De foto van vandaag maakte ik vrijdag in de Biesbosch en hij is bewerkt met een filter in Lightroom om ‘m een bepaalde sfeer te geven. Ik heb m’n camera in geen weken aangeraakt. Het is dat ik ‘m vorige week nodig had om te filmen en toen ook foto’s heb gemaakt, anders lag ie al minstens een maand in de kast.

Het is niet zo dat de nieuwigheid van m’n relatief nieuwe camera eraf is. Fotografie is een hobby en heeft niks te maken met iets tijdelijks, het is meer dat ik al een poosje last heb van een ‘fotodip’.

Opeens ben ik onzeker over mijn ‘talent’, vind ik dat ik te weinig zicht heb om écht mooie foto’s te maken en moet ik bekennen dat ik de lat nog hoger heb gelegd sinds ik een spiegelreflex heb. Ik fotografeer wel veel met m’n iPhone, maar voel daarbij niet de druk om echt heel mooie foto’s te maken. Dat zijn meer ‘kiekjes’.

Alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat ik blokkeerde, waardoor m’n hobby even op standby staat. De kritiek die ik op mijn eigen werk afvuur is dat mijn foto’s uitstraling missen, niet spannend genoeg zijn en geen verhaal vertellen. Tja, kritisch zijn, dáár ben ik nog eens goed in!

Brabantse Biesbosch

Ik heb eerder zo’n periode gehad, zo’n 2 jaar geleden, dus ik weet dat ‘t over gaat. De vorige keer begon het door iemand die bleef zeuren dat ik dit zus en dat zo moest doen, terwijl ik bepaalde dingen gewoon niet kán doen, omdat ik dan wel fotografie als hobby heb, maar ondertussen ook slechtziend ben. Dat vergeten mensen soms.

Hoe het komt weet ik niet, ik denk door de verhoogde lat en misschien ook door het zien van fantastische foto’s van anderen. De gedachte “zo mooi kan ik ze nooit maken” frustreert me tot het bot en opeens kan ik dan ook niet meer begrijpen wat anderen in mijn hobby-kiekjes zien.

Dit is overigens geen manier om naar complimenten te hengelen, maar enkel een uitleg waarom ik momenteel niet fotografeer. Het komt wel weer, dat weet ik. Waar ik wel benieuwd naar ben, is of er meer fotografen zijn, hobby of pro, die dit soort ‘fotodipjes’ wel eens ervaren.

In de bezoekersenquête van onlangs, gaven veel mensen trouwens aan graag meer fotografie-artikelen te zien, ik wil hier graag aan werken, maar weet nog niet in wat voor vat ik dat ga gieten. Ik voel me niet fotograaf genoeg om anderen tips te geven over hoe ze (beter) kunnen fotograferen en wil wel vaker mooie foto’s plaatsen, maar dan moet ik die wel maken :-) Als je suggesties hebt voor fotografie-gerelateerde artikelen die je graag zou zien, speak your mind!