Gister ben ik naar de NASA expo A Human Adventure in Utrecht geweest. Ik heb altijd al interesse gehad in ruimtevaart, omdat het iets mysterieus heeft. Als kind ben ik ook bij het Kennedy Space Center in Amerika geweest en als wetenschappelijk georiënteerde nerd, vind ik alles wat daarmee te maken heeft, heel interessant.

Toen ik een tijdje geleden dan ook op Twitter las over de eenmalige en unieke NASA-expositie in de Jaarbeurs in Utrecht, wist ik gelijk dat ik daar naartoe moest. De expositie loopt tot januari 2014, dus als je na het lezen van mijn verslag zelf ook staat te trappelen om eens te gaan kijken, kun je voorlopig nog wel even terecht. Op de tentoonstelling kun je meer dan 300 unieke ruimteobjecten bekijken en ook zelf de befaamde G-krachten aan den lijve ondervinden,

De expositie is op de zevende verdieping van het Beatrixgebouw en dus niet in de hallen van de Jaarbeurs zelf. In de ontvangsthal werden we meteen verrast door een gigantische spaceshuttle van iets wat op gips leek. Ik heb er geen foto van, maar was erg leuk gemaakt. Eenmaal boven, kun je bij de aanwezige balies kaartjes kopen en indien gewenst ook een audiogids ophalen.

Alsof je op de set van Star Trek loopt

Techniek in zwart-wit

Zo’n audiogids is een iPod Touch in een kunststof beschermcase aan een keycord en met een headset. Op de iPod staat een menu, waarin alle zalen en de objecten die zich daarin bevinden vertegenwoordigd zijn.

Met de guide kun je vervolgens filmpjes afspelen, waarin je beelden krijgt van de onderwerpen en gesproken uitleg. De audiogids is ook in andere talen beschikbaar en kun je kosteloos gebruiken. Mooi systeem!

Ik keek echt m’n ogen uit. Zoveel moois om te bekijken! Van astronautenvoedsel tot verschillende soorten ruimtepakken (antiek tot hedendaags) en verder raketten, delen van een spaceshuttle, satellieten en zelfs een fiets met raketaandrijving. Name it! In combinatie met de audiogids, schermpjes en bordjes met uitleg bij de objecten, kon je een aardige indruk krijgen van alles.

Astronautenpak

Helaas was de tekst van het menu op de guide voor mij slecht leesbaar en stonden er ook wat dingen door elkaar, waardoor ik nog niet de helft van alle filmpjes heb gezien en gehoord, maar iets bekijken en tegelijkertijd ook een gesproken tekst beluisteren is best lastig, dus zo erg is het niet. Het was sowieso al gaaf om al die bijzondere objecten te kunnen bekijken!

Ik heb me ook echt verbaasd over de indrukwekkende techniek waarmee dingen gemaakt zijn. Er worden weleens grapjes gemaakt over rocket science, maar als je zoiets kunt bedenken en ontwerpen, heb je aardige knowhow. De ingewikkelde structuren van buizen, aandrijfmotoren, koppelstukken en dockingslots vond ik uitermate interessant. Een soort stalen puzzels, waarvan alleen mensen die ermee werken, weten hoe het functioneert en waarvoor het dient.

Geen idee wat het allemaal is, maar het is wel fotogeniek!

Coole styling

Behalve de objecten zelf, was ook de entourage geweldig: Het was vormgegeven in een hypermoderne scifi stijl. Net alsof je een Star Trekfilm binnen wandelt of zo. Echt aan alles was gedacht.

Bijpassende muziek onder de video’s op de audiogids, de spacelift naar de zevende etage, vuilnisbakken in raketvorm, spacestation namen voor zalen en elke vierkante centimeter decor. Het was een kloppend plaatje en dat vond ik bijzonder mooi!

Nadat we de expositie gezien hadden, kwamen we de G-force simulator tegen. Daar wilde ik in! Martin maakte de foto hieronder, waarop ik net de simulator uit kom. Je komt in een cabine te zitten waar je net met twee mensen in past.

Vervolgens wordt in vogelvlucht een lancering en landing van een spaceshuttle gesimuleerd. Er werd in het filmpje gezegd dat de G-krachten in de cabine slechts 2G waren en bij een echte lancering zijn die 6G. Ik vond het supergaaf.

Bij de Simulator

Mini spaceshuttles

Als laatste in de shop rondgekeken, waar je allerlei ruimtevaart items kunt kopen. Van petjes en T-shirts in allerlei soorten en maten tot gummetjes in de vorm van een spaceshuttle, keycords, mokken en miniaturen van ruimteobjecten. Er stond zelfs een tafel met Angry Birds spullen. Die link kon ik niet leggen, maar het zag er grappig uit, met zo’n enorme knalrode vogel bovenop. :-)

De expositie is een aanrader voor iedereen die het mysterie van de ruimtevaart nu wel eens wil ontleden. Met de duidelijke uitleg van de aanwezige bordjes en de audiogids kom je aardig wat aan de weet en je waant je dankzij de fantastische entourage bijna zelf in een ruimteschip!

Eén van mijn favoriete foto’s

Tickets kosten € 18 en zijn te koop aan de kassa. Tot 1 augustus kun je overigens gebruikmaken van de kortingscode FBWA21, waarmee je bijna € 5 bespaart op een kaartje! De expositie loopt tot januari 2014 en is eenmalig. Dus als je wilt, zou ik zeker gaan, want het is een unieke kans om zulke bijzondere en unieke objecten van zó dichtbij te kunnen zien!

Links

Alsof je tegen een ruimteschip aan kijkt