Onlangs zette ik een bezoekersenquête online, inmiddels zijn we een week verder en laat ik je de resultaten zien. Vijftien mensen hebben ‘m ingevuld. Misschien niet veel, maar met wat eruit is gekomen ben ik blij en heb ik een goed beeld.

Op sommige fronten waren de antwoorden verrassend en gaven nieuwe inzichten. Op andere vlakken had ik bepaalde keuzes wel verwacht. Opvallend was dat een even groot aantal mannen als vrouwen de enquête heeft ingevuld.

Of dat een richtlijn is voor het aantal mannelijke bezoekers ten overstaande van de vrouwelijke weet ik niet, maar ik had zelf voornamelijk vrouwen verwacht bij het invullen van de enquête, een leuke ontwikkeling dus, zeker gezien de heren mijn site ook leuk blijken te vinden, terwijl ik zelf het idee heb dat ie meer gericht is op dames. De leeftijd is, zoals ik wel verwachtte, zeer gevarieerd, van tieners tot zestigers!

Een paar citaten: “Je eigen stijl, die is namelijk verre van standaard”, “Durf”, “De fijne schrijfstijl, mooie foto’s”,

De meesten kennen EstrellaWeb sinds een paar maanden, een aantal ongeveer een jaar en een even grote selectie kent de site twee jaar of langer. In zekere zin is deze uitkomst verrassend, omdat ik het idee had dat de meesten mijn site al zeker langer dan een jaar kennen. Maar misschien dat ik bij deze vraag een beter beeld had gekregen, als de enquête door nog meer mensen was ingevuld.

De manier waarop bezoekers mijn blog ontdekten is zeer gevarieerd, waarbij via een andere blog of website, Facebook en Twitter koplopers zijn, maar niet met grote verschillen ten overstaande van de andere opties. Bijna iedereen bekijkt m’n site zodra er een nieuw artikel online staat, een klein deel bezoekt ‘m één of twee keer per week, een enkeling slechts af en toe.

Bezoekers volgen mijn site het meest via Bloglovin’, Facebook als tweede en Twitter als derde. Opvallend genoeg volgt niemand van de mensen die de enquête hebben ingevuld mijn site via RSS, terwijl ik juist zweer bij dit platform en zelf alle blogs volg via RSS. Smaken verschillen!

Meest favoriet zijn persoonlijke berichten, de Weekly Snaps, artikelen over fotografie en verder scoren tags en shoplogs ook goed. Je wilt over fotografie ook graag meer lezen en ook daar scoort het onderdeel persoonlijke berichten weer hoog,

Het leukst om te lezen waren de geschreven reacties. Ik heb er bewust voor gekozen om redelijk wat open vragen erin te verwerken, omdat ik meer waarde hecht aan persoonlijke reacties en meningen, sowieso omdat je daaruit meer kunt opmaken dan uit een paar meerkeuze vragen.

Waar mijn bezoekers het leuk vinden om persoonlijke dingen te lezen, vind ik dat ook van mijn bezoekers. Ik hecht waarde aan je mening en oordeel en wil ook erg graag weten wat ik kan verbeteren aan de site om hem leuker, beter en mooier te maken!

De rode draad die door bijna alle reacties loopt, man of vrouw, oud of jong, is dat je mijn site vooral leuk vindt vanwege de persoonlijke inslag, het feit dat mijn site niet dertien in een dozijn is en ook de foto’s en de variatie.

Uiteraard ben ik ontzettend blij met deze opstekers! Een selectie citaten uit de reacties: “Ik kan deze site met geen enkele andere site vergelijken”, “Jouw sterke (soms afwijkende) mening spreekt me erg aan”, “Jij en je site zijn uniek!”.

Op de vraag wat het meest aanspreekt en algemene mening over de site, geven de meesten aan vooral mijn stijl – juist omdat die zo authentiek is – leuk te vinden, ook weer de afwisseling en de foto’s komen hier aan bod.

Een paar citaten: “Je eigen stijl, die is namelijk verre van standaard”, “Durf”, “De fijne schrijfstijl, mooie foto’s”, “Mooie persoonlijke site, onderhouden door een sterke vrouw”, ”Leuke afwisselende webstek van een bijzonder mevrouwtje!”.

Natuurlijk waren er ook een aantal op- en aanmerkingen en hoe raar het misschien ook klinkt, daar hoopte ik eigenlijk al op. Positieve reacties en veren in je achterste zijn natuurlijk geweldig, maar die geven geen input om dingen te kunnen verbeteren. Ondanks dat de meesten heel positief gestemd waren, zat er ook wat materiaal bij waar ik werk van kon maken.

Meerdere mensen gaven aan de header te druk te vinden (waar ik werk van heb gemaakt, lees ook het artikel morgen) en gebrek aan kleur is een aantal opgevallen. Iemand stelde voor de vaste intro’s te herschrijven (check!) en weer een ander opperde om de Weekly Snaps anders aan te pakken. Omdat ik niet kan zien wie wat heeft ingevuld, bij deze de vraag of diegene zich wil melden om zich nader te verklaren, ik ben namelijk erg benieuwd naar ideeën hierover!

thank-you

Een reactie waar ik wel over moest nadenken, is van iemand die schreef m’n site te vol en onoverzichtelijk te vinden en verbaasd te zijn dat ik als slechtziende mijn eigen site kan lezen.

Zonder dat ik me aangevallen voel, vind ik mijn eigen site juist erg overzichtelijk, met alles netjes geordend en zonder drukke onderdelen of knipperende advertenties. Ik ben dus benieuwd in welke zin mijn site als te vol en onoverzichtelijk wordt ervaren en wat verbeterd zou kunnen worden. Schroom niet om nadere uitleg te geven en je mening te ventileren!

Al met al ben ik erg tevreden over de uitkomst: Veel positieve noten waar ik haast verlegen van word en opmerkingen waar ik gelijk mee aan het werk kon. Wat ik vooral bijzonder vind, is dat de meesten mijn blog volgen om mij als persoon. Dat doet toch wel iets met je, zeker omdat ik mezelf lange tijd heb beschouwd als een gevalletje ‘voor jou tien anderen’.

Als mensen waarderen wat je doet, je graag beter leren kennen en je site bezoeken omdat ze jou een leuk, bijzonder of intrigerend mens vinden, dan is dat een enorm compliment! Iedereen dus bedankt voor de mooie woorden en überhaupt voor het invullen. Super!