De afgelopen dagen ben ik praktisch non-stop aan het sjouwen, slepen, timmeren, opruimen en schoonmaken geweest. Het begon dinsdag met een portie onvervalste poetswoede, waarbij ik als een wervelwind door mijn huis ging. Dinsdag besloot ik spontaan dat ik ‘iets’ aan mijn slaapkamer zou gaan doen en twee dagen later ben ik erg tevreden met het resultaat!

Mijn slaapkamer is al zolang als ik weet puur functioneel en fungeert als slaap- en bergruimte en zo nu en dan als plek om kleding of andere spulletjes te fotograferen, omdat de slaapkamer de enige plek in huis is, waar ik de juiste ruimte en het juiste licht op één en dezelfde plaats heb.

Dat was dan ook gelijk één van de redenen waardoor ik niet met meubels aan het slepen kon gaan, wat ik maar al te graag had gedaan. Maar ik heb de afgelopen dagen ontdekt dat je met subtiele aanpassingen een kamer toch heel anders kan doen lijken.

Het eindresultaat is een rustigere slaapkamer met spullen op een efficiënte manier ingedeeld en een mix van nieuw en oud, met wat nieuwe spulletjes, dingen die ik had had en inventief gebruik van voorwerpen die oorspronkelijk een heel ander doel hadden. Onderstaand een aantal foto’s waarop je het resultaat kunt bekijken.

Ondanks dat je bij een gemiddelde roomtour de hele kamer te zien krijgt, heb ik me vooral gefocust op details. Omdat er aan indeling en meubilair niets veranderd is, maar ik wel een aantal leuke hoekjes heb gecreëerd. Links zie je mijn bureau zoals het nu is, heel summier, maar ik gebruik mijn bureau dan ook eigenlijk nooit om aan te zitten.

Voorheen stond er een enorme postbak met 5 lades waarvan ik er maar 2 gebruikte. Het ding was oud en lelijk en aan één postbakje plus een bakje voor rommeltjes had ik genoeg. Resultaat: Meer licht en een rustigere optiek. Zowel het zwarte bakje als de kunststof brievenstandaard kocht ik bij HEMA, de overige spulletjes had ik al.

Ook de twee witte tijdschriften-mappen van wit karton met een patroontje erin kocht ik bij HEMA. Ik had een extra brede variant die al tijden gescheurd was en bovenop het kastje heel groot en breed en donker stond te wezen. Twee nieuwe gekocht die er perfect in passen. Door de manier waarop ik ze neergezet heb, zie je alleen de rug. Het lamineerapparaat wat altijd bovenop stond, is naar een ander kastje verhuisd.

Twee planken waar ik niks mee deed, behalve zo nu en dan wat rommel op stouwen, wat je gelijk zag liggen als je de slaapkamer binnenkomt. Boeken heb ik nauwelijks en staan in de woonkamer, dus een mooie gelegenheid om er dan maar iets decoratiefs van te maken.

Bovenstaande items staan op de onderste plank, vooral de linkse opstelling met de beertjes vind ik erg leuk. Het houten kaarsen-standaardje kocht ik gister voor 90 cent bij Kruidvat, het houten boter-kaas-en-eieren spel kreeg ik afgelopen jaar van de gemeente met kerst, de beertjes heb ik al heel lang, maar zaten nooit eerder bij elkaar. Het is net alsof ze samen een spelletje doen.

Voor de spulletjes op de tweede foto, zocht ik van alles bij elkaar. Een vierkant glas waar ooit een geurkaars in gezeten heeft, met wat decoratieve steentjes die ik nog ergens had liggen. Een donkerrode geurkaars die nog in een kast lag, een glazen fles waar biologisch sap van de Aldi in had gezeten en een paar ‘diamanten’ die al jaren in een kastje lagen waar ze eigenlijk niet tot hun recht kwamen. Het rode glas met kaars erin en de enkele rode roos kocht ik bij Xenos.

Deze zijn van de bovenste plank, deze heb ik simpel gehouden, omdat op de onderste al verschillende kleine voorwerpen staan en het niet te druk moet worden. De Kika-beertjes heb ik al jaren, ze lagen er eerst met z’n drieën, maar dat vond ik te druk. Nummer drie (de zwarte), zit nu in mijn tijdschriftenmand in de woonkamer.

Als kind was ik altijd gek op pluchen beesten en had er heel veel. Ondanks dat ik een aantal beesten heb opgeruimd, vind ik het toch wel leuk om er een paar te laten zitten, omdat het zo knuffelig staat en omdat ik het nog steeds leuk vind om te zien.

Vervolgens een heel leuk item wat ik bij Xenos kocht: Een setje van vier blokjes met letters erop die samen het woord “Home” vormen. De blokjes zijn wit en de letters zijn van hout en net iets meer crème-wit. Ik vind het eg leuk staan op de eveneens witte plank!

Leuk feitje is dat mijn slaapkamermeubilair al heel oud is. Mijn ouders kochten het voor me toen ik nog kind was. Grappig is dat ik de strakke en moderne stijl nog steeds geweldig vind. Ik heb verder amper wit in huis, maar op de slaapkamer vind ik het prettig omdat het lekker licht is.

Links zie je mijn hoofdeinde met een leuk kussentje van jersey die ik ook bij Xenos op de kop tikte. De stof vind ik leuk en ook de details. Het sterretje wat bij mijn beddengoed past en in de tekst staat het woord “Home”, net als in de blokjes op de plank. Rechts mijn nachtkastje. Daarvoor kocht ik een nieuw kunststof ladenkastje.

Degene die ik had was lelijk geworden en in van die felle kleurtjes, terwijl ik juist houd van dingen die bij elkaar passen. Het beertje zat eerst in de stoel waarop ik altijd mijn kleding in leg en hier vind ik ‘m leuker staan. Het blauwe en roze beestje die aan de stijl van mijn hoofdeinde hangen, komen van een spaaractie van de HEMA, ik vind ze nog steeds grappig :-)

De laatste twee zijn van een kastje wat vol stond met dingen die eigenlijk te groot waren, waardoor het wat onrustig oogde. Ik heb sowieso veel open kasten en het risico daarvan is dat het enorm druk lijkt als er allemaal losse spullen in liggen.

Maar om de ruimte niet te benutten is ook zonde. Inmiddels heb ik diverse kasten uitgezocht op spullen die weg konden en weer andere spullen in nette kunststof bakjes gezet die ik zo in de kastjes kan schuiven, wat er dus opgeruimder uitziet!

Op dit kastje werd dus ook plaats gemaakt voor een wat gezelligere setting. Het stuk Amethist-steen had ik ook al toen ik nog thuis woonde en is al meer dan 20 jaar in mijn bezit. Het kaarsenschoteltje kocht ik afgelopen jaar ergens in de uitverkoop, het kleine glas heeft ooit een geurkaars in gezeten en het grote glas had ik al jaren in de berging staan. Het bosje bloemen hing eerder aan een voile doek die boven mijn bed hing en kreeg dus gelijk een nieuw doel.

Tot slot het kastje waar een groot gedeelte van mijn sieraden op staan. Ook hiervoor gold dat er veel te veel spullen op stonden die ik nauwelijks gebruikte en het canvas doek waar mijn oorbellen op zitten, stond altijd tegen de muur geleund en viel nogal eens achter de kast. Deze heb ik opgehangen aan de muur met stevige haakjes,

ik gebruikte een oude snoeppot voor mijn haar-elastiekjes en een vierkant geurkaars-glas voor haarstrikjes. Tot slot kocht ik een brandertje en een paar soy scents bij Xenos die ik kan branden als ik op bed nog wat lig te lezen. De beestjes-aan-een-koordje naast het oorbellenbordje had ik al lang, maar vind ik zo grappig geplaatst.

Tot zover mijn slaapkamer metamorfose! Ik ben echt heel tevreden en gisteravond was het, inclusief een net verschoond bed, net alsof ik in een hotel sliep. Uiteindelijk heb ik met een mix van oude en nieuwe spullen een lichtere, rustigere en gezelligere slaapkamer gecreëerd.