Het was even denken wat ik vandaag zou schrijven. Ik had gisteravond nog aan de slag willen gaan met een artikel, maar ik ben ‘s avonds nog gaan fietsen, vervolgens in Woudrichem neergestreken op een terrasje en pas rond een uur of twaalf, half één weer thuis en toen geen zin meer om nog iets voor te bereiden voor vandaag.

Dit keer weer eens een artikeltje met wat foto’s “terug in de tijd”. Ik vind het zelf best grappig om foto’s van jaren geleden terug te zien. Soms ook beschamend in de zin van slechte foto’s of waar ik zelf als een draak op sta, maar evengoed is het leuk om de evolutie van dingen te kunnen zien.

Begin januari ging ik met m’n vader naar Brazilië. Inmiddels is dat, op paar twee motor-tripjes naar Duitsland na, de laatste keer dat ik op vakantie geweest ben. Ik mis er niks aan overigens. Brazilië was leuk en niet leuk tegelijkertijd.

Ik genoot van de omgeving en het lekkere weer, maar liep ook een ernstige voedselvergiftiging op, waardoor ik dagen op bed heb gelegen in het hotel en zulke hoge koorts had, dat ik niet eens meer kon lopen.

Een pilletje van de lokale huisarts deed wonderen, maar uiteindelijk heb ik maanden met een ‘moeilijke maag’ rondgelopen en kan ik sindsdien bepaalde dingen niet meer eten. Degene in die hangmat ben ik zelf, maar dan dikker en met kort haar in m’n eigen kleur, al lijkt het op deze foto meer groenig dan donkerblond.

In 2007 ging ik aan de gang als fotografe voor evenementen in Bibliotheek Altena. Mijn moeder werkte daar en ze wilden graag iemand hebben die bepaalde evenementen, lezingen en andere dingen vastlegde zodat mensen op de website een indruk konden krijgen van wat er zo nu en dan allemaal te zien en te doen was.

Ik kreeg er alleen reiskostenvergoeding voor, maar ik vond het leuk om te doen, heb het volgens mij een jaartje gedaan. Ernaast een foto van Bas. Als ik hem zo zie, zie ik zelf toch wel duidelijk dat hij ouder is geworden, vooral door het grijzige wat hij inmiddels bij z’n bekje heeft, verder is hij niet zoveel veranderd, ik had hem hier zo te zien ook net getrimd.

Mijn moeder haalde haar motorrijbewijs en kocht gelijk de grootste motor die ze kon vinden. :-) Ik ook blij, want nu had ik weer iemand om mee te rijden. Mijn vader was datzelfde jaar gestopt, nadat hij nog één poging had gedaan, maar die motor een paar maanden later toch verkocht.

Een jaar later zou ik lid worden van een motorclub waar ik uiteindelijk vier jaar gezeten heb. Ernaast één van de weinige foto’s uit 2007 die ik dan nog wel aardig vind. Ik fotografeerde met een Fuji FinePix S602, als ik me niet vergis kocht ik daarna mijn eerste Canon camera.

Volgens mij had ik dat jaar weer wat veranderd aan mijn ‘achtertuin’. Ik moet er altijd een beetje om lachen als ik dit soort foto’s terugzie, het is nu ZO anders! Het hekje en de schutting hadden er overigens nu nog steeds gestaan als de woningbouw het jaar erop niet met een plan kwam voor identieke schuttingen bij alle percelen.

In eerste instantie wilde ik daar niks van weten, maar uiteindelijk heb ik nu wel meer privacy. Alleen de groene kussen-box heb ik nog steeds en het vogelhuisje, wat ik inmiddels aan de schutting heb bevestigd. Ernaast een foto van Slot Loevestein vanaf de rivier. Meestal ga ik daar één of twee keer per jaar naartoe om te wandelen.

Gewoon een schattige foto van Bas en Molly samen, verder valt er weinig over te vertellen. Ik zie tot mijn verbazing toch al laminaat liggen op de vloer, terwijl ik in de veronderstelling was dat dat er pas sinds 2008 ligt. Ondanks dat het een wat goedkopere variant is geweest, ligt het er nog steeds prima in, alleen hebben alle plinten losgelaten.

Ernaast een foto van een paar Zalmschouwen in de Afgedamde Maas bij Woudrichem. Ik ging dat jaar foto’s maken van de Teer- Lijnolie en Ouwe Klare Race, waarbij een vloot zalmschouwen een bepaalde vaarroute aflegt en de snelste wint.

Ik moet bekennen dat ik me onzeker voel over het plaatsen van de foto links, maar aan de andere kant, het is er één van zes jaar terug en iedereen heeft mindere periodes qua uiterlijk. Dat die periode bij mij het grootste gedeelte van m’n leven besloeg, heb ik pech mee gehad.

Hier begon ik mijn haar wat te laten groeien, dit is mijn originele kleur en later dat jaar zou ik de blonde lok laten kleuren, waarmee ik tot een half jaar geleden mee heb rondgelopen. Ik droeg in die tijd nog geen make-up, durfde mijn wenkbrauwen niet te epileren omdat ik bang was dat ik het door mijn slechtziendheid niet kon en dat het veel pijn deed en ik had ook een boller hoofd.

Ernaast een foto van een vrouwtje in het circus. Er staat elk jaar wel een circus in Gorinchem en ik had toen ook een kaartje gekocht. De voorstelling was leuk, maar je mocht geen foto’s maken en één of andere idioot had vanuit de piste water over me heen gegooid, waardoor ook mijn camera nat was geworden. Dezelfde man had niet veel later ook nog een kwetsende opmerking over mijn uiterlijk gemaakt dus dat was gelijk de laatste keer dat ik in een circus heb gezeten.

Als ik foto’s uit 2007 bekijk, zie ik dat ik in dat jaar duidelijk begon te ontdekken en ontwikkelen naar welke fotografietakken ik uiteindelijk toe ging werken: Bloemen, landschappen, macro en podiumfotografie. Leuk om te zien hoe ik dat destijds spelenderwijs ontdekte. Het aantal ‘artistieke’ foto’s nam ook dramatisch toe in dit jaar, bijvoorbeeld deze van de bovenkant van de regenboogparaplu die ik destijds had. Ik vind deze foto nog steeds wel iets hebben.

De foto ernaast is van een antieke Agfa Apotar camera die van mijn opa is geweest. Mijn oma had haar huis opgeruimd en de camera ergens achter in een kastje gevonden en ik mocht hem hebben. De camera heeft een mooi plekje in mijn huiskamer gekregen en staat daar nog steeds.

Mijn opa bleek vroeger ook fotografie als hobby te hebben gehad en had zelfs een eigen doka, dus best bijzonder dat ik nu zijn oude camera in mijn bezit heb. Ik heb geen idee of hij nog werkt, er zit nog wel een rolletje in maar daar staat niks op. Maar ik bewaar hem gewoon als een soort museumstuk, als ik zou proberen of ik er foto’s me kan maken, zou er misschien iets kapot kunnen gaan en da’s zonde.

In juli 2007 ben ik met m’n moeder bovenop de kerktoren in Woudrichem geweest. Gek genoeg ben ik er daarna nooit meer op geweest, maar het was wel eens leuk om mee te maken. Alles ziet er van bovenaf toch weer heel anders uit, ook al kom je nog zo vaak in een bepaalde plaats. De foto links is de kerktoren in Gorinchem overigens.

Ik had een camera met een nogal sterke zoomlens en trok deze vanaf de toren in Woudrichem zo dichtbij. Op de tweede foto zie je Woudrichem van bovenaf, met de Gevangenpoort helemaal rechts bovenin, café ‘t Hoekske rechts waar die bruine tafels buiten staan en links zie je het huis wat bekend is uit de Dokter Tinus tv-serie.

In hetzelfde jaar had ik een foto-expositie in de bibliotheek in Wijk en Aalburg. Nadat ik daar al een tijdje fotografeerde, kwam van het één het ander en mocht ik exposeren. Als ik het materiaal van dat jaar zie, kan ik me niet voorstellen dat mensen mijn foto’s mooi vonden, maar ik weet dat ik elk jaar de lat hoger heb gelegd en inmiddels op een punt ben dat het niet gauw goed is.

Ernaast een foto van Roel van Velzen. Die trad bij de zomerfeesten op met zijn band VanVelzen en ik was instant fan, wat een lekkere muziek en wat ‘n toffe gast! Inmiddels ben ik niet meer zo’n fan, ik vind het materiaal van de laatste jaren niet geweldig en het herhaaldelijk bezoeken van festivals en concerten ging te veel in de papieren lopen, plus altijd een enorm gedoe om ergens te komen en dan nog maar geluk hebben dat je er iets van kunt zien.

Vooral op bloemengebied ontstond er een foto-explosie in 2007, ik begon de magnetische aantrekkingskracht die een bloem of plant op je uit kan oefenen, steeds meer te ervaren. Deze foto van een roos vind ik nog steeds mooi, vooral doordat de achtergrond in bijna dezelfde kleur is. Technisch gezien geen interessante foto, maar ik wilde hem er toch bij zetten, als symbool voor mijn destijds groeiende voorliefde voor het fotograferen van bloemen.

Rechts één van de vrachtauto’s van Verkeersschool Kees de Vaan. Mijn moeder had daar voor haar motorrijbewijs gelest en raakte bevriend met de eigenaar. Toen hij via haar te weten kwam dat ik graag fotografeerde, had ie gevraagd of ik een fotoshoot wilde doen van zijn nieuwste aanwinst.

Deze vind ik wel stoer. De foto is onderaan de Heusdense brug genomen, wat nog een heel spektakel was om daar met een vrachtwagen met aanhanger te komen (achteruit rijdend), maar als je bij een rijschool werkt, kun je wel een beetje sturen!

Nog een foto van Molly, één waar weinig over te vertellen valt, behalve dat ik het, zeker voor die tijd, best een mooie foto vind, er zit zelfs iets van een onscherpte in de achtergrond. Ernaast een foto van een zeer ondeugende olifant. Er was in september voor het tweede keer circus in de stad en daar liepen diverse dieren buiten.

Wel achter touwen en hekken natuurlijk. Deze olifant stond alleen achter een touwtje en was erg nieuwsgierig, je kon hem ook gewoon aaien en ik voerde hem soms gras. Maar op zondagochtend was de olifant zijn plekje zat en is door de binnenstad gaan dwalen. Je zou hem maar tegenkomen ergens in de winkelstraat! Ik heb het alleen van horen zeggen, maar ik ben het nooit vergeten, dat was deze olifant!

In oktober nam mijn moeder een Ierse Wolfshond pup. Wij hebben vroeger ook altijd deze honden gehad. Helaas liep dat anders, door gezondheidsproblemen kon mijn moeder de pup uiteindelijk niet houden. Gelukkig heeft hij een goed tehuis gekregen bij mijn vader, die ook altijd grote honden heeft lopen. De hond leeft inmiddels niet meer, omdat hij op jonge leeftijd ziek werd en daaraan overleed.

Ernaast een foto die ik maakte bij de TMF Awards in Amsterdam waar ik was geweest. Ik ging vooral voor VanVelzen, maar zag natuurlijk ook diverse andere artiesten optreden, waaronder Within Temptation, die ik toen voor het eerst live zag. Ondanks dat ik hun muziek toen nog niet zo wist te waarderen als tegenwoordig (maar ook zeker niet slecht), kan ik me herinneren dat ik het optreden geweldig vond, heel spectaculair allemaal met een vette lichtshow en vuur.

De winter brak aan en dan is hat natuurlijk tijd voor kerst. Eind november maakte ik foto’s van Bas voor de kerstboom, waarvan ik er volgens mij ook één voor een kerstkaart heb gebruikt. Het lollige kerstmannen-pakje had ik toen net gekocht, volgens mij overgenomen van iemand op Marktplaats, ik heb het nog steeds.

Vervolgens een foto van het katje wat ik een maand of drie heb gehad. Hij was aan komen lopen en ondanks dat ik alles in het werk heb gesteld om zijn baasje terug te vinden, is dat nooit gelukt. Ik besloot hem te houden, maar waar hij met Bas de dikste vrienden was, terroriseerde hij mijn andere katten en dat werd steeds erger.

Uiteindelijk de beslissing genomen een ander baasje voor hem te zoeken, mensen uit Amsterdam hebben hem uiteindelijk opgehaald. Ondanks dat ik hem nog niet heel lang had, was ik toch gehecht geraakt aan het beestje.

Tot zover een jaar in vogelvlucht. 2007 was duidelijk een jaar waarin ik veel verschillende dingen meemaakte, een eigen stijl begon te ontwikkelen op het gebied van fotografie en ik qua uiterlijk nog een lange weg had te gaan.

Wat deed jij in 2007?