Ondanks dat ik nog steeds verliefd kan worden op schattige notitieboekjes, koop ik er al jaren geen meer. Voor mij alles digitaal. Een aantal jaren geleden heb ik er ook voor gekozen een gedeelte van mijn administratie te digitaliseren.

Daarnaast heb ik ook een archief met oude posts, WordPress tips, belangrijke mailtjes en citaten, gedichtjes en songteksten. Eigenlijk al sinds mijn eerste iPhone, was Evernote mijn trouwe metgezel en kon ik al mijn documenten met me mee slepen.

Helaas veranderde Evernote en niet in positieve zin. De software voor Windows werd log en nam zelfs bij mijn snelle pc ruim de tijd om op te starten, de iPhone app leek bij elke update logger en minder overzichtelijk te worden.

Toen ik ook nog eens te kampen kreeg met synchronisatieproblemen, uitgerekend bij documenten met meer dan 300 entries die ik vervolgens handmatig na moest kijken op verschillen, was ik er klaar mee. Ik zocht een alternatief en vond SimpleNote.

Deze app, met bijbehorend webplatform, doet zijn naam eer aan. SimpleNote is heel basic. Geen toeters en bellen in de vorm van foto’s of bijlagen toevoegen, geen spellingscontrole, geen mappen maar tags en geen tekstopmaak. Hoezo simple dus.

Ondanks mijn aanvankelijke twijfel, uitgebreid lijkt altijd beter tenslotte, uiteindelijk na lang dubben en uitproberen de stap gezet om mijn Evernote inhoud over te zetten op SimpleNote. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat dat een klus was die ik over meerdere dagen heb verspreid, maar het is klaar!

Doordat de app snel en eenvoudig is, is ie erg flexibel. Of je SimpleNote nu gebruikt voor boodschappenlijstjes, aantekeningen of er complete archieven in stouwt zoals ik, het maakt niet uit. Het werkt en het werkt snel. Ook het synchroniseren is ongeveer zo snel als het licht. De iPhone app oogt lichtgewicht en start snel.

Het enige wat je kunt doen is een nieuwe notitie aanmaken en via het pijltje links het uitklapmenu met tags openen. Je kunt je tags ook bewerken en ook is er een Settings schermpje wat meer lijkt dan het is, je kunt er namelijk alleen kiezen voor een andere lijstweergave, het instellen van een wachtwoord en uitloggen.

Notities maken gaat even rap als het klinkt. De eerste regel die je schrijft, is gelijk de titel en dat scheelt dus weer tijd met een titel invoeren op een aparte regel. Tags voer je onderin het venster in, wat ik een minpuntje vind.

Want als je achteraf pas een tag toe wilt voegen aan een lange notitie, betekent dit dat je eerst naar beneden moet scrollen. Handig is wel dat als je in het ‘mapje’ van een bepaalde tag staat en dan een nieuwe notitie aanmaakt, de bijbehorende tag vanzelf wordt toegevoegd aan je bericht. Scheelt ook weer werk en tijd dus!

De huidige app is overigens onlangs opnieuw uitgebracht als een gloednieuwe, op iOS 7 gerichte versie. De makers geven aan dat deze meer basic is dan uiteindelijk de bedoeling is en dat er gaandeweg functionaliteit zal worden toegevoegd. Behalve de app is er ook een webplatform, waardoor je je notities op elke computer met internetverbinding kunt bekijken.

De webversie vind ik wat teleurstellend, het uiterlijk is knullig, de tekst te groot en de werking verbeterd kunnen worden. Daarom heb ik ervoor gekozen met ResophNotes te werken, die je SimpleNote archief ook probleemloos kan synchroniseren. Het uiterlijk daarvan doet een beetje aan Windows 95 denken, maar het werkt prima en als je het ZIP bestand met de mobiele versie downloadt, hoef je niet eens iets te installeren. Plug and play zeg maar!

Waar ondersteuning en aanbod van third party applicaties bij lange na niet zo groot is als bij Evernote, zijn er wel verschillende downloads beschikbaar. Ondanks dat ik nog wel moet wennen aan het totale ontbreken van enige tekstopmaak, ben ik tot nu toe erg tevreden.

De synchronisatie verloopt snel en vlekkeloos en aanmaken van een nieuwe notities kost slechts seconden. Ik ben erg benieuwd welke functionaliteit in de toekomst nog toegevoegd gaat worden, maar vooralsnog ben ik tevreden.

Links