Voor bijna elke camera zijn accessoires te koop en wanneer je een spiegelreflex hebt, gaat ook op accessoire gebied een wereld voor je open. Daarbij doel ik niet eens op filters en objectieven, maar meer handigheidjes die het fotograferen vergemakkelijken of bescherming van je apparatuur, wat ook niet onbelangrijk is!

Ik laat je graag zien welke accessoires ik voor mijn camera heb aangeschaft. Een aantal dingen kocht ik, zoals ik in het artikel van gister al vermeldde, in de fotozaak waar ik de camera heb aangeschaft, maar ook op eBay is voor heel weinig geld heel veel leuks te vinden. Ik kocht daar voor voorgaande camera’s al eens filtertjes en accu’s en daar was absoluut niets mis mee.

50 mm macrolens

Het eerste accessoire wat ik kocht was gelijk het duurste, maar ik wist al van meet af aan dat ik bij mijn spiegelreflexcamera ook een macrolens zou willen aanschaffen. Ik doe best veel met macro en dan is zo’n lens onmisbaar.

Het is een Canon EF 50 mm f/2.5 Macro objectief, dit is een lens met een zogenaamd vast brandpunt. Ik heb deze nog niet gebruikt, maar dat gaat heel snel gebeuren. Ik vermoed dat dit objectief ook uitermate geschikt is voor productfotografie en dan met name voor bijvoorbeeld sieraden, iets wat ik ook regelmatig doe.

Canon camerarugzak

De aanschaf van een fototas heb ik ook vrij lang over nagedacht, zeker vanaf het moment dat ik zeker wist dat ik niet voor de standaard 18-55 mm kitlens zou gaan, maar voor de 18-135 mm. Deze is namelijk een stuk zwaarder en zelfs nog iets zwaarder dan de body van de camera. Dat gewicht moet je wel mee kunnen dragen.

Aangezien ik snel last van nek en schouders krijg bij het dragen van een zware schoudertas, ging ik voor deze. Het bleek een slingback model te zijn met één schouderband, maar met een ingenieus systeem waardoor de druk op je schouder verlicht wordt. Mooi en compact tasje met ruimte genoeg voor camera + objectieven.

UV filter

Ondanks dat ik het in eerste instantie niet van plan was geweest, kocht ik er gelijk een UV filter bij. Ik heb daar altijd verschillende meningen over gelezen en ondanks dat ik op eerdere camera’s met voorzetlenzen ook weleens een UV filter heb gehad, dacht ik dat het niet nodig was. Maar zo’n filter beschermt je lens natuurlijk ook tegen krasjes en een UV filter is goedkoper te vervangen dan een objectief. Toch één gekocht dus, van het merk Haida.

Camera polsband

Vervolgens bestelde ik wat items via eBay, waaronder deze hand strap. De camera is behoorlijk zwaar en dat is echt iets waar ik aan moet wennen. Hij ligt daardoor wel lekker stevig en solide in de hand, maar als ik hem even met één hand vast moet houden, omdat ik iets op de touchscreen wil aantikken, merk ik dat er toch best wat druk op mijn pols komt te staan.

Een item als dit leek me daarom prettig om mee te werken. Het wordt aan de onderkant op de statiefaansluiting bevestigd en bovenop aan het beugeltje voor de draagriem. Nu heb ik er ook een draagriem aanzitten, dus hoop ik dat dat samen gaat, maar daar is wel iets op te verzinnen.

Objectief beschermhoezen

Het beschermen van (waardevolle) spullen vind ik belangrijk. Ik ben opgevoed met het idee dat je zuinig op je spullen moet zijn en ben dat dan ook altijd. Op alles eigenlijk, maar zeker op m’n camera. Nu ik er gelijk een extra objectief bij gekocht heb, betekent dat er altijd één los in de tas ligt te zwemmen.

Natuurlijk geeft de tas ook bescherming, maar als er een hoesje om zou zitten, zou ik toch een prettiger idee vinden. Daarom kocht ik deze set neopreen beschermhoesjes. Kan ik ook gelijk even vooruit! Voor 10 dollar kan ik daar geen buil aan vallen.

Camera cleaning set

Beschermen van je spullen betekent ook op de juiste manier schoonhouden, dus geen stofjes van je objectief plukken met je vingers, een ‘fout’ die ik gister gelijk al maakte. Zo’n blaasbalgje had ik bij anderen ook al eens gezien en dat leekt me ideaal.

Hiermee blaas je letterlijk het stof van je lens. Het hele setje bestaat uit dat blaasding, een soort pen met een borsteltje erin, vloeistof om je lens te reinigen, schoonmaak doekje en nog een aantal dingen. Het ging me vooral om het blaasding en de pen, maar voor die paar euro die ik ervoor betaalde, heb ik de rest er ook bij.

Lensdop clip

Dit lijkt me nu echt een ideaal ding! Aan de lensdopjes zit geen touwtje en dat is ook logisch, omdat je vaak met meerdere objectieven werkt en dan om de haverklap zo’n koordje vast zou moeten maken aan je camera. Maar een lensdopje ben je ook zo kwijt. Dit dingetje maak je vast aan je draagriem en vervolgens kun je daar je lensdop op klikken. Kan ie ook niet in de weg zitten en raak je hem nooit kwijt. Handig!

Zonnekap

Een zonnekapje, redelijk onmisbaar. Ik had bij m’n vorige camera ook een zonnekap, maar die lens had een diameter van 55 mm en ik ben nu naar 67 mm gegaan, dat gaat dus niet passen. :-)

In de winkel waar ik de camera kocht, hadden ze op dat moment geen kapjes op voorraad, dus heb ik er maar één online besteld, ook via eBay, want ik weiger om € 30 te betalen voor een stukje gebogen kunststof met opdruk.

Screen protector

Ook het LCD-scherm is natuurlijk gevoelig voor krassen en andere beschadigingen, dus toen ik eergisteren opnieuw naar Dordrecht ging omdat mijn UV filter opeens muurvast bleek te zitten, kocht ik gelijk een screenprotector die ik inmiddels heb aangebracht. Het UV filter is inmiddels ook weer los. In Dordrecht kregen ze het ook niet voor elkaar, maar toen ik het thuis nog eens op een andere manier probeerde, kwam ie eindelijk los.

Camera accu

Tot slot kocht ik een extra accu. Bij mijn Powershot had ik ook altijd twee accu’s en dat is wel zo prettig. Ik heb vaak momenten dat ik een foto wil maken en m’n accu net leeg is. Als je dan een tweede voorhanden hebt, is dat handig en ook wanneer je langere tijd weg bent.

De accu die ik kocht, is geen officiële Canon, die kost € 59. Ik heb de mijne besteld voor € 16.95 bij Accu-shop.nl en volgens mij was verzenden gratis. Voor m’n vorige camera was mijn tweede accu ook geen originele en die heeft prima gepresteerd, dus dat zal nu ook wel het geval zijn.