Gisteren zat ik sinds lange tijd (ruim een jaar, een mislukte poging in Hollywoud niet meegeteld) weer eens in de bios. Doel: De nieuwe Star Trekfilm kijken. Nu heb ik al horen zeggen “Ja, maar dat is toch niets voor jou?” Jawel hoor, zolang Chris Pine erin speelt, kijk ik overal naar en sowieso weten de meesten niet dat ik praktisch alle voorgaande Star Trek films ook heb gezien.

Vandaag een soort review, maar zonder allerlei details te verklappen, want het moet wel leuk blijven voor de mensen die de film ook willen gaan zien. Hij is gister namelijk pas in première gegaan, al hebben ze hier al wel een voorpremière gehad op 1 juni, die pas tegen twaalven (‘s avonds dus!) begon. Allereerst het verhaal van de film in het kort op de site van Moviemeter:

‘Star Trek into Darkness’ volgt de bemanning van de Enterprise, als zij
terug naar de Aarde worden geroepen.

Daar ontdekken ze dat een niet te stoppen terreurbeweging binnen de Starfleet de vloot heeft vernietigd, samen met alles waar zij voor staat.

Als gevolg daarvan verkeert de wereld in staat van crisis en moet Captain Kirk een klopjacht leiden op de verantwoordelijken. Hij blijkt daarbij nog een persoonlijke rekening te moeten vereffenen.

Kirk leidt zijn team door een wereld die meer weg heeft van een oorlogsgebied, waarbij vriendschappen verscheurd zullen worden en offers gemaakt moeten worden voor de enige familie die Kirk nog heeft; zijn bemanning.

Ondanks dat de film te boek staat als actiethriller en ik doorgaans niet te porren ben voor één van beide genres en helemaal niet als ze hand in hand gaan, wilde ik deze gewoon zien.

Er komt het nodige geweld in voor en ik heb een paar keer even m’n ogen dicht geknepen, maar de rest van de tijd heb ik op het spreekwoordelijke puntje van m’n stoel gezeten (terwijl ik in het echt heerlijk achterover in m’n bioscoopstoel hing) om geen seconde te hoeven missen!

De film heeft alles aan boord. Humor, actuele thema’s, genoeg spanning om nog minstens drie uur lang met adrenaline in je lijf rond te lopen en zelfs een vleugje romantiek. Al is dat op een heel onconventionele en verrassende wijze gebracht, maar daardoor niet minder ontroerend en misschien zelfs wel mijn favoriete scene!

Ook leuk vond ik dat er verwijzingen waren naar de film uit 2009 (The Future Begins). Voor mensen die de vorige niet hebben gezien was het een verwijzing naar iets wat ooit gebeurd zou zijn. Degenen die de 2009 film wel gezien hebben, wisten meteen waar het over ging. Ik zag de scene in kwestie ook weer gelijk voor me. 🙂

Een minpuntje vind ik de voorspelbaarheid. Begrijp me niet verkeerd: Ik heb niets tegen films die voorspelbaar zijn, het was meer dat ik het bij deze film niet verwacht had. Bijvoorbeeld het moment dat Kirk bijna dood is en uiteindelijk toch weer tot leven wordt gewekt.

Het grappige is dat zo iemand in zo’n film eigenlijk nooit doodgaat, omdat dat onlogisch aanvoelt. Ik had het ook niet leuk gevonden en zat echt zo’n beetje verkrampt in m’n stoel en dan haal je toch opgelucht adem als het goed afloopt Maar een tikje voorspelbaar is het wel.

Het 3D gebeuren was in mijn optiek vrij subtiel, maar zo nu en dan goed merkbaar, zeker in combinatie met de trillingen in de zaal door het harde geluid, had je aardig het gevoel dat je er echt in zat.

Grappig was dat ik één keer zelfs m’n maag voelde draaien toen ze in één of andere shuttle zaten die op z’n kant ging. Dat was een fractie van een seconde, maar apart dat je dan toch fysiek reageert op iets wat je brein denkt mee te maken.

Het was (gelukkig) niet zo dat je continu het idee had dat je moest bukken, omdat één of ander ongeleid projectiel op je af gevlogen kwam, maar prettig om naar te kijken en ik bleef gelukkig hoofdpijnloos. Wat wel opviel was dat er veel gebruik is gemaakt van scherptediepte om het 3D-effect te versterken. Soms was dat wat verwarrend voor mijn ogen, maar het wende snel.

Slotconclusie is dat ik het een ontzettend vette film vind met geweldige special effects! Voor de sciencefiction fans een absolute aanrader en natuurlijk ook als je graag Chris Pine in de derde dimensie wilt bewonderen. Vanavond komt op RTL5 de film uit 2009, dus als je binnenkort naar de nieuwe film gaat, is het misschien leuk om deze eens te bekijken.