Mensen die me al langer volgen via mijn site of social media, zullen opgemerkt hebben dat ik graag bezig ben met HDR foto’s. Voor het geval je niet weet wat dat inhoudt: dit staat voor High Dynamic Range. Bij HDR fotografie wordt één beeld meerdere keren belicht, waardoor de heel donkere tonen als de hooglichten optimaal benut worden.

De reden waarom ik HDR fotografie zo ontzettend mooi vind, is omdat het een foto een enorme boost kan geven en bepaalde details veel meer eruit laat springen. Er komt daardoor ook veel meer diepte in een foto, waardoor het soms haast 3D-achtig lijkt.

Overigens is niet alles geschikt voor HDR: Bij een portret is het juist niet mooi, het benadrukt details die mensen juist liever niet zo duidelijk in beeld willen. Onderstaand 3 recente HDR foto’s.

Oranje lucht boven de Burgstraat, Gorinchem

Deze foto maakte ik gisteravond. Grappig genoeg sluit hij precies aan op de stemming waarin ik verkeerde: Een beetje triest met een grillige ondertoon. De oranje en gele tonen in de avondlucht zouden normaal direct geassocieerd worden met prachtige zonsondergangen, romantiek, zomer en vredige tafereeltjes.

Maar wat ik hiermee vast heb proberen te leggen, is dat niet alles is wat het lijkt. Wat je op meerdere manieren op kunt vatten. Ik vind dat ik goed geslaagd ben in het overbrengen van de emotie.

De originele foto had het nodige tegenlicht, waardoor de huizen vrij donker waren. Juist dat soort foto’s zijn vaak ideaal voor HDR, omdat je dan de details die bijna verloren lijken te zijn gegaan, toch op kan halen zonder enorme ruis of kwaliteitsverlies.

Auto’s op de Groenmarkt

Auto’s zijn vaak ook bijzonder geschikt voor HDR fotografie. Voor mensen die niet zo bekend zijn met het fenomeen HDR, zal een foto als deze eerder herkenbaar zijn als HDR dan die hieronder.

HDR is er ook in ‘gradaties’ en ik vind het vaak leuk een foto zodanig te tunen dat je eigenlijk niet eens gelijk zoiets hebt van “Hé! Dat is een HDR foto!” Bij bovenstaande is het wel goed zichtbaar, met name door de olieverf-achtige kleuren en opvallende helderheid van bepaalde aspecten. Deze foto, van twee auto’s die ik beiden erg stoer vind, maakte ik begin van de middag.

Woudrichem in HDR

Bovenstaande foto maakte ik zondag. Ik was gaan fietsen, maar de wind was eigenlijk niet te doen en ik had al verschillende keren ademhalingsproblemen gehad die twee keer resulteerden in vervelende hyperventilatie.

Ooit had ik daar zo’n puffer voor, maar dat ding zag er zo vies uit, dat ik hem een jaartje geleden heb weggegooid. Gewoon een kommetje van je hand maken en daarin een poosje ademen doet het ook, maar wel vervelend, zeker tijdens het fietsen.

Eenmaal in Woudrichem, besloot ik met het pontje naar huis te varen, waarvandaan ik deze foto maakte. Behalve dat ik ‘m als HDR heb gemaakt, ben ik achteraf ook met kleuren bezig geweest. Ik wilde de nadruk leggen op de oranje daken, waardoor ik de overige kleuren wat verzacht heb (het blauw in de lucht en het groenige van het water) en de oranje tonen juist iets versterkt heb.

Leuk om te vermelden is, dat ik dankzij deze foto morgen een afspraak heb met de directeur van VVV Altena Biesbosch. Hij heeft interesse in mijn fotomateriaal voor op ansichtkaarten. Morgen even om de tafel dus om één en ander door te spreken. Ben benieuwd wat eruit komt!