Onlangs stuitte ik op een app met een origineel concept, namelijk het maken van lijstjes met dingen waar je dankbaar voor bent. Oké, de meeste mannen haken nu gelijk af, maar ik ben nu eenmaal een vrouw en dus vind ik dit soort dingen leuk.

‘Gratitude’ is een duur Engels woord voor dankbaarheid, maar je kunt er natuurlijk ook een andere draai aan geven. Het idee is om momentjes te noteren die je dag net een beetje leuker, mooier of beter hebben gemaakt, dat spreekt me aan.

Natuurlijk kun je je geluksmomentjes in elke mogelijke app noteren of in een simpel notitieblok. De app doet er wel haar best voor om je toch niet te doen besluiten dat ie eigenlijk hartstikke nutteloos is.

Zo is het uiterlijk mooi gemaakt, met een knus gevoel alsof je in een dagboekje zit te schrijven. De app heeft, in tegenstelling tot normale lijstjes-apps, ook een kalender, waardoor je later precies terug kunt zien welke momentjes van welke dag waren.

Tijdens het opstarten van de app zie je iets wat op de kaft van een boekje lijkt. Ook de app zelf ziet er, eenmaal opgestart, uit als een dagboekje, met opengeslagen bladzijde waarop je notities per dag staan. Deze kun je vervolgens openen om te bekijken of te bewerken en met het icoontje met de pen rechts bovenin maak je een nieuwe notitie voor de dag van vandaag.

Vervolgens kun je puntsgewijs dingen noteren. Ook is het mogelijk om tekstgrootte en het lettertype te wijzigen. Verder kun je foto’s of plaatjes aan je pagina toevoegen en de quote van de dag, die je kunt bekijken als je op het icoon met tekstballonnetje rechts bovenin klikt, wanneer je een nieuwe notitie geopend hebt of een bestaande hebt open geklikt.

Het aanmaken van een nieuwe notitie ziet er dus zo uit als op de afbeelding rechts. Standaard krijg je direct het toetsenbord te zien, maar als je op het paperclipje links onderin klikt, blijkt er onderin ook nog een optie te zitten met opties voor tekst en lijsten, invoegen van foto’s en quote van de dag, opties voor delen door je notities op te slaan als pdf, mailen of te printen en de mogelijkheid om notities te verwijderen.

Nadelen vind ik de hier en daar wat omslachtige en onlogische werking, het feit dat wanneer je kiest voor een ander lijststijltype de volgorde voor geen meter meer klopt en de icoontjes met handwriting zijn niet erg duidelijk en maken de boel rommeliger dan nodig is.

Slotconclusie

Een app met een leuk en origineel concept die vooral vrouwen en meisje zal aanspreken. Het idee is leuk, het design heeft een hoge cute factor, maar is hier en daar wat over de top, wat werking en navigatie hier en daar teniet doet. Persoonlijk mis ik ook een sync optie zodat je je notities ook op je computer kunt bekijken.

Ondanks dat ik zelf niet zeker weet of ik de app blijf gebruiken, ben ik wel van plan lijstjes bij te gaan houden van mooie momenten. Het achterliggende idee dat je soms fijne momenten meemaakt die je toch snel weer vergeet, vind ik mooi. Op deze manier word je meer bewust van de mooie kleine dingen in het leven en kun je er ook nog eens van nagenieten!

Links