Het leek me leuk om je mee te nemen voor een “kijkje achter de schermen” en op die manier wat meer inzicht te geven over hoe ik mijn blog onderhoud, met wat voor apparatuur en software ik werk en hoe ik inspiratie haal uit diverse onderwerpen en situaties voor het schrijven van de artikelen die je hier elke dag kunt lezen.

Hardware

Zonder internetverbinding en computer, kun je geen blog onderhouden. Ondanks dat ik liever had geschreven dat ik schrijf op een laptop, is dat niet het geval. Laptops lijken me ideaal, maar doordat ik slechtziend ben, kan ik er niet mee werken.

Ik zit namelijk 10 cm van het scherm verwijderd en bij een laptop zit er dan een toetsenbord in de weg, waardoor ik met m’n nek in een rare hoek moet zitten. Die paar keer dat ik ermee gewerkt heb om iemand van problemen af te helpen, liep ik de rest van de dag met nek- en hoofdpijn rond.

Ik heb een PC met een snelle processor en nog snellere videokaart. Dit omdat ik software gebruik voor foto- en videobewerking. Degene rechts op de foto is de mijne, in combinatie met een iets te oude Acer monitor.

computer

Camera, action!

Voor de blog zelf hoef ik niet vaak foto’s te maken, ik doe niet of nauwelijks aan het reviewen van producten en hoef daarvoor ook geen foto’s te maken. Desondanks zie je wel veel foto’s voorbij komen die ik maak met mijn Canon EOS 700D met 18-135mm objectief als basis-lens.

Daarnaast heb ik een 70-210mm objectief, een ‘gewone’ 50mm lens en een 50mm macrolens die ik regelmatig gebruik. Ook filmen doe ik met de 700D, al heb ik ook een Canon Powershot SX30 die ook in HD filmt en lichter is, die gebruik ik ook nog af en toe, alhoewel bij mij de focus meer op fotografie dan op film ligt.

canon eos 700d

Editing

Foto’s ontwikkelen in een doka (donkere kamer) hoeft niet meer. Alles is inmiddels digitaal en dat biedt ook op het gebied van nabewerking meer mogelijkheden. Voor het bewerken van mijn foto’s gebruik ik Adobe Lightroom.

Het broertje van het beroemde Photoshop, maar dan meer gericht op fotobewerking en minder op ontwerpen, retoucheren en reconstrueren. Ik gebruik Lightroom puur voor een optimalisatie van mijn foto’s en waar nodig een kleine correctie op het gebied van bijvoorbeeld belichting of ruisvermindering. Praktisch iedereen die met fotografie in de weer is, gebruikt dit pakket en ik zou niet anders meer willen!

Voor het maken van graphics voor bijvoorbeeld lay-out of typografie, gebruik ik Paint Shop Pro. Ik werk met deze software sinds versie 3 en kan ermee lezen en schrijven. Een tijd terug besloot ik dat ik moest overstappen op PhotoShop, maar dat werd niks. Geen geduld om me erin te verdiepen en ik kon m’n resources niet overzetten.

Aan de andere kant is het net wat voor mij om iets alternatiefs te gebruiken. Zo heb ik voor het bouwen van websites jaren met Microsoft Frontpage gewerkt, waar elke webdesigner wel wat over te zeuren had, onder meer dat je alles wat met daarmee gebouwd was, er zo uit pikten.

Totdat ze mijn sites zagen en niet konden geloven dat ik ze met Frontpage had gebouwd. Maar het is altijd nog de persoon die de site bouwt en niet de software, sowieso codeerde ik eigenlijk nog het liefst gewoon in kladblok.

paint shop pro x5

Writing

Het hoofdbestanddeel van een blog is natuurlijk de tekst, iets waar ik me altijd heerlijk op uit kan leven. Eigenlijk denk ik nooit na over de tekst die ik schrijf, een beginnetje maken is soms lastig, maar verder schrijf ik gewoon ter plekke wat er in m’n hoofd opkomt. Voor het tikken van artikelen gebruik ik Windows Live Writer, een handig stukje software.

Nadat ik in 2010 ben overgestapt op WordPress, heb ik in het begin met de WordPress-editor gewerkt, maar vond het totaal niet fijn werken. In Windows Live Writer heb ik meer vrijheid en minder beperkingen. Ondanks wat bugs, ben ik doorgaans erg tevreden.

Core

Schrijven is hoofdbestanddeel van een blog, maar het platform waar ie op draait natuurlijk ook! Je kunt wel tekstjes in Kladblok of Word tikken en een snelle internetverbinding hebben, maar daar heb je geen blog mee.

Dat is meer dan tekst en bestaat uit lay-out, content, de mogelijkheid om te reageren en al die extraatjes die ervoor zorgen dat een blog een blog is, daarvoor maak ik gebruik van WordPress. Ondanks dat mijn site elf jaar bestaat, heb ik de meeste tijd andere systemen gebruikt. Pas sinds 2010 ben ik overgestapt naar WordPress en daar nog steeds erg gelukkig mee!

130828-ester-02

Me, myself and I

De drijvende kracht ben ik natuurlijk zelf. 🙂 But seriously, zonder blogger geen blog, right? Ik vind het nog steeds een uitdaging om elke dag een artikeltje online te kunnen zetten en daar dus ook inspiratie voor te kunnen vinden, in diverse tags schreef ik al eens waar ik dat vandaan haal.

Kort samengevat is dat de hele wereld 🙂 Het is niet altijd makkelijk en ik heb ook niet altijd zin, maar ik ben wel van mening dat dingen die te gemakkelijk zijn, ook eerder oninteressant worden en gaan vervelen. Het bloggen hangt me nog steeds de keel niet uit, als ik jou ook nog een beetje kan boeien is dat mooi meegenomen!