Zoals je weet, ben ik gek op motorrijden. Ondanks dat de frequentie van ritjes de laatste jaren drastisch is afgenomen, heb je wel een helm nodig dat kun je wel zien als een eerste behoefte op het gebied van motorrijden. Ik was al ruim een jaar zoekende naar een nieuwe helm, maar afgelopen zaterdag kon ik dan eindelijk het vinkje “helm kopen” afstrepen!

Een beetje goede motorhelm begint toch al gauw bij zo’n 150 tot € 200 en als je denkt dat het een ‘once in a lifetime’ aankoop is, heb je het helaas ook mis. Officieel moet je om de vijf jaar een nieuwe helm aanschaffen. Ik geloof niet dat er echte regels daarover zijn opgesteld, maar het is maar net hoe veel waarde je hecht aan veiligheid en je eigen hoofd.

De wangkussens worden van lieverlee dunner, waardoor je ‘losser’ in je helm zit en deze tijdens een val van je hoofd kan schieten. Doordat je je helm soms ergens aan stoot of ‘m misschien een keer laat vallen, wordt de helmschaal van lieverlee ook wat minder sterk dan dat ie hoort te zijn.

Omdat ik aan de ene kant een niet al te groot budget heb maar wel graag voor veiligheid ga en mijn hoofd me lief is, moet je dan een keuze maken wat voor helm je gaat kopen. Een paar jaar geleden ben ik op bezoek geweest bij Arai, waar diverse demonstraties werden gegeven, onder meer een ‘crashtest’ waarbij budgethelmen zoals van de Lidl vergeleken werden met helmen die in motorzaken worden verkocht. Het verschil was redelijk dramatisch!

Elke helm moet aan een ECE-keurmerk voldoen, een gekeurde helm is herkenbaar aan een label met daarin een omcirkelde letter E met een cijfer erachter. E6 wordt bijvoorbeeld gehanteerd in Nederland, terwijl dat voor België weer E6 is en voor Italië E3. Ik heb weleens gehoord dat de helmen die Lidl verkoopt ook een keurmerk zouden hebben, maar ik heb met eigen ogen gezien wat er met een motorhelm van € 40 gebeurt vergeleken met één die iets duurder is.

HJC motorhelm

Uiteraard heb je in de categorie degelijke helmen ook nog genoeg verschillen. Zo zijn er merken die helmen verkopen met prijzen tussen de € 150 en € 300, maar er zijn ook merken waarvan je geen helm hebt voor onder de vier à vijfhonderd euro.

Het keurmerk is voor al deze helmen hetzelfde dus de iets goedkopere zijn niet per definitie slechter, vaak is het verschil in prijs merkbaar door een wat betere pasvorm, dikkere wangkussens, mooiere afwerking en extra’s.

Ikzelf had een donkerrode helm van Bieffe die inmiddels zo wijd was geworden dat ik hem met een staartje in m’n haar moest dragen, omdat ie anders met snelheden boven de 120 km/pu aan de voorkant omhoog kwam en het kinstuk praktisch voor m’n neus zat. Niet goed!

Sowieso was van de zomer het vizier gebroken, dus had ik niet langer smoesjes om langer met deze helm rond te lopen. Zaterdag ging ik naar mijn favoriete motorzaak Van Meel Motoren in Made en slaagde, zelfs nog met 20% feestdagenkorting, voor een helm van het merk HJC. Het was best lastig om een keuze te maken, maar ik ben uiteindelijk gegaan voor een helm met zilvergrijze strepen, een pinlock vizier (deze beslaan niet) en geïntegreerde zonnebril.

Ze hadden ‘m ook in matzwart, maar ik heb al die tijd dat ik op zoek was naar een nieuwe helm al zoiets gewild, dus die € 30 extra had ik wel over voor een helm met leuke print. Het oog wil ook wat. Ik ben er zó blij mee, dat ik het liefst zo snel mogelijk weer wil gaan rijden, maar dat zal nog wel even duren en ik zal dan nog altijd moeten afwachten of ik met iemand mee mag. 🙂

Wat vind je van mijn nieuwe aanwinst? Rijd je zelf ook weleens (mee)?