Tijd voor een app-review! De oplettende lezers zullen misschien gezien hebben dat ik iets aan de titel heb veranderd. Vanaf nu staat er namelijk niet meer ‘iPhone app’ maar ‘appReview’. De twist met de hoofdletter vond ik wel hip en omdat de apps die ik bespreek niet altijd enkel voor iPhone zijn, leek dit me wat beter, meer universeel.

Vandaag vertel ik je meer over een app waar ik echt mateloos enthousiast over ben. De naam is Moves en het is een bewegingstracker die de hele dag bijhoudt hoeveel kilometer je afgelegd hebt en daar, in het geval het om fysieke kilometers gaat (dus niet met je gat in een auto zitten), zelfs bij laat zien hoeveel stappen je gelopen hebt en hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Ik heb begin dit jaar een tijdje met de app RunKeeper gewerkt, maar vond het eigenlijk geen heel fijne app. Veel te veel toeters en bellen, not to mention dat ie m’n accu in korte tijd leeg trok en ook nogal eens in de war raakte doordat ik tijdens mijn ‘loopjes’ nogal eens stilsta onderweg, omdat ik ergens moet zijn of omdat Bas een plasje moet plegen of wil testen of zijn neus het nog doet. Dan krijg je dus routes bestaande uit kruimeltjes, net alsof Klein Duimpje heeft gewandeld in plaats van ikzelf met mijn grote-stappen-snel-thuis tactiek.

Niet iedereen interesseert het hoeveel kilometer je op een dag aflegt, maar ik heb gewoon een zwak voor dat soort gegevens en vind het ook altijd leuk om achteraf op de kaart te bekijken waar ik geweest ben, ook al is dat maar gewoon in de binnenstad. Het levert na een goeie dag toch al gauw een soort spaghetti op aan GPS-trajecten.

Op het kaartje zie je bijvoorbeeld hoe een dagelijkse wandeling er voor mij ongeveer uitziet, bij deze is ie ook nog afgewisseld met wat blauwe lijnen die staan voor fiets-activiteit. De app geeft ook aan als je op een bepaalde locatie bent geweest, die kun je ook een naam geven.

Maar ik loop op de zaken vooruit, ik moet wel bij het begin beginnen. Als je de app gedownload hebt en je opent hem, krijg je dus zoiets als hiernaast te zien, alleen dan nog zonder getalletjes. Heel basic en simpel. maar goed over nagedacht. Hoe meer kilometers je hebt afgelegd, hoe groter de gekleurde rondjes worden.

Door op zo’n cirkel te tikken, kun je wisselen tussen de weergave van aantal kilometers, minuten, stappen (in geval van wandelen of hardlopen) en indien ingesteld calorieën. Voor deze laatste optie moet je ook wat gegevens zoals lengte, gewicht en of je man of vrouw bent invoeren. Moves ziet vanzelf welke activiteit je doet en weergeeft alles wat niet onder de noemer wandelen, fietsen of hardlopen valt onder ‘Transport’.

Onder de cirkels zie je een timeline. Hierop kun je al je activiteiten per dag zien, wat uniek is, want bij bijvoorbeeld RunKeeper zie je elke activiteit als los project en worden ze niet samengevoegd. Omdat Moves je non-stop volgt via GPS, worden ook de locaties waar je stopt in de tijdlijn gezet. Bijvoorbeeld je werk, een winkel of de sportschool. Deze kun je achteraf ook een naam geven.

Eén die je zelf kiest of uit de locatie-suggesties. Als je later op dezelfde plek komt, herkent Moves de locatie. Zo kun je precies zien wanneer je bijvoorbeeld overgewerkt hebt, hoe lang je bij de tandarts was of in hoeveel winkels je hebt gekeken tijdens een middagje shoppen. Als je ergens maar kort stopt, wordt de locatie overigens meestal niet opgeslagen. Doordat ik vaak van dat soort korte stops heb op een dag, heb ik dat ontdekt.

Zoveel gegevens die worden verzameld en al die GPS-trajecten en locaties, dat moet wel een hoop accu vreten zou je haast denken. Maar het tegendeel is waar! Moves is ontwikkeld om op de achtergrond te kunnen draaien zonder de accu van je mobiel in no-time leeg te trekken en via de instellingen kun je ook een battery saving mode instellen, waarbij de GPS iets minder accuraat is dan in de gewone modus, maar het verschil is wel merkbaar.

Ik merk nauwelijks verschil op m’n iPhone, in vergelijking met accu-verbruik voordat ik Moves had en dat is dus goed nieuws! Zelfs na een middag en avond op de weg zitten richting Duitsland (en weer terug) en overgeleverd zijn aan het toch wat minder energiezuinige mobiele internet, viel het me alles mee. En ondertussen werd de volledige route netjes bijgehouden door Moves.

Ik ben erg te spreken over deze app! Eerder probeerde ik verschillende bewegingstrackers, maar ze verloren de strijd allemaal zodra ik erachter kwam hoe snel mijn accu leeg ging. Sowieso vind ik de ietwat speelse uitstraling en originele benadering van Moves, met de groeiende cirkels en de timeline-per-dag, erg leuk en merk ik dat ik graag met de app werk.