Wat is het toch heerlijk als je kunt terugvallen op één van de vaste items die ik inmiddels in de ‘blogcollectie’ heb aangelegd. Gister was zo’n dag dat ik totaal geen inspiratie had en ook weinig zin.

Waar half Nederland nog steeds puft van de hitte, heb me daar aardig doorheen kunnen slaan, maar is het inmiddels wel duidelijk dat mijn lichaam wat moeite had met het bijbenen van alle temperatuurschommelingen van de afgelopen week, waardoor ik me wat rillerig voelde.

De quote van vandaag komt uit een film die momenteel draait: Man of Steel. Ik zag de trailer in de bioscoop toen ik in de rode fluwelen stoel zat om naar Star Trek te gaan kijken en ik werd geraakt door de mooie muziek (Armstrong: Storm van A.R. Rahman en Craig Armstrong, weet ik inmiddels) en de woorden die gesproken werden in dat korte stukje film.

Vooral het stukje over gevaar versus angst en de uitspraak “Fear is a choice” (Angst is een keuze) vond ik erg goed en ook waar. Hoe raar het misschien ook klinkt, maar angst is inderdaad een keuze.

Het is in wezen een oerinstinct van mensen, maar als je wilt, kun je het uitschakelen. Zo heb ik al veel geleerd over angst in de zin van mijn ziektefobie en doe ik er alles aan om die te onderdrukken als het weer ‘zo ver’ is, maar angst komt natuurlijk ook voor in andere situaties.

Een leuk voorbeeld is dat ik vorige week met Bas een steile wand moest beklimmen. Ik gleed steeds weg op de gladde keien en moest alle zeilen bij zetten om naar boven te kunnen komen.

Toen ik eindelijk bijna bovenaan was, keek ik opeens over de rand van de stenen dam die aan de andere kant loodrecht naar beneden het water in liep. Het laatste stukje wat ik nog omhoog moest, was amper een meter breed en direct naast de metershoge rand boven het water.

Een kort moment, misschien een seconde of twee, werd ik overvallen door een misselijkmakende angst. Ondanks dat het doorgaans best meevalt, heb ik bij tijd en wijle last van hoogtevrees en daar was dit duidelijk een gevalletje van.

Toch heb ik bewust de angst-emotie uitgeschakeld en ben ik me met mijn volle aandacht gaan concentreren op mijn bewegingen en de enige juiste manier om weer veilig op het pad uit te komen. En dat werkte!

Misschien dat het bij de één beter werkt dan bij de ander. Ik ben er doorgaans vrij goed in om emoties te onderdrukken. Ik raak ook niet snel geëmotioneerd van dingen waar anderen wel eens een traantje bij wegpinken en heb er moeite mee om me kwetsbaar op te stellen, waardoor mensen soms het idee krijgen dat ik geen empathie kan voelen. Maar daardoor werkt de ‘off-focus’ bij mij juist erg goed, wat een prettige bijkomstigheid is!

Een mooi voorbeeld van jezelf focussen op slechts één voorwerp of emotie kun je trouwens op de website theinvisiblegorilla.com vinden, die ‘n vriend me vandaag liet zien. Onderstaand filmpje is bijvoorbeeld een hele leuke manier om uit te vinden hoe dat werkt. Volg de instructies, let goed op en verbaas jezelf! Op de videos & demos pagina kun je nog meer filmpjes bekijken.