Ik vermoed dat 75% van m’n bezoekers wel een Twitter-account heeft. De één plaatst af en toe een berichtje, de ander meerdere per dag of zelfs per uur. Sommigen delen foto’s of linkjes, anderen vertellen graag wat ze hebben gegeten of welk TV programma ze kijken. Zelf ben ik redelijk actief, maar wat gebeurt er nou met al die oude tweets?

Het zal je niet verbazen dat alle tweets, vanaf de eerste 140 tekens die je op dit sociale netwerk deelde, bewaard worden en op internet staan. Makkelijk om oude tweets te achterhalen is het overigens niet.

Er zijn tal van Twitter Backup services en ik heb de meeste wel uitgeprobeerd, maar verder dan zo’n 3000 tweets gaat ‘t niet. Ikzelf wil alles wat ik geschreven heb archiveren. Om terug te kunnen zoeken, gebeurtenissen boven te halen en omdat het grappig is om een eind weg te lezen in je persoonlijke tijdmachine.

Jarenlang gebruikte ik Hyves om tweets te archiveren. M’n Twitter-account was verbonden met Hyves en alle tweets werden opgeslagen als “WieWatWaar” berichtjes. Eens in de zoveel tijd kopieerde ik al die tweets naar een mapje in Evernote. Overigens een nogal tijdrovend klusje.

Mijn blijdschap was dan ook groot toen ik een half jaar geleden las dat Twitter met een eigen archief zou komen. Deze functie zou gefaseerd verspreid worden onder de miljoenen Twitter-accounts die er inmiddels zijn en vervolgens zou je de optie om je persoonlijke tweet-archief te downloaden, terug kunnen vinden bij de instellingen op de Twitter-pagina.

Inmiddels heb ik ook een archief. Enthousiast als ik was, gelijk mee aan de slag gegaan. Je vult je mailadres in en ontvangt vervolgens een e-mail, wanneer jouw archief klaar is. Hoe meer tweets, hoe groter het archief. Ondanks dat ik inmiddels bijna 30.000 tweets op m’n naam heb staan, hoefde ik maar een kleine twintig minuten te wachten. In de mail staat een link, waarmee je het archief kunt downloaden.

Het archief wordt gedownload als een zip-bestand. Eenmaal uitgepakt, blijken daar diverse bestandjes en mappen in te zitten. Het archief is vormgegeven als een mini-site die je zowel vanaf je harde schijf of op een server kunt bekijken.

De vormgeving ziet er hetzelfde uit als je gewend bent van Twitter. Aan de rechterzijde zie je een overzicht van jaren en maanden waarin je getweet hebt en je kunt tweets per maand bekijken. Leuk is ook dat je gelijk kunt zien in welk jaar of maand je het meest actief was. Bij mij was dat bijvoorbeeld december 2012!

Twitter archief

Het meest ideaal vind ik de zoekfunctie. Deze wat onopvallende functie rechtsboven lijkt niet bijzonder, maar blijkt zeer krachtig: Je kunt hier namelijk je complete archief mee doorzoeken en dat werkt behoorlijk snel ook!

Ik heb het op de harde schijf en online geprobeerd. Lokaal staan de resultaten binnen een seconde op je scherm, online deed ie er zeven seconden over. Dat lijkt lang, maar als je 30.000 tweets en een bestand van bijna 7 MB in ogenschouw neemt, vind ik dat alles meevallen.

Ik ben erg content met m’n archief en heb gelijk in m’n agenda gezet dat ik elke maand m’n tweets archiveer. Het zou nog leuker zijn, wanneer dit te automatiseren zou zijn. Bijvoorbeeld elke maand een mailt van Twitter dat je archief klaarstaat. Misschien is dat toekomstmuziek. Klein minpunt is, dat het archief geen mobiele versie heeft. Hij werkt wel op je smartphone, maar in dezelfde indeling zoals je ‘m op je computerscherm ziet.

Vooralsnog ben ik erg blij met deze vooruitgang! Ik heb mijn archief inmiddels op m’n webserver gezet en er een subdomein aan gehangen. Om je eigen Twitter-archief te maken, ga je naar je Twitter-pagina. Klik rechts bovenin op het tandwieltje en kies ‘Instellingen’. Bij het onderdeel ‘Account’ zie je onderaan een knop staan, waarmee je een Twitter-archief kunt aanmaken.