Ik hoef je niet te vertellen dat ik veel met grafische vormgeving en fotografie bezig ben. Op pad met de camera, juiste lichtval en compositie zoeken. Thuis het nieuwe materiaal op de computer inladen en bewerken in Lightroom. Zo nu en dan een typografie maken of mooie graphics voor m’n site. Mijn kennis deel ik graag met jou.

Ik krijg met grote regelmaat complimenten over mijn iPhone foto’s en ook zo nu en dan de vraag “Zijn die foto’s écht met een iPhone gemaakt?”. Reden genoeg dus om daar eens een artikel aan te wijden en een aantal tips te geven. Let wel: Ik ben geen professionele fotograaf en de tips die ik geef zijn puur gebaseerd op mijn ervaring en wat ik prettig en goed vind werken.

Herfst op de Dalemwal, Gorinchem

Fotograferen kun je leren

Niet iedereen wordt geboren met talent voor van alles en nog wat. Als ik naar mezelf kijk: Ik ben altijd creatief geweest, maar fotograferen kon ik voor geen meter. Met het kleine cameraatje wat ik in m’n jeugd had, maakte ik zo’n 10 foto’s op jaarbasis en 90% van het ontwikkelde materiaal kon gelijk de vuilnisbak in: Bewogen, vinger voor de lens. De klassieke fouten zeg maar. Nadat ik in 2000 mijn eerste digitale camera kocht, ging ik steeds actiever fotograferen.

Mijn gouden tip: Kijken, kijken en nog eens kijken. Let op je omgeving, op details, op lichtval en kleuren. Je moet je camera, of in dit geval je iPhone-lens, zien als een verlengstuk van je ogen. Als je jezelf dat aanleert, ontwikkel je vanzelf een techniek waarbij je direct ziet of iets goed overkomt op foto. Ik heb dat zelf inmiddels al jaren en het klopt altijd. Het voordeel van de iPhone (of een andere smartphone) is dat je deze vrijwel altijd bij je hebt.

Je kunt dus naar hartenlust oefenen en doordat je niet te maken hebt met allerlei instellingen, kun je je volledig focussen op het maken de foto zelf. Door te doen, leer je het best! Bij mij heeft het fotograferen overigens een positieve bijwerking gehad: Ondanks dat mijn oogafwijking niet verandert, ben ik toch meer gaan zien. Puur door mezelf te focussen op de dingen om me heen en bewust met de omgeving bezig zijn.

Woudrichem collage

Frame it baby!

Een mooie zonsondergang of een schitterend historisch gebouw op de plaat zetten kunnen we natuurlijk allemaal wel, maar juist daar wordt het pas spannend: Namelijk de manier waarop je je compositie maakt, zorgt ervoor dat je foto opvalt en de aandacht van de kijker trekt. Ook dat is een kwestie van oefenen. Out of the box denken is vaak lastiger dan je denkt, ik loop er ook nog regelmatig tegenaan.

Een techniek die leuk werkt, is je gemaakte foto achteraf op verschillende manieren uitsnijden. Dit kan in heel veel apps en in praktisch elke fotobewerkingssoftware voor de PC. Als je achteraf de verschillende uitsneden bekijkt, zal je opvallen dat bepaalde foto’s meer uitstraling hebben. Op die manier kun je leren hoe je composities het best kunt kaderen.

Developing image, stage 3…

Nu je je foto gemaakt hebt, mooi gekaderd of desnoods achteraf uitgesneden, kun je hem nog verder optimaliseren. Geloof me, geen enkele fotograaf, amateur of prof, gooit zijn foto’s op internet (of elders) voordat ze minimaal een rondje door Adobe Lightroom of Photoshop hebben gemaakt. Heb je zelf niet één van deze (kostbare) pakketten in huis, niet getreurd! Juist de iPhone leent zich er uitstekend voor om je foto’s na te bewerken.

Mooie wolkenlucht boven Sleeuwijk

Er zijn ongeveer duizend-en-één apps voor beschikbaar, zowel gratis als betaald. Sommige zijn vooral geschikt voor basisbewerkingen zoals helderheid, contrast, saturatie, uitsnijden en roteren van je afbeeldingen, weer andere apps geven je de mogelijkheid een filtertje over je foto te gooien of een andere creatieve bewerking.

Mijn all-time favourite op het gebied van standaard fotobewerking is SnapSeed. Een intuïtief werkende maar krachtige app voor fotobewerking. Behalve standaard tools om je foto mee te optimaliseren, zitten er ook filtertjes in, een tilt-shift effect en meer.

Een andere app die ik ook veelvuldig gebruik is DynamicLight. Deze geeft je foto een heel gaaf en dramatisch HDR effect, waar je ook nog wat mee kunt spelen en de intensiteit instellen. Een foto met bijvoorbeeld saaie kleuren kun je hier echt een boost mee geven. Verder kennen we natuurlijk allemaal Instagram wel, met de vierkante foto’s en filtertjes.

Een alternatief om je foto een vintage effect te geven zonder het sociale gebeuren is bijvoorbeeld Picfx en voor mooie zwart-wit fotografie kan ik je de app Vint B&W echt aanraden! Tot slot een leuke tip om meerdere foto’s in een collage te verwerken. Hiervoor is PicFrame een goede optie, al zijn er meerdere apps die dit doen.

Tot slot

Zoals ik in de inleiding al schreef: Ik ben geen professionele fotograaf en heb voor dit artikel puur uit mijn eigen ervaring geput. Veel tips zijn ook goed te gebruiken voor fotografie met een normale camera.

Het grote voordeel van de iPhone vind ik zelf de mogelijkheid om je foto’s direct te bewerken, wat op een camera niet mogelijk is. Ook het feit dat je niet te maken hebt met allerlei instellingen waar je door afgeleid kan worden, zorgt er juist voor dat je meer let op wat je fotografeert en niet alleen maar bezig bent of je wel de juiste instellingen gekozen hebt.

Doordat je je mobiel vrijwel altijd bij je hebt, kun je er lekker op los fotograferen zonder de druk om te presteren, zoals je dat misschien wel hebt bij het fotograferen met je gewone camera. Sowieso gaat niet iedereen dagelijks met een camera op pad. Het punt wat ik nogmaals wil benadrukken is echt kijken wat je fotografeert.

Ik zie het vaak gebeuren dat mensen iets moois zien, de camera of mobiel omhoog houden en gewoon lukraak afdrukken zonder te kijken of de compositie wel mooi is. Leef je in en probeer bewust bezig te zijn met het maken van je foto. Standaard kiekjes zijn er tenslotte al genoeg!

Mooie zachtroze roos