Eindelijk is het weer zover dat ik in de stemming ben voor een column. De laatste tijd was ik dat vaker niet dan wel. Maar nu gaat het lukken! Ik heb onlangs namelijk één ding geleerd en dat is dat één van de meest nare hoofdpijnvarianten, ook bekend als migraine, uitmuntende bijwerkingen heeft op het gebied van geestelijke expressiviteit en met name enorm stimulerend is voor de aanmaak van sarcasme en bijdehante opmerkingen. Mooie gelegenheid om daar meteen flink misbruik van te maken!

Die migraine dus, daar wilde ik ‘t graag eens over hebben. Maak van de deugd een ondeugd, of was het nou anders? Onlangs werd ik ‘s nachts, om precies te zijn om 1 minuut over 3 (dat kon ik nog net zien voordat m’n beeld begon te knipperen als een kapotte monitor) onaangenaam verrast door de meest extreme migraineaanval sinds tijden. Nadat ik mezelf met de nodige supplementen en ademhalingstechnieken eindelijk weer een beetje mens voelde, bedacht ik me dat migraine een heel naar iets is, waarover ik toch eens wilde schrijven.

Nou denk je vast dat ik aan de “Chateau Migraine” heb gezeten, maar nee, dat is zeker niet het geval. Ik drink namelijk geen wijn, want daar krijg ik koppijn van. Juist, daar heb je het! Hoofd Pijn. Ik krijg overigens ook hoofdpijn van bepaalde mensen, bepaalde klusjes en zeer zeker ook van bepaalde geluiden, maar het meest nog, krijg ik hoofdpijn van het woord migraine.

Wat een naargeestig woord. Ik heb al nooit veel opgehad met de Franse taal, moet je nagaan wat ik door moest maken toen ik dat vroeger moest leren! “Ça va? Ça va bien!” Ça va helemaal niet bien! Rot op!

En dan moesten ze ook nog zo nodig een woord verzinnen waarvan je al pijn in je kop krijgt bij alleen het horen ervan. Als die lui dan toch moeten praten, dan liever in termen als: Baguette, Entrecôte en Crème Brulée. Dat hoor ik nou eenmaal liever. Veel beter toch, nietwaar?

De Belgische gezondheidswebsite Gezondheid.be meldt trouwens dat bepaalde etenswaren een migraineaanval kunnen uitlokken. Chocolade is daar één van. Zeg, wat wil je nou! De ene week lees ik dat chocolade voornamelijk wonderen doet voor gewichtstoename, de week erop lees ik dat het stoffen bevat die goed voor je zijn en nu dit weer. Ik heb overigens in het hele artikel nergens het woord ‘wetenschappelijk’ kunnen ontdekken, dus tot die tijd neem ik het maar met een korrel cacao…

Als die lui dan toch moeten praten,
dan liever in termen als: Baguette,
Entrecôte en Crème Brulée.
Dat hoor ik nou eenmaal liever.

Om het mooier te maken, kan het maken van huiswerk of lichamelijke inspanning bij kinderen ook een migraineaanval uitlokken, volgens de het Voedingscentrum. Dus ouders, wees gewaarschuwd! Als je jong geen huiswerk wil maken of niet aan sport wil doen, dan is dat niet omdat ze geen zin hebben, maar omdat ze bang zijn voor een hoofdpijnaanval. Juist…

Het scheelt overigens wel dat het Voedingscentrum zelf al aangeeft dat deze mogelijke verbanden niet wetenschappelijk zijn bewezen. Bij mij heet zoiets ‘aannames’, maar dat is slechts de opinie van een simpele blogger met soms een lichte neiging tot sarcastische oprispingen.

Genoeg over dit onderwerp, voordat je straks ook nog ‘ne kop wie eine ríéthamer höbbe. Dat staat overigens gelijk aan flinke koppijn hebben, maar dan in het Steins dialect. Weer eens wat anders… Enig voordeel van dit nare Franse verschijnsel, is dat het me inspiratie voor dit artikel heeft opgeleverd, heeft die ouwe Cruijff toch gelijk!