Iedereen die fotografie als hobby heeft, zal weten dat een statief een onmisbaar hulpstuk is, ondanks dat de meeste mensen zo’n ding niet dagelijks gebruiken. Niet alleen vergemakkelijkt zo’n driepoot het fotograferen, omdat je de camera niet zelf in je hand hoeft te houden, ook zijn er diverse technieken waarbij je eigenlijk niet buiten een degelijk statief kunt.

Om voor mezelf te spreken, voordat ik een spiegelreflex had, heb ik altijd een hekel aan statieven gehad. Want ze zijn onhandig om mee te nemen, in het ongunstigste geval zwaar en waar je je camera even over je schouder slingert (niet te hard), gaat dat met een statief toch net even iets minder makkelijk.

En waar gebruikte ik zo’n ding nu eenmaal voor, praktisch nergens voor, dus. Ik had er wel één, een afdankertje ooit gekregen van iemand. Weliswaar van Velbon, maar toen ik ‘m kreeg was er al een knopje afgebroken en onlangs brak één van de poten af. Einde verhaal.

Als ik nog steeds in de overtuiging was geweest dat statieven uitgevonden zijn door masochisten met fotografie als hobby, had ik waarschijnlijk niet eens de moeite genomen om naar een nieuw statief uit te kijken, hooguit een ultralicht aluminium gevalletje van de eerste de beste winkel. Maar ik had niet veel eerder de lange-sluitertijd-fotografie ontdekt en ook al een aantal andere toepassingen gevonden, waarbij zo’n statief toch wel verrekte handig is.

Dus ik ging vervolgens naarstig op zoek naar een nieuw exemplaar en heb mezelf van tevoren eerst eens goed ingelezen, zodat ik een beetje wist waar ik op kon rekenen qua prijs en wat er allemaal te krijgen was en waar ik op moest letten.

Zodoende dat het me wel leuk leek om met mijn opgedane kennis een artikeltje te schrijven over aandachtspunten bij de aanschaf van een statief. Ikzelf ben inmiddels bij DigiMaxx geslaagd voor een niet goedkoop, maar wel heel degelijk multifunctioneel statief van Benro en daar erg gelukkig mee!

benro statief

De prijs

Iets waar de meeste mensen, inclusief ikzelf, bij de aanschaf van een statief tegenaan hikken is de prijs. Voor € 25 heb je wel een statiefje bij een Makro of Blokker, maar dat is niet bepaald geschikt voor de wat professionelere doeleinden.

En met professioneel bedoel ik niet zozeer dat het een voorwaarde is dat je je brood verdient met je hobby. Goed materiaal vraagt nu eenmaal om goede randapparatuur. De vraag die je jezelf kunt stellen is “Waarom zou ik een camera van € 1000 of meer op een statief van drie tientjes willen zetten?”

Bij statieven komt de prijs/kwaliteitsverhouding meestal wel overeen: Een duurder statief (vanaf € 100) is van hoogwaardiger materiaal gemaakt, kan een stootje hebben en daar staat je camera een stuk steviger op.

Een goedkoop statief is meestal vederlicht, wat een geweldige eigenschap lijkt, totdat je je camera met telelens van een kilo erop zet. Dat idee. Met een goed statief doe je overigens een heel leven, wat dus uiteindelijk z’n geld ook wel weer opbrengt.

Soorten statieven

Statieven zijn er in verschillende soorten en maten. Niet alleen bestaan er je tripods, monopods en de buigzame gorillapods, maar ook heb je soorten bevestigingen voor het gedeelte waar de camera op vast komt te staan. Bij goedkopere statieven bestaat het statief en de kop uit één gedeelte.

Bij duurdere varianten moet je er een aparte kop bij kopen, waardoor je flexibel bent in het kiezen wat het prettigst werkt. Zo heb je tilt & pan systemen met een hendeltje, waarmee je de kop in drie richtingen kunt bewegen en een ballhead, bij dit systeem ben je niet beperkt door slechts een paar richtingen, maar kun je je camera in vrijwel elke gewenste hoek positioneren.

Zelfs bij de poten van het statief heb je vaak keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo zijn er statieven in verschillende hoogtes en zijn er varianten waarbij de benen los van elkaar verder uit gezet kunnen worden of zelfs plat gelegd, wat bijvoorbeeld handig is bij macrofotografie. Mijn statief heeft dat ook, en ondanks dat ik het nog niet gebruikt heb, lijkt het me wel handig.

Toepassing

Voordat je besluit om ‘even’ een statief van € 100 of meer te kopen, is het goed om eerst bij jezelf na te gaan in welke toepassingen je het statief wilt gebruiken en bij de uiteindelijke aanschaf goed te letten op eigenschappen die van pas komen bij het soort fotografie wat je wilt doen in combinatie met een statief.

Om voor mezelf te spreken, ik ben liefhebber van lange-sluitertijd-fotografie en een kop die bij de minste of geringste aanraking of trilling al begint te wiebelen is een absolute no-go. Andere toepassingen waarbij een statief een goede aanvulling kan vormen, zijn bijvoorbeeld natuurfotografie en macrofotografie.

Conclusie

Voor een statief gaat de vlieger “What you buy is what you get” zeker op, maak dus de afweging of je het waard vindt om geld uit te geven aan een duurder statief, of dat je genoegen neemt met een goedkope variant. Doe research voordat je uiteindelijk een statief gaat aanschaffen en bekijk alle mogelijke opties voordat je zonder meer je portemonnee trekt!