Dit keer tips over de iPhone app Hipstamatic, waar ik zelf fan van ben, maar wat misschien niet voor alle gebruikers even straight forward werkt en geheimen bij zich draagt waarvan niet iedereen ze weet te vinden. Vandaar dus, tien tips voor deze fantastische fotografie-app!

Kwaliteit

Hipstamatic geeft de look-and-feel van ouderwetse analoge camera’s. Als je daar nooit mee gewerkt hebt en alleen moderne apparatuur gewend bent, zal het even wennen zijn. Eén van de belangrijkste instellingen die ook het meest over het hoofd gezien wordt, is de kwaliteitsinstelling. Aan de kant waar je je lenzen etc. kunt kiezen, zie je aan de linkerkant een hendeltje.

Believe me, die zit er niet voor niets! Als ie naar beneden wijst, fotografeer je in de laagste kwaliteit (kleine bestanden) en als ie naar boven wijst, is dat hoge kwaliteit. Je kunt de instelling veranderen door het hendeltje omhoog of omlaag te tikken. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer het wel duurt voor je foto ‘ontwikkeld’ is. Ik heb hem zelf meestal op de middelste stand staan.

Favorieten

Hipstamatic wordt standaard geleverd met een aantal lezen, filters en flitsers die je met elkaar kunt combineren. In de store kun je diverse goodies kopen en om de zoveel tijd brengt Hipstamatic nieuwe packs uit, die je aan kunt schaffen.

De echte Hipstamatic fans hebben de complete collectie in bezit (ja, ik ook) maar het wordt wel steeds lastiger om het overzicht te behouden. Daarom kun je presets maken van combinaties die je mooi vindt en vaak gebruikt. Deze worden favorieten genoemd. Je kunt deze ook achteraf hernoemen en verwijderen. Je bereikt je favorieten door op het sterretje onder de zoeker te klikken.

Hoesjes

Het uiterlijk kun je ook aanpassen door een andere cover te kiezen. Hou je van een retro-uiterlijk of een strakke IOS7 omgeving? Dat kan allemaal. Zoals ook bij lenzen en filters zitten er een paar standaard bij, maar je kunt ze ook los aanschaffen en soms zitten ze in een pack. Verwisselen van zo’n cover doe je door in de weergave waar je lenzen kunt kiezen onderin op het pictogram van een camera te klikken en vervolgens kun je al swipend je collectie bekijken en kiezen.

Flitser

De flitser is inventief: Je kunt namelijk op twee verschillende manieren flitsen. In de weergave waar je foto’s maakt, zie je net onder de zoeker een schuifregelaar. Als het schuifje in het midden staat, is de flitser uit. Wanneer je het schuifje naar rechts verplaatst hoor je een hoog geluidje en kun je een foto maken met flits.

Afhankelijk van de gekozen flitser, wordt dit effect opgenomen in de foto. Maar als je het schuifje naar links zet, treedt er een soort virtuele flits op. Het effect wordt wel toegepast, maar er wordt niet écht geflitst. Dat levert dus weer een heel andere foto op! Verschillende flitsers kun je ook via de store aanschaffen en je kunt wisselen door via het ‘achterpaneel’ op het flitser icoon te klikken.

Multi-exposure

Een leuke functie is dat je multi-exposure afbeeldingen kunt maken. In de zoeker-weergave zie je links bovenin weer een ander schuifje, wat je naar links kunt trekken, daarachter verschijnt een geel vlakje met een icoontje van overlappende vierkantjes erin. Trek het schuifje helemaal naar links, maak één foto en vervolgens gaat het schuifje automatisch een stukje naar rechts.

Maak nog een foto en vervolgens wordt je meerlaagse foto ontwikkeld. Leuk om een textuur met een voorwerp te combineren. Je kunt een foto ook vaker dan twee keer belichten, door na het maken van de eerste het schuifje weer naar links te trekken. Per foto kun je ook voor andere filter/lens/flitser instellingen kiezen, de mogelijkheden zijn onbeperkt!

Filters

Lenzen, hoesjes en flitsers zijn al voorbij gekomen, maar er zijn ook filters. Deze hebben een multifunctionele werking. Sommige voegen alleen een leuk randje toe, andere gooien er een kleurfilter of één of ander effect overheen.

Door verschillende combinaties te maken kom je er vanzelf achter welke filters het best bij jouw stijl passen. Filters kun je net als de andere tools aanschaffen en kiezen op het achterpaneel, door op het meest linkse icoon te klikken.

7. Delen & afdrukken

Je foto’s worden direct in Hipstamatic opgeslagen en ook in je standaard fotoalbum op je telefoon. Vanuit de Hipstamatic app kun je eventueel fotoafdrukken bestellen, maar je mooiste kiekjes ook gelijk delen op Instagram en andere media.

Voordeel van het direct delen vanuit Hipstamatic is dat er direct hashtags met de gebruikte tools meegestuurd worden, zo kunnen anderen die jouw foto erg mooi vinden zelf ook experimenteren met dezelfde instellingen in hun eigen app. Handig!

Shake to shuffle

Een leuke manier om je te laten verrassen of om nieuwe combinaties te ontdekken, is het schudden om je filter / lens / flitser combinaties door elkaar te husselen. Zo wordt foto’s kijken nóg leuker! Hou je het liever bij vertrouwde keuzes, kun je natuurlijk altijd gebruik maken van de eerder genoemde optie om combinaties aan je favorieten toe te voegen. Het husselen van instellingen doe je door met je telefoon te schudden, vervolgens hoor je een geluidje en zie je kort een mededeling in de zoeker staan en je hebt weer een nieuwe combinatie!

Full screen fotograferen

Waar veel mensen vooral moeite mee hebben, is het kleine schermpje waardoor je je foto’s maakt. In normale fotoapps kun je je volledige scherm gebruiken om te kijken of je compositie leuk is en dan moet je door een postzegel kijken. Dat kan anders. Door tweemaal op de zoeker te tikken of je onderste volumeknop te gebruiken, wordt de zoeker bijna schermvullend.

Dat is een stuk beter te zien! Na het maken van je foto keert de weergave automatisch terug naar de normale weergave. Fotograferen kun je in Hipstamatic trouwens niet alleen met de gele knop maar ook met de bovenste volumeknop, dit werkt ook in de fullscreen weergave.

Instellingen

De instellingen van Hipstamatic zitten een beetje verstopt, ze zijn in de app zelf namelijk niet te vinden. Hiervoor moet je bij je standaardinstellingen app op de iPhone zijn en als je dan een stukje naar onder scrolt, zie je daar Hipstamatic tussen andere apps staan. Instellingen die je onder meer kunt veranderen is de zoeker-modus, in- of uitschakelen van shuffle-shake, kwaliteit, automatisch naar bibliotheek opslaan en nog een aantal dingen.

Werk jij ook met Hipstamatic of overweeg je het te gaan gebruiken?