Gister was zo’n dag dat ik zin had in een spontaan uitje en halverwege de dagelijkse wandeling met Bas besloot ik dat we de trein zouden pakken en eens in Beesd zouden gaan kijken. Ondanks dat die plaats maar drie stations en ongeveer 25 kilometer bij Gorkum vandaan verwijderd ligt, was ik er nog nooit geweest en daar wilde ik verandering in brengen.

Onderweg in de trein op m’n iPhone eerst gekeken wat er überhaupt te zien of te doen was in deze plaats. Ik vind het altijd spannend om naar plekken te gaan waar ik nog nooit geweest ben, voornamelijk op een positieve, nieuwsgierige en leergierige manier, maar ik ken ook mijn eigen beperking en als je geen bordjes kunt lezen, wordt navigeren in een plaats er niet gemakkelijker op. Al snel zag ik iets over landgoed Mariënwaerdt voorbij komen en daar had ik wel eens van gehoord. Bos, leuke restaurantjes, uitgestrekte natuur, dat leek me wel wat!

Het landgoed is slechts twee kilometer vanaf het station verwijderd, goed te doen! De poorten van het landgoed waren snel gevonden en vervolgens konden we genieten van kilometers uitgestrekte natuur. Voordat je in het bos zelf bent, moet je nog wel een stukje verder lopen. We liepen uiteindelijk bijna 3 kilometer voordat we het eerste bospaadje te pakken hadden.

Hooikarretje voor een schuur

Omdat het bos vrij dichtbegroeid is en erg groot leek, durfde ik geen enorme einden te gaan lopen, omdat ik bang was te verdwalen. Ik had wel op mijn navigatie gekeken om te onthouden wat ons startpunt was, maar je weet nooit. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik in een bos verdwaal. Maar dat ging perfect.

Het was heerlijk om weer eens in een bos te zijn, de geuren van de natuur opsnuiven en je hoofd tot rust laten komen onder het zacht ritselende bladerdak. Minpuntje was de modder, die ervoor zorgde dat ik een paar keer op ‘n haar na op m’n rug in de blubber belandde. Op sommige plekken verdekt opgesteld onder een deken van oranje bladeren, maakte dat je echt moest uitkijken waar je liep.

Leergierig als ik altijd ben, heb ik achteraf online wat informatie opgezocht. De geschiedenis van Mariënwaerdt, wat trouwens eiland van Maria betekent, gaat terug tot 1129 en nadat het allerlei ontberingen zoals water en plunderingen heeft doorstaan, is het inmiddels in bezit van de negende generatie van de familie Van Verschuer, met drie landhuizen en zeventien boerderijen.

De poort van het landgoed

Er staan 40 rijksmonumenten op het terrein, maar behalve dat is de landbouw ook erg belangrijk en huist er een groot agrarisch bedrijf, wat biologische akkerbouw, fruitteelt en melk- en slachtvee produceert. Dat noem ik nog eens een succesvolle onderneming, en dat alles terwijl je daar in alle rust rond kan lopen zonder enig idee te hebben van zoveel bedrijvigheid.

Je kunt verschillende routes wandelen of fietsen, al dan niet met gids, waarvan de langste zo’n 12 kilometer is. Het landgoed beslaat overigens ruim 900 hectare, wat bijna de helft is van de gemeente Gorinchem! Ook kun je terecht voor feesten, workshops, zakelijke aangelegenheden en overnachtingen en ben je altijd welkom in één van de gezellige eetgelegenheden.

Bas en ik hebben ter afsluiting van de wandeling een pannenkoek gegeten bij de Stapelbakker. Deze grenst direct aan de Landgoedwinkel, waar allerlei ambachtelijke en biologische producten worden verkocht en daarnaast ook sjaals, zeepjes, servies, leuke boekjes en souvenirs.

Ik had mijn Canon niet bij me en heb niet veel foto‘s gemaakt, maar ga zeker nog eens terug naar dit prachtige landgoed. Dan wel in een periode dat het niet net een week lang geregend heeft. 🙂

Als je van uitgestrekte natuur afgewisseld met mooie gebouwen met een rijke geschiedenis houdt, kan ik je een bezoekje aan landgoed Mariënwaerdt zeker aanraden! Het ligt tussen Beesd en Tricht en net onder Culemborg.

Links

Website: marienwaerdt.nl
Twitter: twitter.com/Marienwaerdt
Facebook: facebook.com/Marienwaerdt

Weilandje tussen de bomen door

Bomen met herfstkleuren