In mijn statistieken kom ik vaak zoekopdrachten tegen die de term zilvershampoo bevatten. Blijkbaar bestaan daar dus veel vragen over en aangezien ik zelf al jaren zilvershampoo gebruik, besloot al die zoekende mensen een beetje op weg te helpen en een artikel te schrijven over de pro’s en cons, fabels en feiten van zilvershampoo!

Wat is zilvershampoo? Een blauwpaarse shampoo bedoeld voor het onttrekken van een teveel aan warmte (geelpigment) aan je haar. Een product wat ook vaak wordt geassocieerd met ouderen. Denk bijvoorbeeld aan een blauwspoeling: Grijs of wit haar met een wat paarsige gloed. Zonder meer dat dit het resultaat is geweest van een iets te lang ingetrokken zilvershampoo. :-)

De kleur van zilvershampoo is vrij typisch. Het heeft deze kleur, omdat blauw / paars op de kleurenkaart tegenover geel ligt. Dit zijn complementaire kleuren. Op die manier kan een gele gloed aan je haar worden onttrokken. Stel dat je haar een wat groenige gloed heeft, moet je daar iets roods tegenover zetten om de tint in balans te krijgen.

Zilvershampoo is ook geschikt voor mensen met blond haar. Als je van nature veel warmte in je haar hebt of een kleuring te geel is uitgevallen, kan zilvershampoo tot op zekere hoogte uitkomst bieden. Diverse merken hebben dit in het assortiment.

Eén van de meest bekende is de Schwarzkopf Reflex shampoo, maar drogisterijen hebben vaak ook eigen merk shampoos en kapsalons verkopen het ook, bijvoorbeeld die van L’Oréal Professional, die overigens wel weer wat duurder is.

Wordt mijn haar paars van zilvershampoo?

Dit hangt af van de kleur en toestand van je haar! Heb je bijvoorbeeld heel lichtblond tot wit haar, is het niet echt aan te raden om zilvershampoo langer dan tien minuten in te laten trekken. Lichtblond en met name (veelvuldig) geblondeerd haar is poreuzer en de blauwpaarse kleur kan dan sneller doorslaan in je lokken.

Zie het als een hol buisje waar je een gekleurde vloeistof overheen giet: Als het buisje gesloten is, zal de kleur er niet in lopen. Maar als het buisje gaatjes bevat, is de kans groot dat de kleur erin zal lopen. Zo werkt dat ook met haar. Hoe lang je de shampoo in moet laten trekken, is vaak een kwestie van uitproberen. En hoe sterker de shampoo (hoe donkerder de kleur), hoe korter hij in hoeft te trekken.

Is zilvershampoo slecht voor mijn haar?

Zilvershampoo is niet schadelijk voor je haar. Het bevat namelijk geen agressieve bestanddelen. Maar de meeste zilvershampoos bevatten, in tegenstelling tot een gewone shampoo, geen voedende bestanddelen, waardoor je haar er droger door kan aanvoelen. Maar wanneer je na gebruik van de shampoo een haarmasker gebruikt, compenseert dat weer en zul je in feite niet echt verschil merken.

Help! Hoe krijg ik die paarse gloed eruit!

Oeps… iets te lang laten intrekken? Geen nood. Het kan even duren, maar je krijgt het er altijd uit. Je haar nog eens wassen met gewone shampoo is meestal voldoende. Is de paarse gloed niet weg? Dan kun je het nog een paar keer wassen. Soms helpt het om antiroosshampoo te gebruiken. Dit is wel een vrij agressieve shampoo waardoor je haar erg droog kan aanvoelen. Dus pas op met intensief gebruik!

Antiroos shampoo staat erom bekend dat het kleur aan je lokken kan onttrekken. Niet als bij een echte ontkleuring, meer om de kleur te vervagen van je geverfde haar. Zorg er wel voor dat je na het wassen van je haar met zilvershampoo of antiroos shampoo, je haar goed behandelt met een voedend haarmasker!

Blond haar met koele tint

Mijn haarkleur blijft warm!

Zilvershampoo werkt goed om geeltinten aan je haar te onttrekken, maar slechts tot op zekere hoogte. Als je echt veel warmte in je haar hebt, kun je met zilvershampoo wassen zoveel je wilt, maar zal dat weinig tot geen resultaat hebben.

Dat kan zijn omdat je haar eerder donker is gekleurd, of omdat je van nature veel warme tinten in je haar hebt. Als je bijvoorbeeld goudblond haar hebt, zal je met zilvershampoo nooit asblond worden.

Wordt mijn haar lichter van zilvershampoo?

Nee. Zilvershampoo bevat geen peroxide en is dus geen middel om je haarkleur op te lichten. Wel kan je haar optisch lichter lijken, zodra de gele of oranje gloed minder is.

Wat is de beste zilvershampoo?

Dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Sommigen zijn tevreden met eigen merk, anderen gaan liever voor een bekend merk of salonkwaliteit. Ik heb zelf verschillende varianten gehad en merk vaak wel verschil in werking.

Zo gebruik ik zelf de Schwarzkopf Reflex Zilvershampoo om een gelige gloed uit m’n haar te halen na een kleuring, maar krijg ik van de Bleach Blondes shampoo van Lee Stafford juist een mooie matte kleur.

De Lee Stafford shampoo bevat ook wat voeding en is donkerpaars. Het is vooral een kwestie van uitproberen welke jij het fijnst vindt en welke op jouw haar het beste effect heeft. Bij sommige zilvershampoos slaat de paarse tint ook eerder door. Ik heb het bijvoorbeeld met de Reflex shampoo eerder dan bij die van Lee Stafford.

Hoe lang in laten trekken?

Hoe lang moet het intrekken?

Dat hangt af van kleur en staat van je haar. Zoals ik al schreef, is de inwerktijd bij wit of lichtblond haar korter dan wanneer je donkerder blond bent. Wanneer je je haar een aantal keren gewassen hebt met zilvershampoo en het minder gelig wordt, kan het zijn dat je haar alsnog een paarsige gloed krijgt.

Een teken om het of voorlopig niet meer te gebruiken, of de inwerktijd in te korten! Sowieso is één keer per twee weken met een zilvershampoo wassen ook wel voldoende en vermindert de kans op paars haar.

Hoe vaak kan ik zilvershampoo gebruiken?

Omdat de shampoo weinig tot geen voeding bevat, is dagelijks gebruik niet aan te raden, sowieso heb je dan ook eerder kans op een paarse gloed. Op de flacon van de Lee Stafford shampoo staat zelfs aangegeven dat je het product niet vaker dan één keer per week moet gebruiken. Zelf gebruik ik het maximaal eens per week.

Tot zover een aantal adviezen. Ik ben overigens geen kapster of haarspecialist. Bovenstaande tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Puur omdat ik al jaren zilvershampoo gebruik en diverse soorten en merken heb geprobeerd, weet ik er inmiddels het één en ander vanaf.

Toch nog vragen? Laat gerust een reactie achter!

DISCLAIMER: Helaas zijn er al meerdere personen geweest die dit artikel zonder toestemming en/of naamsvermelding gekopieerd hebben en op hun eigen website gepubliceerd. Dit is NIET toegestaan.