Ik woon al elf jaar in de gemeente Gorinchem en heb het er uitstekend naar m’n zin en zie mezelf hier de komende jaren ook nog wel zitten. Ook wat betreft mijn visuele beperking kan ik me doorgaans prima redden.
Toch zijn er, zelfs voor mij als doorgewinterde VIP, soms momentjes dat ik me écht afvraag of ik soms de enige slechtziende in deze gemeente ben en voel ik me een klein beetje alleen op de wereld.
De binnenstad van Gorinchem is een oude vestingstad, niet berekend op veel verkeer (eenieder die ooit door de smalle en veelal door eenrichtingsverkeer gedomineerde straten heeft geknord zal dat beamen) en het ‘interieur’ van een historische vestingstad moet aan andere voorwaarden voldoen dan de gemiddelde stad.
Je kunt niet elk type baksteen in de straten leggen, historische gebouwen kunnen niet zomaar afgebroken worden, zelfs over het ontwerp van straatverlichting wordt nagedacht en er wordt veel gedaan om het historische karakter te behouden. Begrijpelijk!
Toch gaan er bij mij vraagtekens rijzen als er bijvoorbeeld nieuwe lantaarnpalen worden geplaatst midden op een stoep. Op verschillende plekken zelfs en bij voorkeur op stoepjes die eigenlijk toch al aan de smalle kant zijn. Is dat handig voor iemand die slechtziend of blind is?
Nee. Het gros van de stoepen is ook slecht onderhouden en op een paadje bij het station na, is er in de hele binnenstad geen ribbeltegel te vinden. Zelf maak ik daar overigens geen gebruik van, maar als je zelf slechtziend bent, sta je eerder stil bij hoe anderen met een soortgelijke beperking iets ervaren. Het feit dat ik me als slechtziende doorgaans prima kan redden is namelijk eerder uitzondering dan regel!
De vraag die ik mezelf dan ook al jarenlang stel is: Ben ik soms de enige slechtziende hier? Wordt er dan op deze vorm van beperking totaal niet geanticipeerd? Ergens vind ik dat best slecht, ook veel senioren krijgen van lieverlee slechte ogen en het is niet voor het eerst dat ik aangeklampt word door een slechtziend opaatje of omaatje dat niet durft over te steken of begeleiding nodig heeft. Ironie ten top als je het mij vraagt, als de ene slechtziende de andere om hulp vraagt.
Ik ben drie jaar lid geweest van een klankbordgroep voor de binnenstad, in de hoop veel te leren, maar ook om feedback te geven vanuit mijn standpunt als visueel beperkt persoon. Ondanks dat ik meerdere keren suggesties en mijn visie heb aangedragen, is het zeg maar nooit echt geland.
Of dat te wijten is aan het feit dat de gemeente het doorgaans druk genoeg heeft met belangrijker zaken of het thema visueel beperkten totaal niet interessant vindt, omdat het in de meeste gevallen om een kleine groep gaat, weet ik niet.
Toegankelijkheid is tegenwoordig een hot item en waar gemeenten graag met hun tijd meegaan (nieuwe site, social media, digitale balie), vind ik het nogal betreurenswaardig dat verbeterde toegankelijkheid vaak niet eens een optie is.
Als je ziet aan wat voor eisen een gemiddelde site moet voldoen als het gaat om toegankelijkheid, hoe zit dat dan met gemeenten die geen enkele moeite doen om de groep visueel beperkten tegemoet te komen? Noem me kritisch, maar ik vind dat je je dan niet kunt verschuilen achter het standpunt “Ja, maar de stad heeft een historisch karakter en daar past zoiets niet in.”
Eigenlijk zou het me wat lijken om een onderzoek op poten te zetten om te zien hoeveel mensen met visuele beperking er nu eigenlijk rondlopen in deze gemeente, misschien zouden we samen iets kunnen bereiken om de stad ook voor deze groep en bijvoorbeeld voor slechtziende of blinde toeristen leefbaarder te maken.
Ik heb absoluut geen klachten over de gemeente en deze tekst is ook niet als ongezouten kritiek bedoeld, maar eerder als voorbeeld. Ik ben alleen wel van mening dat toegankelijkheid als functie vaak erg onderschat wordt.
Een stad of gemeente die meer toegankelijk is voor mensen met een beperking, is minstens zo waardevol als een stad die alleen figuurlijk gezien ‘toegankelijk’ is, in de vorm van bijvoorbeeld gezellige terrasjes, bloembakken en schone straten.
Hoe gaat jouw gemeente om met het thema toegankelijkheid?
Het zou wel fijn zijn dat de gemeente ermee rekening gaat houden en niet overal zo’n lantaren neerzet op al te kleine stoepjes.. Het zou fijn zijn als je mensen leert kennen in je gemeente die ook een visuele beperking hebben en dan jullie krachten bundelen! In onze gemeente is het tot nu toe wel redelijk, al mogen de stoepen wel eens vervangen worden aangezien die helemaal schots en scheef liggen. Ook voor rolstoelen niet toegankelijk eigenlijk..
Klopt! Nu sprak ik van de week al iemand die ik van de gemeente ken die dit artikel op het intranet van de gemeente zou zetten dus wie weet of er nog een balletje gaat rollen!
Poeh, ik heb er in mijn eigen gemeente eigenlijk nog nooit op gelet. Als je zelf geen visuele beperking hebt, let je daar zo niet op. Ik ga er vanaf nu eens meer aandacht aan besteden.
Ik denk wel dat we op sommige plaatsen ribbeltegels hebben en zo’n soort van ‘klik-klak klik-klak’ geluidje zolang het groen is voor de voetgangers om over te steken aan een stoplicht.
Ik denk dat het ook lastig op te merken is als je zelf niets aan je ogen mankeert Van die tikkers bij stoplichten bedoel je, ja die zijn hier wel een paar, maar weer meer buiten de stad. In de binnenstad hebben we sowieso geen stoplichten
Dag Esther,
Je verhaal over je gemeente is ook hier in het Vlaamse land her en der herkenbaar met name o.a de historische stad Brugge doch deze stad heb ik nog niet bij duisternis gaan bezoeken, laat staan eens grondig gaan ‘ screenen ‘ wat ‘ toegankelijkheid voor iedereen ‘ betreft. Inderdaad hebt je een terechte opmerking van ‘ waarom staat die verlichtingpaal hier in het midden van dat smal stoepje als ‘ obstakel ‘ terwijl gevel’ straat verlichting het ook doet. Het zou wenselijk zijn dat de hoge heren van je gemeente bestuur eens een lichtje op steken wat ‘ toegankelijkheid voor iedereen ‘ betreft als er project plannen op stapel zijn o.a openbaar domein ( er zijn bronnen genoeg te vinden op internet om een gemeente/stad gebruik/oegankelijker vriendelijker tot zijn recht te komen maar … ??? Tja het woord ‘ besparingen ‘ is soms hier ook van toepassing en dan wordt het soms ‘njet’ zelfs een bepaalde zin als deze ‘ jullie zijn maar een beperkte groep … ‘ wordt als antwoord per mail naar Gerry verzonden omdat ik protesteerde et volgende zin ‘ zebrapaden in een zone 30km weg toveren vind ik niet leuk want mijn geleidehond krijgt soms het bevel ‘ zoek zebra ‘ dus is onze doelgroep nog van tel als je o.a een blindengeleidehond gebruiker bent ? Maar er kwam een paar maanden later van de Cel Gelijke Kansen stad …. een bevredigend antwoord ‘ de zebrapaden blijven bestaan ‘ dus diene Vlaamse ingenieur dienst … zal nu wel een toontje lager zingen ( hoop ik toch ). Een tip voor alle slechtzienden/blinden lotgenoten ‘ laat jullie stem horen , op eender welke manier, indien je blindelings voorbij gelopen wordt wat onze noden betreft, komt op voor je rechten en meer moet dat niet zijn maar wel ‘ doén ‘ ;). Een citaat van een lotgenoot : “Het enige dat erger is dan blind zijn, is zicht hebben, maar geen visie.”
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Inderdaad hebben we het tegen dat we een ‘beperkte groep’ zijn en er daardoor minder om gedacht wordt. Wie weet verandert dat not eens… Dat citaat is erg goed trouwens!
Mooi geschreven, goed initiatief.
Wat een mooi artikel, leuke rubriek! Zou wel een heel intressant onderzoek zijn, vooral als jullie je krachten bundelen en er iets mee voor elkaar krijgen!
Dank je! Ik weet niet of ik het wel zou durven om zo’n onderzoek te starten, stel dat ik een hoop mensen vind word ik als ‘oprichter’ van het onderzoek gelijk geacht als een soort leider te functioneren en die rol past niet zo bij mij, maar ergens kriebels het wel om er eens achteraan te gaan…
Mijn gemeente haalt alles uit de kast om een zo groot mogelijke variatie aan verkeer- remmende items neer te leggen. Dus door de verscheidenheid en kleuren ziet niemand de bomen meer in het bos. Dit is mijn visie als ziende mens, hoe jij tegen de gemeente Woudrichem ‘kijkt’ weet ik niet.
Doordat het grootste gedeelte van gemeente Woudrichem een landelijk karakter heeft en dus minder ‘dichtbevolkt’ is met straten en gebouwen dan Gorinchem, loop je als VIP minder snel tegen knelpunten aan, toch geldt bovenstaande eigenlijk ook grotendeels voor deze gemeente. Daar heb ik zelfs nog nooit een ribbeltegel gezien en in de vesting Woudrichem zelf zijn de stoepen erbarmelijk smal en schuin. Hoort uiteraard ook bij het historische karakter… Voordeel van deze vesting is dan nog dat het er 1. minder druk is met autoverkeer en 2. veel kleinschaliger is dan ‘onze’ binnenstad.