ook een fan van zwart-wit fotografie en onder meer in de Weekly Snaps zie je ook regelmatig dergelijke plaatjes voorbij komen.

Onlangs ontdekte ik bij toeval de app Vint B&W, waarmee je niet alleen zwart-wit foto’s kunt maken, maar ook bestaande foto’s om kunt zetten naar zwart-wit. Deze optie is er overigens pas bij gekomen sinds een recentelijke update, nadat er drie jaar lang nooit een update is geweest.

De app is eigenlijk heel simpel. Geen toeters en bellen, je maakt een foto en die wordt vervolgens opgeslagen zonder melding of iets dergelijks. Hetzelfde gebeurt met foto’s die geïmporteerde zijn. Hij doet waar ie voor gemaakt is en doet dat erg goed!

Als liefhebber van zwart-wit fotografie, heb ik al van alles geprobeerd: Van filters in apps zoals Snapseed, Picfx en Instagram, tot speciale apps voor dit doeleinde, zoals Simply B&W en MonoPhix. Ik moet bekennen dat ik nooit eerder zo onder de indruk was van een zwart-wit fotografie app, dan van Vint B&W.

Een goede zwart-wit foto heeft echt wit en echt zwart in één beeld en niet, zoals je helaas vaak ziet, enkel grijstinten. Meteen de hoofdreden waarom ik met de camera nooit in de zwart-wit stand fotografeer, omdat je dan hele vlakke grijze foto’s krijgt. Hoe raar het ook klinkt: juist de kleuren in een foto zorgen voor de contrasten, hooglichten enzovoorts.

Daarmee gaan veel standaard apps voor zwart-wit fotografie ook de fout in: Je krijgt hetzelfde soort foto’s als dat je met een normale camera zou schieten op een zwart-wit stand en dat is nu eenmaal niet echt mooi. Vint B&W doet dit wel erg goed.

Een blauwe lucht wordt niet geconverteerd in lichtgrijs of wit, maar zoals het hoort, contrasten en hooglichten komen ook goed over. Zo blijkt wel weer dat een app dus niet allerlei gelikte hoogstandjes aan boord hoeft te hebben om toch goed te kunnen zijn. In dit geval gaat ‘less is more’ dus zeker op! Op de fotocollage rechts boven zie je een aantal met Vint B&W omgezette foto’s die ik de afgelopen maand gemaakt heb.