Vandaag weer eens een app-bespreking en vanaf nu ook een standaard icoontje en vaste intro voor app-artikeltjes, omdat dat handiger is voor de herkenbaarheid en het mij ook gezoek scheelt naar geschikte icoontjes en ik geen intro hoef te schrijven die van een bepaalde lengte moet zijn.

Een paar maanden terug heb ik een mooie ontdekking gedaan, namelijk de app Timehop. Dit is een concept wat ik nog niet eerder ben tegengekomen en wat ik zelf erg leuk en origineel vind.

Wat de service doet, is foto’s en tekst van onder meer je Instagram, Facebook en Twitter-accounts verzamelen (uiteraard moet je daarvoor eerst toestemming geven). Vervolgens krijg je elke dag een overzichtje van de dingen die je een jaar geleden op dezelfde dag deed.

Oké, het is niet per definitie nuttig, maar het is wel grappig om bepaalde dingen terug te zien. Misschien op te merken dat je veranderd bent, dat het vorig jaar 30 graden was op een bepaalde dag en nu maar 12, maar vooral vanwege de trip down memory lane. Het is net alsof je in een digitaal fotoboek zit te bladeren. Zo van: “Oh ja, dat was toen!”. Ikzelf heb al mijn foto’s gearchiveerd en daar kijk ik soms ook wel eens in, maar dat is toch weer anders.

Ook is er Timehop Photo Sync, wat je op PC of Mac kunt installeren om ook je lokale fotoarchief te synchroniseren met de dienst. De synchronisatie daarvan via DropBox, maar daar vind ik geen foto’s terug. De app is simpel van opzet, maar wel leuk vormgegeven. Zodra je hem opent, krijg je een overzichtje te zien van wat je een jaar geleden deed.

Wanneer je de Photo Sync geïnstalleerd hebt, kun je tot zeven jaar terug kijken en lezen. Er is ook een sociale functie aanwezig, waarbij je vrienden kunt toevoegen. Voorwaarde is wel dat deze een Facebook account hebben, of je kunt uitnodigingen sturen via e-mail.

Het gebruiken van de app is overigens geen voorwaarde om Timehop te kunnen gebruiken. Als je eenmaal een account hebt aangemaakt, kun je ook terecht op timehop.com om je overzicht te bekijken. Behalve Twitter, Facebook en Instagram, kun je ook FoursQuare, Flickr en DropBox koppelen aan je account. Je kunt het zo beperkt of uitgebreid maken als je wilt. Ook handig is de optie om je overzicht per mail te laten verzenden. Op die manier heb je de app niet eens nodig.

De slotconclusie: Leuke en originele service die privacy en veiligheid garandeert, waarmee je elke dag even terug in de tijd kunt gaan. Ik ben fan! De app kun je downloaden op onderstaande link.