Ik was gisterochtend net wakker toen m’n vader belde of ik zin had om mee te gaan naar Kleve in Duitsland. Dit plaatsje, wat in Nederland ook Kleef genoemd wordt, ligt net iets voorbij Nijmegen over de Duitse grens. Ik ben er al vaker geweest en het is een leuk plaatsje om wat rond te kijken, er gaan sowieso veel Nederlanders naartoe, wat goed te merken is.

Om half één zat ik in de auto en iets meer dan een uur en 100 kilometer verder, waren we in Kleve. We hebben in eerste instantie wat rondgekeken in het plaatsje, hier en daar in wat winkels gekeken en een ‘broodje met’ gegeten bij een soort lunchroom en later ook nog aan de thee met iets lekkers erbij gezeten bij een Konditorei.

Ik kreeg ook nog een paar zwarte thermo handschoenen met een leuk Noors printje erop bij een enorm warenhuis genaamd Kaufhof, een soort kruising tussen V&D, HEMA en de Bijenkorf, ik had iets wat erop leek maar die zijn behoorlijk versleten.

Lekkers bij de bakkerij

Nadat we genoeg rondgekeken hadden zijn we verkast naar Kaufland, waar we boodschappen hebben gedaan. De Albert Heijn in Gorinchem past daar zeg maar vier keer in, het assortiment is enorm en het leukste vind ik dat ze van die aparte dingen verkopen. Zo heb ik bijvoorbeeld een flesje chocomelk met een leuke kerstprint erop en een toetje in de vorm van een hartje. Cute!

Na de boodschappen, hebben we bij de kerstmarkt gekeken. De Weinachtsmarkt schijnt hier best bekend te staan en ondanks dat het behoorlijk mistig was en daarnaast ook nog donker en koud, waren er genoeg mensen te vinden. De kerstmarkt in Kleve duurt van 29 november tot 8 december, dus als je rond de kersttijd komt, waar hier in Nederland de meeste kerstmarkten gehouden worden, dan ben je te laat.

De markt is op doordeweekse dagen geopend van 15:00 uur tot 21:00 uur en in het weekend van 11:00 uur tot 21:00 uur. De markt is niet heel groot, maar wel een aanrader. Geen warenmarkt met een kersttintje, maar veel authentieke producten, lekkere ambachtelijk bereide etenswaren, muziek en een gezellige sfeer.

We kochten een mok gloeiend hete glühwein met statiegeld (dat kreeg je terug als je de mok waar de drank inzat netjes terugbracht, handig systeem en geen gedoe met vervuilende plastic bekertjes) en later kochten we bij een van de standjes gebakken champignons met knoflooksaus, wat erg lekkere en originele combinatie bleek te zijn.

Koud maar verzadigd klommen we weer in de auto om weer terug naar Nederland te rijden, het was inmiddels erg mistig geworden, dus goed opletten op de weg, die een haast spookachtig uiterlijk kreeg door de lichten van auto’s en lantaarnpalen in de dikke mist. Zonder ongelukken weer in Gorinchem beland en ik moet zeggen dat ik stiekem best moe ben, ondanks dat ik me fysiek niet eens heel erg ingespannen heb.

Het was een onverwachts leuke middag (en stukje avond) en zo ben ik in twee weken tijd opeens twee keer in Duitsland geweest! Hieronder nog een paar foto’s die ik vandaag met m’n iPhone maakte, om een aardige sfeerimpressie neer te zetten.

Ben jij ook wel eens in Kleve geweest?