Het is weer tijd voor een tag! Deze bevat vragen over het hoe en waarom van je blog en kwam ik gisteren tegen op een andere blog. Ik vond ‘m zo leuk, dat ik de vragen direct heb uitgewerkt voor de blogpost van vandaag.

Meteen mooie opvulling en tags blijven altijd leuk vind ik. Om bij anderen te lezen, maar ook om zelf te schrijven en te beantwoorden. Ik heb overigens al eens eerder een blog-gerelateerde tag gedaan, maar dat waren heel andere vragen. Die is van februari dit jaar en lees je hier.

1. Waarom ben je begonnen met bloggen?

Mijn blog was in eerste instantie een soort dagboek, een plek waar ik van me af kon schrijven. Waarom ik dat dan in het openbaar deed en niet in een boekje met een slot erop? Tja, misschien stiekem wel de drang naar reacties van mensen die met me meevoelden of zo.

De teksten die ik in de eerste jaren schreef, waren zeker niet altijd positief en daar heb ik wel een les mee geleerd. De stijl die ik nu hanteer bevalt me een stuk beter. Toch ook persoonlijk zo nu en dan, maar niet op een kwetsbare manier.

2. Hoe kom je aan de naam van je blog?

Volgens mij heb ik die vraag al eens beantwoord. Estrella betekent ster in het Spaans en mijn naam betekent ook ster. Kwestie van één plus één is twee. Het ‘web’ gedeelte was hip in de tijd dat ik mijn site startte, al is het nu misschien een beetje oubollig, maar ik ga de naam van mijn site niet veranderen. Grappig is dat de eerste vijf letters van EstrellaWeb ook weer mijn eigen naam vormen, alleen dan met de laatste twee letters omgedraaid. Snap je het nog? :-)

3. Hoeveel bezoekers heb je ongeveer?

Momenteel zit ik op een gemiddelde van 180 bezoekers per dag. Misschien niet overdreven veel en als je kijkt naar het aantal reacties zou je denken dat het er nog veel minder zijn, maar ik heb me er bij neergelegd dat mijn blog geen hoogvlieger is en ook niet zal worden. Eerst vond ik dat jammer, inmiddels vind ik het niet erg meer. Ik onderscheid me graag van de massa en het gevolg daarvan is dus dat diezelfde massa niet bij mij op bezoek komt. Logisch wel.

Ook het feit dat ik weiger commercieel te gaan, zal ermee te maken hebben. Ik ben principieel ingesteld en dat betekent ook dat ik soms bedrijven moet afwijzen die willen samenwerken, omdat hun product niet aansluit op mijn site.

Toch zit er de laatste anderhalf á twee jaar een duidelijk stijgende lijn in de bezoekersaantallen en die is nog steeds niet gestopt, dus ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Waar ik anderhalf jaar geleden blij mocht zijn met 30 per dag, haal ik nu meestal wel de 200. En dat zijn dus unieke bezoekers, geen page-views.

4. Wie werken er allemaal mee aan je blog?

Me, myself and I! Ik doe alles in m’n eentje. Van onderhouden van het technische gedeelte van de site tot de graphics en uiteraard ook de inhoud. Ik heb best veel websites gebouwd en gerund sinds 1997 en altijd alles zelf gemaakt.

Vroeger zat daar nog veel meer werk in, omdat er van WordPress nog geen sprake was en je elke letter code hoogstpersoonlijk en handmatig moest invoeren. Dat was nog eens een tijd, soms mis ik dat nog wel. Van WordPress word je enorm lui

5. Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt door je blog?

Dat is een lastige. De samenwerkingen met bedrijven zijn natuurlijk best leuk, maar dat is niet echt een kwestie van iets meemaken. Het is (nog) niet zo dat ik voor persevenementen ben uitgenodigd of zo, daar ben ik te onbekend voor en ook dat past niet zo bij de stijl van mijn blog. Ik denk dus dat ik geen kant en klaar antwoord weet op die vraag. Excusez moi!

comments

6. Hoeveel reacties krijg je gemiddeld per artikel?

Dat verschilt, maar geen honderden. Tussen de twee en tien of zo. Als ik het aantal reacties naast mijn statistieken zet, kan ik maar één conclusie trekken en is dat is dat het gros van mijn bezoekers meer lezers dan schrijvers zijn.

En ook dat sluit wel weer aan bij mij. In the heart ben ik namelijk net zo. Ik doe het wel bij de blogs die ik volg, maar het is, zoals alle bloggers wel weten, vaak ook een handige manier om extra bezoekers op je eigen site te vergaren. :-)

7. Werk je samen met bedrijven?

Yep. Ik heb inmiddels al redelijk wat samenwerkingen achter de rug. Op de contactpagina staat een overzichtje van bedrijven met wie ik heb samengewerkt, al kwam ik er onlangs achter dat er daar nog een paar missen. Binnenkort even mee aan de slag dus, als ik het niet weer vergeet

Ik benader zelf niet zo snel bedrijven voor een samenwerking, maar ze mailen mij altijd. Voor de Zoom winactie heb ik wel de redactie zelf benaderd, met het idee dat ze dat vast niet zouden doen, maar dat viel niet tegen! Vooral startende webshops vinden ‘t leuk als je hen vraagt voor een samenwerking. Maar als je één sieraden-shopje hebt gehad, heb je ze allemaal wel.

8. Met welke camera maak je foto’s voor artikelen?

Ik fotografeer met mijn Canon EOS 700D spiegelreflexcamera met 18-135 mm lens (ik heb nog 2 objectieven, maar deze lens gebruik ik het meest) en natuurlijk mijn trouwe iPhone 4S. Zoals je weet, komen mijn wekelijkse foto’s terug in de Weekly Snaps en zie je regelmatig foto’s in mijn posts, gemaakt met de 700D.

9. Waar haal je inspiratie voor artikelen vandaan?

Zoals dat gaat met inspiratie: Where the wind blows. Dat kan op de gekste momenten of plekken zijn. Vaak schiet me ineens iets te binnen en zet ik het in m’n Wunderlist app op de iPhone, omdat ik de neiging heb snel ideetjes te vergeten, alsof ze zo m’n hoofd weer uit gevlogen zijn.

Het fijne van mijn blog is dat ie behoorlijk all-round is. Ik heb er wel eens over gedacht om over één thema te gaan schrijven, maar ik kreeg al slaap bij de gedachte alleen. Ik hou van afwisseling, dus moet mijn blog dat ook uitstralen. In die zin kan ik dus veel kanten op qua het schrijven van artikelen, al heb ik ook heus wel eens een writers block en krijg ik niks verzonnen.

10. Welke beautybloggers geven jou veel inspiratie?

Geen enkele? Ik volg diverse beautyblogs, maar ik liet eerder al weten dat ik niet de typische beauty queen ben. Ik kom wel eens een tag tegen die ik graag over wil nemen, zoals ook nu, maar echt inspiratie in de zin van bijvoorbeeld reviewen van producten (wat ik sowieso zelden of nooit doe) kan ik niet zeggen dat ik daar inspiratie van op doe.

Het is wel zo dat sommige bloggers een stijl hebben waar mijn schrijversgeest op de één of andere manier door getriggerd wordt. Ik kan niet precies uitleggen hoe dat werkt, maar dan gebeurt er iets en móet ik schrijven. Dat heb ik soms ook bij bepaalde boeken, maar dat gaat dan meer over schrijfstijl.

11. Krijg je wel eens negatieve comments?

Niet meer. In de tijd dat mijn blog meer een soort digitaal dagboek was wel. De dingen die ik schreef waren veel te persoonlijk en in zekere zin kun je er dan op wachten. Natuurlijk is het niet goed van mensen om bewust iemand die zich kwetsbaar opstelt keihard te grazen te nemen, maar het gebeurt en zulke mensen zijn er nu eenmaal, zeker als ze zich in de anonimiteit bevinden. In die tijd kreeg ik dus regelmatig negatieve comments.

Niet in de zin van “Ik vind dit artikel minder leuk” of “Ik vind de kleur van je nieuwe schoenen niet geweldig”, maar gewoon knallen zonder reden. Rechtstreeks beledigen op een keiharde manier. Daar leer je wel van kan ik je vertellen :-)

In de hoedanigheid zoals de site nu is, heb ik eigenlijk nooit meer negatieve comments gehad. Mensen laten ‘t wel weten als ze een andere mening hebben, maar dat noem ik niet negatief en respecteer ik juist. Altijd ja en amen is ook zo wat.

12. Plaats je iedere dag een nieuwe post?

Dat is wel de bedoeling ja. Heel af en toe sla ik een dag over (waar ik me dan gelijk schuldig over voel), maar ik probeer één post per dag wel te halen. Ik schrijf soms voor een paar dagen vooruit als ik bulk van de inspiratie, maar de werkwijze die ik momenteel hanteer en die me erg goed bevalt is de avond (of middag) ervoor het artikel voor de volgende dag schrijven. Dan kan ik toch op een vaste tijd publiceren (mijn blog heeft meer regelmaat dan ik) en kan ik in alle rust schrijven zonder het gevoel dat het artikel zo snel mogelijk online moet.

13. Wat voor lay-out heb je? Heb je hem zelf gemaakt?

Mijn lay-out is een bestaande, maar niet meer te herkennen in die hoedanigheid. Ik heb hem namelijk op heel veel fronten aangepast. Zelf lay-outs maken kan natuurlijk ook en zeker met mijn kennis van PHP en CSS zou ik dat wel moeten kunnen.

Maar zoals ik al eerder schreef, word je lui van het gebruiken van WordPress en daarnaast loop je met zelfgemaakte lay-outs heel snel tegen compatibility issues aan met bepaalde plug-ins of andere items die je wilt integreren. Dat risico wilde ik niet nemen. Alle graphics heb ik overigens wel zelf gemaakt.

14. Hoelang doe je gemiddeld over een artikel?

Ik heb geen idee. Het is niet zo dat ik er een klokje bij zet. Ik denk dat ‘t doorgaans wel meevalt, misschien een half uurtje of zo? Ik kan blind typen en doe dat ook enorm snel (rond de 200 aanslagen per minuut) dus dan gaat ‘t wel door.

Als er foto’s voor een artikel gemaakt moeten worden of informatie opgezocht of geverifieerd, komt dat er natuurlijk nog wel bij en gaat het meer tijd kosten. Ik check mijn artikelen achteraf ook altijd nog twee keer uitgebreid op fouten, ondanks dat er een spellingscheck op zit. Ik maak soms foutjes juist doordat ik zo snel typ.

15. Heb je in het echt contact gehad met andere bloggers?

Via social media heb ik soms contact met een aantal andere bloggers, maar daarbuiten niet. Ik denk dat het komt omdat ik een stuk ouder ben dan de meeste bloggers waarvan ik de site volg. Dan zit je toch een beetje met een generatiekloof.

Daardoor vind ik het juist wel leuk dat ze toch ook mijn site regelmatig bekijken of een berichtje sturen via social media. Zonder dat ik nu wil klinken als iemand die jonger wil lijken (dat doe ik al zonder er moeite voor te doen), geeft mij dat dan toch wel het idee dat ik ondanks mijn 38 jaar nog steeds niet als een middelbare tut klink. :-)