Ik hoef je niet te vertellen dat ik veel met grafische vormgeving en fotografie bezig ben. Op pad met de camera, juiste lichtval en compositie zoeken. Thuis het nieuwe materiaal op de computer inladen en bewerken in Lightroom. Zo nu en dan een typografie maken of mooie graphics voor m’n site. Mijn kennis deel ik graag met jou.

Dit keer weer een soort van nieuwe serie. In de bezoekersenquête van september kwam duidelijk naar voren dat veel bezoekers graag meer fotografie-gerelateerde artikelen wilden zien. Lange tijd had ik geen idee hoe ik dat in het vat moest gaan gieten, om nou meerdere dagen per week foto’s te laten zien leek me geen strak plan.

Anderzijds voel ik me niet fotograaf genoeg om anderen te gaan vertellen hoe ze beter kunnen fotograferen. Toch heb ik redelijk wat kennis van fotografie en van nabewerking en grafische vormgeving, dus wilde ik toch graag een informatieve serie starten met een aantal leuke tips op fotografie en ontwerpgebied. Vandaag de eerste!

De laatste tijd ben ik wild van foto’s met een vintage effect. En dan bedoel ik dus geen korrelige bruinachtige sepia plaatjes, maar afbeeldingen met wat zachtere contrasten en een lagere saturatie (kleurverzadiging). Het soort foto’s wat je veelvuldig tegenkomt op sites als Tumblr en WeHeartIt. Het leuke is dat je zo’n effect zelf ook heel simpel kunt maken. Vandaar leer je hoe.

Wat heb je nodig
  • Een mooie foto (zelf gemaakt of gedownload)
  • Een programma zoals Photoshop, Paint Shop Pro of de gratis online editor van Pixlr.

Rode roos met druppels

Wat moet je doen

Ik heb zelf een foto van een roos met regendruppels genomen die ik afgelopen zomer maakte. Allereerst open je de gekozen foto in het programma waar je deze in wilt gaan bewerken. Ikzelf gebruik Paint Shop Pro, maar in feite kun je dit effect maken in elk programma waarin je curven (leven en verzadiging (saturatie) in kunt stellen.

Verzadiging

De volgorde van de handelingen maakt eigenlijk niet echt uit, maar zelf vind ik het prettiger om eerste de saturatie in te stellen. Deze zorgt ervoor dat de kleuren van de foto wat minder helder worden. Bij de foto van de felrode roos kun je heel goed zien wat er dan gebeurt.

Omdat geen enkele foto hetzelfde is en de één meer donkere tonen heeft dan de andere, is het een kwestie van spelen om te zien wat mooi is en wat voor uitstraling jij voor ogen hebt. Op de afbeelding links zie je een screenshot van de instelling voor verzadiging in Paint Shop Pro. In mijn geval hoef ik allen iets met het linkse horizontale schuifje te doen, maar deze optie ziet er in elk programma weer anders uit. Het is zaak dat je de verzadiging dus lager maakt.

Curven

Vervolgens ga je aan de slag met de curven. Als je hier nooit mee gewerkt hebt, zal die diagonale lijn je weinig zeggen. In principe is dat ook niet per se nodig in dit geval. Het gedeelte links onderin gaat over contrasten en dat is waar je moet zijn. Als je je muis op het uiterste puntje van de diagonale lijn zet en deze naar rechts trekt, word je contrast hoger, maar als je ‘m verticaal omhoog trekt, worden de contrasten minder.

In de meeste programma’s kun je het resultaat direct zien terwijl je met de instelling speelt. Om de foto nog wat lichter te maken, zet je je muis in het midden van de lijn en trek je hem iets omhoog zodat het een lichte bocht wordt. Het curven-principe werkt in elk programma hetzelfde, dus als je eenmaal weet hoe het werkt, kun je het overal toepassen.

Verhelderen

Eigenlijk is je foto nu al klaar. Aan de roos heb ik nog wat helderheid toegevoegd om de foto nog wat meer diepte te geven zonder dat de contrasten of schaduwen weer donkerder worden. Het resultaat is een ‘zachte’ foto met een vintage uitstraling.

Als je ‘t leuk vindt, kun je de foto verder opleuken met bijvoorbeeld bokeh of tekst. Een handige site die je gratis kunt gebruiken om met een simpele klik wat mooie effecten of randen toe te voegen, is de Pixlr-o-Matic. Hieronder kun je het eindresultaat zien van mijn roos-foto.

Het eindresultaat

Hieronder nog een foto, die ik achteraf verder bewerkt heb met een citaat en een bokeh effect, wat je in Photoshop en Paint Shop Pro met brushes kunt toevoegen. Eigenlijk vind ik deze zelfs nog mooier gelukt dan de foto van de roos, maar zoals ik al schreef, is niet elke foto hetzelfde en komt het effect op de ene foto mooier over dan op de andere.

Foto met typografie

Hoe vind jij dit soort foto’s met vintage effect?