Onlangs werd me gevraagd waar ik inspiratie vandaan haal voor blogposts. Ik zei dat dit van alles kan zijn en dat ik zelfs zo nu en dan inspiratie haal uit vervelende of nare dingen. Het artikel van vandaag is daar een mooi voorbeeld van: Hoe je negatieve dingen om kunt zetten in positieve energie. Tien tips om je beter te voelen!

1. Ga toch lopen!

Ruim tien jaar geleden ben ik zwaar depressief geweest en omdat het toen te lang heeft geduurd voor ik medicatie kreeg, moest ik andere manieren zoeken om het leefbaar te maken. Wat ik toen heb geleerd, is dat je fysiek inspannen en met name wandelen heilzaam is. Je bent er even uit, frisse lucht, je ziet, hoort en ruikt andere dingen en ondanks dat je onderweg vaak niet eens het idee hebt dat het werkt, merk je bij thuiskomst toch dat er iets is veranderd.

2. Listen to the music

Muziek heeft op veel mensen een goede uitwerking. Waar je verdrietig kunt worden van trieste liedjes, kun je ook vrolijk worden van andere muziek! Zoek muziek waar je vrolijk van wordt of waardoor je aan iemand waar je blij van wordt moet denken. Wedden dat je humeur opknapt?

3. Vriendelijkheid kost geen tijd

Dat je zelf met een gezicht als een oorwurm rondloopt, hoeft niet te betekenen dat je dat op een ander afreageert. Of dat een bekende of wildvreemde is. Natuurlijk maken we ons daar weleens schuldig aan. Maar het gezegde “Wie goed doet, goed ontmoet”, bestaat niet voor niks!

Lach eens vriendelijk naar een voorbijganger, zeg iets aardigs tegen de dame met die hippe jas voor je in de rij voor de kassa of geef een bloemetje aan een vriend of familielid. Het kost soms moeite, maar de positieve energie die mensen uitstralen als je iets aardigs voor ze doet, zal ook weer op jou afstralen. Karma, heet zoiets.

quote-people-friendly

4. Mood food

Emo-eten, feelgood food, het is niet het beste om te doen als je wat kilootjes kwijt wilt raken, maar hé, je hoeft niet altijd streng te zijn en als je je toch al vervelend voelt, mag je best lief voor jezelf zijn met een fijne reep chocolade, een bak Ben&Jerry’s of iets anders wat je lekker vindt en je normaal gesproken bijna nooit mag van jezelf. Alleen al het idee dat je het jezelf gunt, geeft je al een beter gevoel!

5. Filmmarathon

Het kan een beetje tricky zijn, maar met de juiste films (geen enge of zielige), kun je je aan het einde van de marathon een heel ander mens voelen. Je hebt lekker afleiding en kan intussen punt vier ook nog tot uitvoering brengen. Denk aan films zoals Mister Bean, Dumb & Dumber, het hele repertoire van Robin Williams en meer materiaal waar je weinig bij hoeft te denken, maar waar je je lachspieren flink mee kunt trainen!

6. Let’s get out!

Misschien moet je er niet aan denken als je je rot voelt, maar even je huis, uit kan wonderen doen. In de vorm van een wandeling, zoals ik bij punt één al noemde, maar iets gaan drinken met vrienden, bij iemand een bakkie koffie halen of bovenstaande filmmarathon aftrappen in de bioscoop. Eén van de belangrijkste factoren op weg naar een beter gevoel is afleiding en dat gaat makkelijker in een omgeving waar meer mensen zijn.

7. Put it on paper

Een remedie die ik al toepas sinds m’n kinderjaren en nog altijd met succes, is dingen van me af schrijven. Je kunt de dingen die je dwars zitten opschrijven of er een lijstje van maken. Je kunt een lijstje met pluspunten maken of je kunt, zoals ik nu aan het doen ben, je negatieve gevoel omzetten in iets positiefs, waar je ook nog eens anderen mee kunt helpen.

Ondanks dat het technisch gezien niet kan, denk ik altijd maar dat ik door dingen op te schrijven, de data omzet van m’n hoofd naar papier en alles wat opgeschreven is, niet meer in mijn kop zit. Wat overigens wel bewezen is, is dat je makkelijker kunt relativeren en rust kunt vinden, als je dingen letterlijk zwart-op-wit ziet staan, dus pak een pen of je laptop en schrijven maar!

8. Maak van je huis een thuis

Een ongezellig en/of rommelig huis nodigt niet uit om je ‘gezellig’ in te voelen. Ruim je huis op en maak er iets gezelligs van. Steek kaarsen aan en brand een paar wierookstokjes als je die in huis hebt. Zet zachtjes de radio aan of een playlist met favoriete liedjes. Pak een boek, puzzeltje of iets anders waar je even mee zoet bent en maak het gezellig. Zelfs al zit je in je eentje, kun je er toch voldoening uit halen.

shopping-vector

9. Gat in je hand

Heb je geld over? Ga shoppen! Al meerdere malen een geweldige therapie gebleken bij het bestrijden van vervelende emoties en nare gedachten. De sale is nog net niet afgelopen en als je geluk hebt, kun je je al verlekkeren aan de nieuwe herfstcollecties van de diverse ketens.

Het hoeft niet per se duur of veel te zijn, maar het is een bewezen feit dat in elk geval de meeste vrouwen erg gelukkig kunnen worden van shoppen en zich daardoor daadwerkelijk beter gaan voelen. Hop, de stad in dus!

10. Go with the flow

Een techniek die ik onlangs van m’n moeder heb geleerd en die bij mij nog niet werkt, omdat ik altijd veel weerstand opbouw als ik ongewenste emoties ervaar. Maar het schijnt goed te zijn om niet te willen knokken tegen vervelende gedachten, maar te accepteren dat ze er zijn.

Ondanks dat het mij nog niet lukt, zie ik er wel logica in. Sowieso heb je twee keer werk als je ook nog boos gaat zijn op die emoties en misschien werkt het net als bij vervelende mensen: Als iemand naar tegen je doet, is een glimlach de beste remedie. Accepteer het feit dat je je klote voelt, maar zoek ondertussen naar dingen om je beter door te voelen. Succes!