Een goede website is er één die nooit stilstaat en dus vind ik het zo nu en dan nodig (en leuk) om hier en daar wat aan te passen, nieuwe functionaliteit toe te voegen of onderdelen bij te schaven. Ondanks dat het misschien niet de meest wervelende artikelen zijn, wil ik je toch graag deelgenoot maken van aanpassingen en eventuele nieuwigheden op EstrellaWeb.nl.

Zoals je een paar dagen geleden kon lezen, heb ik na maanden inspiratie zoeken en nadenken, eindelijk een nieuw logo voor EstrellaWeb ontworpen. Maar daar stopte het niet mee. Alsof ik in een soort flow raakte, kon ik opeens niet meer stoppen met het ontwerpen van dingen.

Dan opeens moet alles anders en in dezelfde stijl. Het leek me leuk om een aantal van deze nieuwe ontwerpjes te laten zien. De stijl die ik nu aanhoud is strak, modern en minimalistisch, maar het heeft ook zeker wel uitstraling en herkenbaarheid.

Het eerste waar ik mee aan de gang ging, nadat de enorme taak van het ontwerpen van een logo achter me lag, was het updaten van de graphics voor de Facebook pagina. Aan de header hoefde weinig te gebeuren, maar er moest wel een nieuwe profielfoto komen omdat de vorige het oude logo nog bevatte.

En als je Ester Dammers heet, kan dat natuurlijk niet blijven staan en dus ontwerp je wat anders. Het EW plaatje maakte ik voor de nieuwe favicon, maar dat werd in een heel klein formaat wat onduidelijk. Gelukkig heeft ie nu alsnog een doel gekregen. Ik vind het wel stijlvol geworden.

Ik watermerk m’n foto’s altijd, en al voordat ik plannen had voor een vernieuwd logo, wilde ik m’n watermerk anders. Daarmee moest ik wachten totdat ik het lettertype voor het logo bepaald had. Ondanks dat het maar een klein plaatje is, zitten er heel wat uurtjes werk in.

Overigens stem ik het watermerk nu ook af op de compositie van een foto, waarbij ik gebruik maak van negatieve ruimte. Puur maatwerk dus en ook wel wat meer werk, maar wel veel mooier vind ik zelf!

Mijn ontwerpverslaving ging tot in de details. Ik ging op een gegeven moment zoeken wat ik nog van een nieuw jasje kon voorzien. Volgende op de lijst werd een nieuwe versie van de Bloglovin’ button. Mijn mening? Er zijn al genoeg standaard plaatjes, dus zelfgemaakt is altijd leuker!

Dit is iets wat de meeste bezoekers nooit zien: Het is een e-mail handtekening. Ik maak en gebruik al jaren signatures en ook die was aan ‘n opfrisbeurt toe. Zoals je ziet, heb ik met dezelfde stijl en font gewerkt.. Hier zit echt veel werk in, vooral om alles uit te lijnen. Het is namelijk niet enkel een plaatje, maar graphics gemixt met strak afgestelde HTML-code. De afbeelding rechts is slechts een screenshot.

Natuurlijk hoort er bij een vernieuwde site een nieuwe favicon. Dat is het icoontje wat je ziet in de adresbalk, wanneer je de site geopend hebt of in je favorieten/bookmarks hebt staan. Ik had eerst een andere gemaakt: een zwart bolletje met een ster, maar daar was ik niet content mee.

Gisteravond een andere gemaakt, die ik beter vind. Het lastige van het ontwerpen van een favicon is dat je er rekening mee moet houden dat je ontwerpje er verkleind naar 16x16px nog een beetje leuk uit moet zien. In de adresbalk zie je nu dus een klein rood met zwart sterretje.

Het laatste projectje is iets waar ik gisteravond lange tijd aan gewerkt heb en dat is onderstaande afbeelding. Dit is mijn video screen: De afbeelding die ik, inclusief een kort geluidseffect, altijd gebruik als intro voor mijn video’s.

Ik ben geen fan van intro’s met bewegend beeld voor video’s, maar geef wel graag wat herkenning mee aan mijn filmpjes en vandaar zo’n screen. Hierop vermeld ik titel en datum van het filmpje en na de laatste scene volgt dezelfde afbeelding, maar dan met de end-credits. De vorige versie vond ik weliswaar nog steeds mooi, maar zat niet bepaald (meer) op één lijn met de site. Dus ook daar mee aan de slag gegaan.

Tot zover mijn creatieve uitspattingen. Het lijken maar simpele plaatjes, maar al met al zitten er vele uren werk in. Ik ben nu eenmaal een perfectionist en zelfs op de kleinste details wordt gelet.

Dat is het voordeel van handwerk: Je kunt alles zelf bepalen en hebt de controle over elke pixel. I like that! De grootste voorwaarde is dat het moet kloppen. Ik kan er niet precies de vinger op leggen wat daar nou de criteria voor is, maar zolang het niet klopt, heb ik gewoon geen rust.

Alsof de ontwerpklusjes niet tijdrovend genoeg waren, heb ik ook een paar andere wijzigingen doorgevoerd. Zo is er een nieuwe Twitter-widget (rechts onderin de zijbalk). De andere versie had vaak problemen met laden, wat ook de site vertraagde.

De nieuwe ziet er ruimtelijker uit en ook leuk is dat je foto’s in mijn Twitter timeline ook direct ziet, zonder dat je eerst op een linkje moet klikken. Je kunt ook scrollen door de tweets met je muiswiel en tweets direct vanuit de widget beantwoorden, retweeten of als favoriet markeren. Hoezo interactief!

Ook de RSS-feed (stukje hoger in de zijbalk) is gewijzigd. Vanaf nu kun je je met één klik op de site-feed abonneren via het populaire Feedly. Als laatste heb ik subtiele wijzigingen doorgevoerd in wat paginatitels, is de nieuwe slogan voor EstrellaWeb ook zichtbaar in de site-titel en is de weergavenaam vanaf nu EstrellaWeb.NL in plaats van EstrellaWeb.nl, om de simpele reden dat ik dat nét iets mooier vind.