Het is eerste kerstdag, dus kon het eigenlijk niet uitblijven dat ik iets met dit thema zou doen op m’n blog. Ik heb hier en daar al een kerst-tag voorbij zien komen die ik misschien morgen nog wel ga invullen. Maar zoals je weet, houd ik van originaliteit en besloot ik iets met één van mijn favoriete bezigheden te doen, namelijk fotografie!

Dus ging ik aan de slag. Ik had onlangs dit artikel gelezen en besloot daar ook iets mee te gaan doen. Ik nog nooit eerder foto’s gemaakt met bokeh. Ondanks dat de eerste foto’s zó slecht waren dat ik al wilde stoppen, viel het kwartje op een gegeven moment en had ik opeens ontzettend veel zin om verder te gaan.

Het resultaat was een compleet verbouwde woonkamer om de perfecte opstelling en lichtval te creëren, plus foto’s die ik, zeker voor een eerste keer, echt niet gek vind. Naar de lovende woorden op Facebook te oordelen, vinden anderen dat ook. :-)

Om te beginnen laat ik graag m’n favorieten zien. Twee foto’s van Bas met kerstmuts, die ik in een collage gestopt heb en een foto van een kerstmuts met lichtjes op de achtergrond, waar ik later een tekst op gemaakt heb.

Bas met kerstmuts

Voor deze foto’s heeft m’n lieve Basje ruim tien minuten geposeerd, zittend op een stoel, met een fluffy kerstmuts op z’n kop, die ik met een niet al te strak elastiekje om z’n kop had gedaan, zodat hij er niet vanaf gleed. Bas is de perfecte fotografenhond, want hij weet wat een camera is, poseert graag en blijft als een standbeeld zitten. Isn’t he adorable?

Kerstmuts met typografie

Voor deze foto heb ik heel wat moeite moeten doen. Ongevaarlijk was het ook niet: Ik wilde de lampjes van de kerstboom als bokeh op de achtergrond, maar had ook iets nodig om de kerstmuts te belichten, zonder dat m’n lichtmeter op tilt zou slaan.

Ik had het al geprobeerd met de zaklamp-functie van m’n iPhone, maar dat was geen succes. Dus stak ik een kaarsje aan en zette dat eronder. Als de muts erin zou vallen, zou ie in de fik vliegen, maar het werkte wel en leverde een mooi plaatje op!

Tot slot wat foto’s verwerkt in een collage. Bokeh zonder dat er verder een voorwerp op staat (ook altijd geschikt als achtergrond voor bijvoorbeeld een wallpaper of typografie), een rieten kerstboompje en een foto me een kaarsje, die ik ook mooi vind.

Ik heb de foto’s gemaakt met m’n 50mm lens, omdat je daar mooie scherptediepte mee kunt krijgen en het bokeh effect sterker wordt, dan bij mijn 18-135mm lens. Nadeel van de 50mm lens, is dat hij traag is met scherpstellen en ik dus regelmatig wisselde tussen handmatige en automatische focus, afhankelijk van het onderwerp. Ik denk dat je wel kunt voorstellen dat scherpstellen op het glas van zo’n kaarsje makkelijker gaat, dan op ‘t bolletje van de kerstmuts.

Het is trouwens leuk om te experimenteren met figuurtjes voor bokeh, een tutorial hoe je een kartonnen houder kunt maken voor je camera vind je hier. In het artikel wat ik aan het begin vermeldde, kun je lezen hoe je zelf mooie bokeh foto’s kunt maken. Het is eigenlijk hartstikke simpel, alleen een kwestie van uitproberen. Ik ga hier zeker meer mee doen!

Houd jij ook van bokeh?