Iedereen die bekend is met internet, kent waarschijnlijk RSS wel. Deze afkorting staat voor Really Simple Syndication en het houdt niets meer en minder in dan dat vrijwel elke website een zogenaamde feed bevat, die door RSS Readers ingelezen kunnen worden, waarmee je altijd op de hoogte bent van nieuwe artikelen.

Tegenwoordig is RSS een beetje een ondergeschoven kindje, met de komst van bijvoorbeeld een onder veel bloggers populair platform als Bloglovin’. Maar wat de meesten niet weten, is dat deze service niets anders doet dan gebruikmaken van de RSS feed van websites, alleen met een eigen interface en de mogelijkheid tot het versturen van mailtjes. Ik ben er bepaald geen fan van, misschien omdat ik een RSS gebruiker van het eerste uur ben. Ik gebruik het sinds het bestaat.

In eerste instantie met een softwarepakket, niet veel later stapte ik over op de populaire Google Reader. Ik was dan ook not amused toen ik enkele maanden geleden las dat daar op 7 juli 2013 de stekker uit getrokken zou worden, omdat de reader en enkele andere Google producten op de schop zouden gaan. Google zou zich meer willen richten op hun core producten.

Kritisch als ik ben, beloofde dat een langdurige zoektocht te worden naar een vervanger. Al snel kwamen diverse IT-gerelateerde blogs met alternatieven op de proppen, waar de Feedly reader ook bij stond.

Meteen geprobeerd, maar niet bepaald gecharmeerd, omdat ik toch wel dingen miste die ik in Google Reader wel had. Maar de makers van Feedly waren niet gek en gingen als een bezetene aan het werk om de duizenden mensen die op hun dienst overstapten na het slechte nieuws over Google Reader tegemoet te komen.

Feedly interface

Inmiddels is Feedly ontwikkeld tot een volwaardige reader met een aantal heel aardige extra’s die lezen vergemakkelijken. Ik ben inmiddels definitief overgestapt en tevreden! Feedly is op verschillende platformen te gebruiken en syncen.

Zo is er een Google Chrome app, een cloud-versie waardoor je je feeds via elke browser kunt openen, zijn er apps voor iPhone/iPad en Android en kun je de dienst met dank aan de API ook gebruiken vanuit een aantal andere apps,

In de screenshot zie je hoe mijn Feedly eruit ziet in Chrome. Je kunt al je feeds netjes organiseren in rubrieken en zelfs per feed kiezen welke weergave je het beste vindt. Hierbij kun je kiezen uit een weergave met alleen titels, magazine-stijl, als vierkante kaartjes of als volledig artikel. Dit is iets wat bij Google Reader nooit mogelijk was, dus dat vind ik al een hele vooruitgang!

Ook heb je keuze uit een aantal verschillende kleuren-thema’s zodat je de weergave van de reader zelf ook aan je wensen kunt aanpassen. Bij de instellingen kun je ook aardig wat aanpassingen doorvoeren, zoals aanpassen van de link-kleur, de standaard weergave wanneer je de reader opent, automatisch markeren als gelezen bij het bladeren door feeds en meer.

Je kunt artikelen ook bewaren voor later en vooral erg handig is de mogelijkheid om te werken met keyboard shortcuts. Ik ben daar inmiddels zo handig in geworden, dat ik mijn complete feed-archief kan lezen zonder mijn muis zelfs aan te raken.

Met de P en N ga je bijvoorbeeld naar het vorige en volgende artikel, met Shift+M markeer je alles in de huidige feed als gelezen en met de V-toets open je een volledig artikel in een nieuwe pagina. Voor een overzichtje van alle shortcuts druk je op het vraagteken. Zo makkelijk kan het zijn!

Het enige wat ik graag beter ontwikkeld zou zien, is de mogelijkheid om artikelen te delen op social media. Er is een optie om afbeeldingen snel te kunnen pinnen op Pinterest en je kunt iets delen op Twitter, maar dat werkt niet in alle weergaven. Vanuit de officiële Feedly app zijn er misschien wel meer mogelijkheden, maar daar heb ik me niet echt in verdiept.

Zelf gebruik ik de Reeder app, waar ik eerst mijn Google Reader feeds in had. Enkele dagen nadat Google Reader uit de lucht was, kwam Reeder met een update met Feedly ondersteuning. Prettig dat ik dus met dezelfde app kan blijven werken. Reeder heeft diverse opties voor delen.

Feedly infographic

Heb je al bestaande feeds, dan kun je deze gemakkelijk met een OPML bestand importeren in Feedly. Voordat Google Reader opgedoekt werd, bood Feedly ook een vlekkeloze synchronisatie van je Google feeds, welke in de beginperiode zelfs nog werden gesynchroniseerd met Google zelf. Enkele dagen voordat de Google Reader ermee stopte, werden alle feeds overgezet op de Feedly-servers, om er zeker van te zijn dat niets verloren zou gaan.

Feedly is in ontwikkeling. Als je het interessant vindt om bij te houden welke nieuwe functies toegevoegd worden, kun je Building Feedly bekijken. Gebruik je Google Chrome? Dan zijn er, behalve de app zelf, meer handige extensies, bijvoorbeeld waarmee je met een simpele klik elke site toe kunt voegen aan je feeds. Slotconclusie is dat Feedly een krachtige, veelzijdige en flexibele RSS-reader is, welke je veel kunt aanpassen om overal je feeds te kunnen lezen!

Links