Een maand of anderhalf geleden, had HEMA weer een actie waarbij je een NS-dagkaart kon kopen voor € 17.50. Vorig jaar had ik dat ook gedaan en was ik er een dag mee naar Texel geweest. Aangezien ik wel weer zin had in een leuk (en goedkoop) dagje uit samen met Bas, kocht ik er weer één en besloot ik na lang denken uiteindelijk toch naar Zeeland te gaan.

Ik heb iets met Zeeland. Ik ben er al vaker geweest, de meeste keren volgens mij zelfs per motorfiets. Ik ben verknocht aan de weidse uitzichten, de talloze windmolens, de geur van de zee, nog voordat je hem ziet, de imposante Zeelandbrug en Deltawerken en natuurlijk de mensen, met hun mooie Zeeuwse taaltje. Ik houd zelfs van de muziek die er vandaan komt, ik noem een Racoon en een Bløf. Alleen de mosselen maak je me absoluut niet blij mee.

Molen en mooie gevels in Zierikzee

Ophaalbrug in Zierikzee

Gister was het dus zover en zaten Bas en ik tegen half tien in de trein. Niet vroeger, omdat de kaart pas vanaf 9 uur geldig was. In tegenstelling tot de Keulse reis naar Texel vorig jaar, hoefden we nu maar anderhalf uur in de trein.

Eerst naar Dordrecht en daar vandaan in de intercity naar Vlissingen. Dat was nog te overzien. Het plan was om naar Goes en Zierikzee te gaan. Vlissingen en Middelburg liggen misschien meer voor de hand, maar in beide plaatsen ben ik al vaker geweest en ik vind het juist leuk iets te zien wat ik niet ken.

Vanuit Goes zijn we gelijk op de bus naar Zierikzee gestapt, omdat ik het handiger vond om dat eerst gedaan te hebben, anders blijf je aan het lopen. Zierikzee was erg leuk. Toeristisch, maar niet overdreven. Alles was mooi onderhouden, met veel bloemen, perkjes en schone straten.

Het centrum was kleiner dan verwacht, maar leuk. Een mix van bezienswaardigheden en leuke winkeltjes. Het eerste werk was om op een terrasje neer te strijken, om wat te eten en te drinken. Dat laatste ook voor Bas, niet onbelangrijk!

Uitsmijter!

Paardenkoets in Zierikzee

Ik koos voor een uitsmijter met kaas en zonder dat ik ergens om gevraagd had, werd er een bak water voor Bas neergezet, service! Om te voorkomen dat ik om het uur op een terras zou moeten gaan zitten om drinken voor Bas te kunnen regelen, kocht ik op het station in Goes later een flesje fris voor mezelf en een flesje water voor Bas, waar ik een bekertje bij vroeg. Hij heeft vervolgens de hele dag water gelurkt uit een grote plastic beker met Bavaria opdruk. Humor!

In Zierikzee zijn we ook nog bij een soort historische haven wezen kijken en hebben we een rondrit gemaakt door de stad in een aller schattigst klein rijtuigje met twee Fjordenpaarden ervoor.

Dat was echt heel leuk en zeker Bas trok nogal bekijks, zoals hij daar parmantig in het zitje van het rijtuig zat, net alsof hij niet anders gewend was. Er waren zelfs diverse mensen die een foto maakten, alsof we de bezienswaardigheid waren in plaats van het leuke stadje.

In de bus over de Zeelandbrug

We zijn tot een uur of 3 in Zierikzee geweest en daarna terug naar het busstation (wat weinig voorstelde, evenals het station in Goes overigens) om terug te gaan naar Goes. De busreis van een half uurtje was sowieso al leuk, met prachtige uitzichten en een route over de Zeelandbrug. Zeker als je helemaal voorin zat, zoals wij dus, is dat echt genieten!

In Goes zijn we in eerste instantie naar het marktplein gelopen. Wat, net als hier in Gorinchem en vele andere steden, de naam Grote Markt draagt. De reden dat ik daar even wilde kijken, is omdat mijn ouders daar, pakweg een jaar of 30 geleden, zo’n 12 jaar op de markt hebben gestaan met bloemen.

Als ukkie ben ik ook wel eens mee geweest, maar dat kan ik me natuurlijk niet herinneren. Leuk om even te zien dus en zelfs de bakker nog gevonden waar ze vroeger iets te eten gingen halen.

In de bakkerij

Kijkje in de kerk

Natuurlijk loop je bij een ambachtelijke bakker niet naar buiten zonder iets gekocht te hebben, dus koos ik voor een kersenflap die we samen op de trap van het stadhuis oppeuzelden. Inmiddels was het ook ontzettend warm geworden en ik was blij dat ik eerder in Zierikzee al gezocht had naar een drogist, omdat ik thuis vergeten was te smeren en nu een zonnebrand-mini op zak had om af en toe mijn armen en benen mee in te smeren, dat was hard nodig!

Goes vond ik qua bezienswaardigheden wat tegenvallen. Er stonden een aantal mooie kerken, waarvan ik er één ook van binnen heb gezien omdat ie opengesteld was, maar verder was er weinig bijzonders te bekennen.

Veel winkels, maar met een hond op stap, betekent per definitie niet winkelen, omdat dat niet praktisch is. Goes deed me wat aan Gorkum denken. Hier en daar wat mooie gebouwen en leuke doorkijkjes, maar verder eigenlijk vrij gewoon. Maar misschien heb ik de echt mooie dingen ook niet gezien, dat kan ook nog natuurlijk.

Paarse Havaiana’s

Ondanks dat winkelen met hond niet handig is, heb ik wel een paar Havaiana’s gekocht in een tof bordeauxrood kleurtje. Ze hingen aan een rekje bij een winkel genaamd Coco, waar binnen de meest gave sneakers stonden, maar met een groter prijskaartje dan ik aan schoenen uit wil geven.

Maar de slippers waren in de pocket en niet overdreven duur. Ik heb ze vandaag al aan en, voor zover slippers lekker kunnen lopen, doen deze dat zeker! Ik vind het ook fijn dat er best een dikke zool onder zit, de meeste slippers hebben van die flutzolen die je vrij snel kapot hebt.

Verder heb ik, in tegenstelling tot Zierikzee, eigenlijk niet echt aparte dingen gezien of gedaan, gewoon wat rondgestruind, kaarten gekocht (dat doe ik altijd als ik een dagje weg ga, lekker decadent) en vervolgens nog een beetje verdwaald omdat ik op zoek was naar een brievenbus. Die heb ik overigens niet gevonden, dus zijn ze thuis in Gorkum op de bus gegaan.

Mooie kerk in Goes

Bas tussen de oude schepen

Rond een uur of half 5 had ik het wel gezien en zijn we via een iets andere route dan eerder die middag, terug naar het station gelopen, waar ik nog een ijsje kocht wat nogal duur was en voor dat geld niet eens heel geweldig. Op het station bleek dat we de trein richting Dordrecht net op een haar gemist hadden, dus nog een half uurtje uitpuffen op het bloedhete perron.

Om acht uur stak ik de sleutel weer in de voordeur, mooie tijd. Bas was helemaal afgedraaid en die heb ik de hele avond niet meer gezien of gehoord, zelfs vandaag is hij duidelijk nog niet helemaal op krachten, maar het is voor zo’n hondje ook niet niets om ruim 10 uur onderweg te zijn en veel te lopen bij temperaturen boven de 25 graden. Ondanks dat iedereen riep dat het in Zeeland koeler is, bleek het zelfs nog 2 graden warmer dan thuis! Voor het mooi was het net te warm, maar toch zeker geen spijt gehad!

In dit artikel zie je al een aantal foto’s, maar er zijn er nog meer, al heb ik me nog redelijk ingehouden. Met m’n iPhone heb ik maar een paar foto’s gemaakt, onder andere die van de Zeelandbrug vanuit de bus en de uitsmijter, die staan er niet bij, maar met de foto’s die ik met de Canon heb gemaakt, krijg je ook al aardig een indruk.

Mooi gebouw in Goes

Ophaalbrug in Zierikzee