Vandaag een plaatje met de tekst “What makes you different, makes you beautiful”. Een citaat wat tegenstrijdige gevoelens bij mij oproept, maar waar ik het ook mee eens ben. Anders zijn wordt vaak gezien als verkeerd, raar, gek of niet normaal.

Ik ben mijn hele leven al anders. Qua innerlijk, maar ook uiterlijk en dat heeft me veel ellende opgeleverd. Veel mensen accepteren het niet als je anders bent, of dat nu voortkomt uit extreme gedachten, hun eigen onzekerheid of jaloezie, het gevolg is helaas wel vaak hetzelfde.

Toch is er ook een andere kant, vooral de laatste jaren merk ik dat: Dat anders zijn juist een aanvulling kan zijn. Mijn fotografiehobby is daar een mooi voorbeeld van. Jarenlang heb ik gedacht dat ik altijd onder de middelmaat zou blijven, wat voor geweldige foto’s ik ook maak. Simpelweg door het feit dat ik slechtziend ben.

Want dáár word je uiteindelijk toch op beoordeeld, zo was het al vaak gegaan tenslotte. Nu ik gaandeweg merk dat mensen het feit dat ik een visuele beperking heb juist als aanvulling zien op mijn talent voor fotografie, ervaar ik dat anders zijn ook positiviteit kan brengen.

Qua innerlijk ben ik er nu trots op dat ik niet het honderdste schaap ben wat de dam over gaat. Ik ben authentiek, heb een eigen stijl en ik ben mezelf en dat maakt mij tot een sterk persoon en individu. Anders is inmiddels dus meer synoniem aan deze kernwoorden dan aan de negativiteit waar het voor mij jaren gepaard mee is gegaan, en dat is een mooie en positieve wending.

Wat vind jij van deze stelling?