Het is inmiddels alweer best lang geleden dat ik een DIY heb geschreven en dat heeft als enige reden dat ik eigenlijk niet zo heel vaak aan het ‘knutselen’ ben. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik een stuk handiger ben in doe-het-zelven in de zin van klussen, dan op het gebied van customizen van kleding en andere voorwerpen.

Maar nu heb ik iets gemaakt, of eigenlijk vermaakt, waar ik best trots op ben. Er zat best veel werk in, maar het eindresultaat mag er zijn! Nadat ik afgelopen week bij de Schoenenreus was en daar eindelijk zo’n handig klein tasje zag waar ik al meer dan een jaar naar op zoek was, besloot ik gelijk dat ik daar iets leuks mee wilde doen. Geïnspireerd door een andere tas in dezelfde winkel, besloot ik met studs aan de gang te gaan, die had ik thuis nog genoeg liggen!

Klein tasje met studs

Thuis gelijk de benodigde spullen bij elkaar gezocht en buiten aan het knutselen gegaan. Ik heb het tasje aan beide zijkanten bezet met een paar rijtjes studs en verder nog een paar details toegevoegd. Het tasje wat ik kocht, is van echt leer en kostte maar € 7.50, nadat het afgeprijsd was van € 15, wat ook nog niet duur is voor een tasje van mooi zacht leer.

Wat heb je nodig
  • Studs (ik gebruikte studs met een pinnetje wat je erin moet klikken)
  • Gaatjestang of priem
  • Wanneer je een priem gebruikt: een kort plankje of bijvoorbeeld een spatel
  • Eventueel nog wat dingetjes om een sleutelhangertje of ritshangertje van te maken

Close-up van de tas

How I did it

Je kunt je ook kiezen voor piramide studs. Die hebben pinnetjes die je door de stof prikt en omvouwt. Daarvoor heb je geen gaatjestang of priem nodig. Allereerst heb ik bepaald waar ik de studs wilde. In het wilde weg gaatjes maken en ‘proberen’ of het staat is niet handig, omdat je dan gaatjes in je tas krijgt, die je blijft zien, ook als je besluit je studs ergens anders te parkeren.

Vervolgens heb ik gaatjes gemaakt met de gaatjestang, waar ik de studs wilde. Dat was nog niet eenvoudig, omdat de tang een vrij kort ‘bekje’ heeft en je normaal gesproken niet overal bij kunt.

Ik heb het voor elkaar weten te krijgen, maar om ongelukjes of gaten op verkeerde plekken te voorkomen, kun je misschien beter een priem gebruiken. Als je een priem gebruikt, leg dan het plankje aan de onderkant (binnenkant) van de stof. Dit om de overige stof te beschermen, maar ook om de priem een houvast te geven, waardoor je de stof makkelijker doorboort.

Tas gepimpt met studs

Vervolgens plaats je de studs in de gaatjes: Van binnenuit het pinnetje door het gemaakte gaatje en daar klik je één van de studs op. Dat is eigenlijk het makkelijkste en ook snelste werkje.\

Voor alle zekerheid kun je een beetje lijm in de gaatjes waar het pinnetje in komt aanbrengen, zodat je zeker weet dat de studs er niet af vallen of los raken, maar meestal zitten zulke studs gelijk vrij stevig als je bij het aanbrengen een klikje hoort.

In principe is je tas dan klaar. Zelf heb ik nog een kort bolletjeskettinkje (dit soort kettinkjes zitten soms aan prijskaartjes) aan de bovenste rits gehangen en een subtiele sleutelhanger gemaakt van een ring met metalen sterretje.

Eigenlijk had ik qua sleutelhanger iets anders in gedachten, maar daarvoor moest ik ringetjes gebruiken en die gaan bij mij altijd open en wat eraan hangt, raak ik dan kwijt. Dit is een kleine sleutelring dus daar valt niets vanaf.

Je kunt het natuurlijk zo gek of zo subtiel maken als je wilt, ik vind tassen waarbij studs aan de zijkant zitten nu eenmaal erg mooi en zoals ik het gedaan heb, ben ik best tevreden. Ook zitten de studs allemaal redelijk op dezelfde hoogte, wat een behoorlijk precisieklusje is, maar daar ben ik dus in geslaagd! Ik heb mijn tasje inmiddels al verschillende keren met plezier gebruikt!

Tas met studs

Heb jij weleens een tas gecustomized?