De vorige keer maakte ik een serie foto’s van m’n iPhone, waarop je alle apps kon zien die ik gebruik. Maar omdat er momenteel een screenprotector op zit die nogal lelijk is geworden, doe ik het dit keer gewoon met verkleinde screenshots, wat misschien eigenlijk wel net zo duidelijk is.

iOS 7, wat hou ik van je! Ik werd echt verliefd op de strakke, minimalistische stijl en elke keer dat er een app-update is, hoop ik dat het er één is die ‘n nieuw jasje heeft gekregen. Allereerst mijn home screen, met twee mapjes en een aantal losse apps. Op de eerste rij Instagram, Hipstamatic en het fotoalbum. Hipstamatic heb ik de laatste tijd weer helemaal ontdekt.

Vervolgens Facebook en TweetBot; een alternatieve Twitter app. Van de standaard app ben ik niet gecharmeerd en deze gebruik ik al tijden. Hij is nog niet iOS 7 proof, maar desondanks werkt ie fijn en oogt ie niet oubollig.

Dan Whatsapp en op de onderste rij Wunderlist; een handige app om lijstjes bij te houden en te synchroniseren. Dan Google Chrome, App Store en Instellingen. In de dock staan standaard Berichten, Bellen en Mail apps en de foto app ProCamera, die ik sinds kort heb herontdekt, maar waar ik de volume shutter optie enorm mis.

Home map

Ook een fijne feature van iOS 7 is dat je meer dan negen apps in één map kunt zetten. Allereerst Facebook Messenger, dan TVGids. Tv die ik vooral gebruik om herinneringen in te stellen voor films die ik wil zien/opnemen. Vervolgens Foursquare, WordPress en ClickyTouch; een app waar ik mijn sitestatistieken mee op m’n iPhone kan bekijken.

Verder DropBox, de standaard weer app, een Buienradar app die inmiddels niet meer te krijgen is in de App Store, maar die ik fijner vind dan het origineel en TimeHop, waar je mee kunt zien wat je vorig jaar deed en waar ik eerder al over schreef. Op de 2e pagina de standaard Contacten- en Agenda app en My Vodafone, waar ik verbruik van data en belminuten kan zien en ook mijn facturen kan bekijken.

Fotografie map

De fotografie- en fotobewerkingapps zijn in overvloed te vinden op mijn iPhone. Allereerst één van mijn favorieten, namelijk DynamicLight, waarmee je mooie HDR effecten aan je foto’s kunt toevoegen. Met AutoStitch maak je panoramafoto’s en met Vint B&W, waar ik al eens over schreef, maak je in één klik mooie zwart-wit foto’s.

Ook twee veelgebruikte apps zijn Snapseed en PhotoShop Express, wat meer serieuze apps voor fotobewerking. Met PicFrame kun je collages maken en Whitagram is een eenvoudige app om foto’s die je niet wilt uitsnijden, alsnog in Instagram te gebruiken. Tot slot Flickr en Camera+. Ik ben momenteel aan het twijfelen welke camera-app ik blijf gebruiken, maar tot voor kort was deze altijd favoriet en eigenlijk nog steeds.

Op het tweede scherm voornamelijk mappen en twee losse apps, namelijk Evernote om notities in te maken en te synchroniseren en daarnaast RSS-lezer Reeder: De opvolger van de originele Reeder app die een compleet nieuw design heeft en ook beter werkt dan de oude versie. Minpunt is dat je hem opnieuw aan moet schaffen en hij is voor een gemiddelde app duur, namelijk € 5! Toch brengt ie z’n geld wel op, ik kan echt niet zonder!

Creatief map

Hier ook fotobewerkingapps, maar dan voor creatieve doeleinden. Allereerst Over, waarmee je tekst en tekeningetjes aan foto’s kunt toevoegen. Met ColorManager kun je kleuraccenten maken, de app Color Splash doet dat ook, maar werkt op een heel andere manier. Over Blur schreef ik onlangs in dit artikel en ook Image Blender is al eens aan bod gekomen.

Met AfterFocus kun je een vervagende achtergrond aan foto’s toevoegen, zoals je ziet bij foto’s gemaakt met een spiegelreflex. Mextures is een vrij bekende app waarmee je texture overlays aan foto’s toe kunt voegen en met Color Thief kun je kleuren van andere afbeeldingen toepassen op foto’s, wat voor leuke effecten zorgt. Ook PicFX is leuk voor als je wel van een filtertje houdt.

Op de tweede pagina Marksta, waarmee een watermerk aan foto’s toe kan voegen. Vervolgens Whims en InstaQuote, waarmee je opgemaakte tekst kunt maken en in het geval van de tweede ook aan foto’s toe kunt voegen.

Pixlr heb ik onlangs ontdekt en ik ben er lyrisch over. Je kunt er foto’s bewerken, effecten en overlays toevoegen en meer. Tot slot Wallpapr, met enorm veel mooie en gratis te downloaden iPhone wallpapers en Handwriter, waarmee je ook tekst aan foto’s toe kunt voegen, maar dan in verschillende handschrift lettertypen.

Handig map

Allereerst Google Vertalen. Vervolgens ING Bankieren en de app van H&M, die ik eigenlijk alleen gebruik om te kijken of mijn bestelling al onderweg is. De app die daarop perfect aansluit en voor mij onmisbaar is: PostNL MijnPakket, waarin je pakketjes kunt traceren en kunt zien hoe laat ze arriveren. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom ik dat zo graag wil weten.

Vervolgens QuickMark (QR code scanner) en SimpleNote, waarmee je notities kunt maken en synchroniseren via internet. Op de tweede pagina Speedtest.net, wat je internetsnelheid meet, een app om percentages te berekenen, MiniKeePass waarin mijn wachtwoorden via DropBox gesynchroniseerd worden met een programmaatje op de pc en tot slot de standaard app PassBook, om winkelpasjes en zo mee in te scannen zodat je portemonnee iets minder uitpuilt.

Media map

Tussen de Handig en Media mapjes zit ook nog Hulpprogramma’s, aangezien deze enkel standaard apps bevat, vind ik het niet interessant die te vermelden. In de Media map de ITV Online app van KPN, waarmee ik vanaf elke locatie opnames in kan stellen en op mijn WiFi thuis ook tv kan kijken. Vervolgens RTL XL en NPO, beiden om gemiste uitzendingen te bekijken.

Op de tweede rij Shazam om liedjes te herkennen, Spotify om muziek te luisteren en YouTube Capture om filmpjes te maken en gelijk op YouTube te zetten. Tot slot de YouTube app. Er is ook een tweede tab in het Media mapje, maar staan standaard onderdelen zoals iTunes, FaceTime, Muziek en Video’s.

Reizen map

In dit mapje staan vier onderdelen en dat is wel genoeg ook. Allereerst de standaard kaarten app en omdat ik daar niet zo tevreden over ben, de Google Maps app ernaast. Vervolgens de 9292 app om reizen met het openbaar vervoer te plannen en tot slot een app om mijn OV Chipkaart saldo mee te kunnen bekijken. Ik hoop aan dit mapje binnenkort nog de app van Veerdienst Gorinchem toe te kunnen voegen, maar dat kan geloof ik nog wel even duren.

Spellen map

Deze map bevat ongeveer de meeste apps, toch doe ik er het minst mee. Eens in de zoveel tijd (her)ontdek ik weer een spelletje, maar verder gebruik ik mijn iPhone vooral voor fotograferen, lezen en bekijken van dingen.

Snel op een rijtje met links naar download: Tiny Wings, SuperRope (zie artikel), Subway Surfers (zie artikel), Where’s my Water, Draw a Stickman, Beyond Ynth (zie artikel), Ruzzle, Connectrode, GreenFingers, Yatzy en Sjoelen.

Welke apps gebruik jij het meest?