Zoals je inmiddels wel weet, ben ik gek op afbeeldingen met mooie typografie. Om te bekijken, maar ook om zelf te maken. De reden dat ik dat niet heel vaak doe, is omdat er behoorlijk veel tijd in gaat zitten en met ruim 400 lettertypen tot mijn beschikking, wordt het er ook niet makkelijker op. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik gister Whims ontdekte!

Whims is een iPhone app waarmee je redelijk eenvoudig afbeeldingen met typografie kunt maken. Er komen geen foto’s aan te pas, je hebt een achtergrondkleur waar je eventueel nog een textuur overheen kunt gooien en daar komt je tekst op te staan. Op die manier komt de nadruk op de tekst te liggen, en dat is precies de bedoeling.

Het woord whim wordt overigens vertaald naar ‘A sudden or capricious idea; a fancy’ en in die zin heeft de app de perfecte naam. Je kunt namelijk echt overal iets van maken: Om je Facebook updates meer op te laten vallen, een lief briefje voor een vriend of vriendin, random thoughts, stukjes van songteksten, hersenkronkels, inspirationele quotes, tweets, name it!

De app lijkt op Instagram. Dezelfde tabs en dezelfde werking. Al snel had ik ook wat nadelen ontdekt, zoals dat je niet meteen bij het uploaden je creatie kunt delen op sociale netwerken en dat die delete button wel heel dicht bij de deelopties zit. Dat resulteerde erin dat ik al twee keer een afbeelding opnieuw heb moeten maken.

Om een whim te maken, klik je op de middelste tab. Eerst voer je de gewenste tekst in, vervolgens kun je deze opmaken, waarbij je kunt kiezen uit diverse stijlen. Elke stijl bevat een kleine selectie kleurcombinaties en twee lettertypen.

Verder kun je de grootte-, uitlijning en regelafstand van de tekst afzonderlijk van elkaar regelen om je tekst precies zo te krijgen zoals je het wilt. Minpunt is dat, wanneer je terug wilt naar het edit-scherm.

De kans bestaat dat je vervolgens je opmaak kwijt bent als je terugkeert in het opmaakscherm. De app is verre van perfect, maar het maken van whims is zó leuk! Het is een makkelijke en snelle manier om toch leuke graphics te kunnen maken.

Onderstaand de creaties die ik tot nu toe gemaakt heb:

Ik vind zelf de onderste tot nu toe het mooist, dat is dan ook gelijk de meest recente, die heb ik net een uurtje geleden zitten fröbelen. Vanuit de app kun je je whims ook gemakkelijk delen via Instagram, Facebook, Twitter en Tumblr en ook is er de mogelijkheid om je creaties via een e-mail bericht of MMS te verzenden.

Elke gebruiker heeft ook een eigen Whims-URL, die je gewoon via de browser kunt benaderen, zodat ook mensen die de app niet geïnstalleerd hebben, je creaties kunnen bekijken. Ondanks dat de app nog heel wat verbeterpuntjes heeft, kijk ik daar graag even overheen, het maken van Whims is erg leuk en door de veelzijdigheid zijn de mogelijkheden praktisch onbeperkt!