Vrijdag moest ik naar Leerdam, omdat ik een afspraak had bij een optometrist bij de EyeWish Groeneveld. Ik wilde na alle wisselende getallen nu wel eens weten hoe de stand van zaken wat betreft mijn zicht nu echt was en zodoende kwam ik daar terecht. Ik hou nu eenmaal van feiten en ben dol op de wetenschap, dus geen halve waarheden voor mij!

De bedoeling was om de rest van de middag rond te wandelen en te fotograferen. De afspraak bij de optometrist was om half twee, dus vroeg in de middag. De uitslag was overigens als volgt: Omgerekend naar procenten zie ik 5% met m’n linkeroog en 3% met m’n rechter. Mijn rechtse oog is inderdaad veel slechter, dat wist ik wel.

Het was geen verrassing voor me, maar meer dat ik exacte getallen wilde weten. Voor de meting moest ik in een grote stoel zitten en kreeg ik een gek brilletje op m’n neus, waar allerlei lensjes voor werden geschoven. Bas was ook mee en lag braaf aan mijn voeten, terwijl ik relaxed in die stoel zat. Het consult duurde zo’n 20 minuten.

Mooie glazen voorwerpen

De Glasblazerij in Leerdam

Na de meting wat rondgewandeld en al vrij snel aanbeland bij het Leerdams Glasmuseum. Dat had ik al eerder gezien, maar toen was het gesloten. Nu niet, dus zijn we binnen gaan kijken.

Eerst kom je in de winkel terecht, waar ik verschillende kunstwerkjes fotografeerde en ook iets kocht. Als je een entreekaartje kocht, kon je in het museum kijken, wat de plek bleek te zijn waar het glas geblazen werd. Heel interessant om te zien!

Ik maakte verschillende foto’s, al was dat niet eenvoudig omdat het licht niet optimaal was, maar ik ben desondanks best content. Er is een serie foto’s van het glaswerk en van het glasblazen zelf. Verder heb ik (in delen) gefilmd hoe zo’n glazen object nu tot stand komt. Dat filmpje kun je hieronder bekijken.