Doorgaans ben ik niet iemand die klakkeloos de uitgesleten paadjes van anderen volgt. Ik doe dingen op mijn manier en ben wars van massagedrag. Dat geldt ook voor computergebruik. Zo begrijp ik bijvoorbeeld niet dat Microsoft mensen de dag van vandaag nog steeds tevreden kan houden met Internet Explorer en Verkenner en zoek ik het liever elders.

De zoektocht naar beter was niet eenvoudig. Omdat ik hoge eisen stel aan software en strenge selectie volgt, ga ik niet zomaar met het eerste het beste stukje software in zee. Maar in 2004 vond ik mijn metgezel voor online struintochten, in de vorm van de robuuste browser Maxthon, voorheen MyIE2. Maar nadat deze inmiddels bijna 10 jaar trouwe dienst heeft verleend en ik steeds meer problemen tegenkwam, werd het tijd voor een andere browser.

Ik besloot over te stappen naar Google Chrome. Dat had ik jaren eerder moeten doen! Chrome is niet alleen veel sneller, maar ook minstens zo veelzijdig als Maxthon! In Chrome kun je namelijk tal van gratis extensies en apps installeren.

De apps zijn iconen die op de startpagina komen te staan. Zo kun je bijvoorbeeld met één klik je Google agenda, Maps en Gmail benaderen, maar er zijn apps voor alles wat je kunt bedenken. Van leuke spelletjes tot productieve toepassingen.

Vooral door de snelheid en gebruik van apps en extensies, was ik direct gecharmeerd. Het nadeel van lang met een bepaalde browser werken, is dat je je gewend bent aan bepaalde handelingen en het irritant is als dat niet meer kan. Maar juist dankzij die extensies heb ik Chrome zodanig kunnen aanpassen dat ie hetzelfde functioneert zoals ik gewend was.

De overgang van Maxthon op Chrome is daardoor vlekkeloos verlopen. Bijkomend feit is dat ik het, vooral de eerste dagen, heerlijk vond om op zoek te gaan naar de beste en handigste apps en extensies. Voor het downloaden hiervan kun je terecht in de Chrome Web Store.

google-chrome

Een ander sterk punt van Chrome is de cloud synchronisatie. Ik gebruik ‘m inmiddels ook op de iPhone en wanneer je de mobiele versie opent, zie je meteen de tabbladen die op de computer open staan.

Zo wilde ik onlangs iets laten zien in een winkel en in plaats van tig handelingen om dat op m’n telefoon te krijgen, zette ik de tab met afbeelding open op de PC, om die vervolgens op m’n iPhone te kunnen tonen in de winkel. Ideaal!

De slotconclusie is dat ik spijt heb dat ik niet eerder overgestapt ben. Ik ben zeer positief verrast door de veelzijdigheid en snelheid van Chrome, het no-nonsense uiterlijk (overigens allemaal te stijlen naar wens met honderden gratis thema’s) en de robuustheid. Hij is namelijk nog geen enkele keer vastgelopen en dat maakte ik bij Maxthon regelmatig mee.

Links