De laatste keer dat ik aan de slag ging met m’n site op qua onderhoud, optimalisatie en nieuwe functionaliteit was in september. Nu draait de site prima en is het dus niet zozeer nodig om regelmatig met m’n neus de code in te duiken, maar leuk vind ik het wel en eens in de zoveel tijd begin ik weer ergens aan, zo ook tijdens de kerstdagen.

Instagram

Het begon ermee dat ik op een andere blog een Instagram plug-in zag die ik ook wilde: Geen mini-fotootjes meer waarbij je amper kunt zien wat iets is, maar een grotere foto als slideshow. Ik kreeg de plug-in niet aan de gang door een hardnekkige foutmelding, maar via een omweg heb ik het op een andere manier gedaan.

Extraatje is dat Instagram-foto’s nu ook een lichte overlay hebben, zodat het rustiger is in het geheel. Zodra je er met je muis overheen gaat, zie je wel de originele kleuren. Foto’s kun je ook aanklikken, deze openen op Instagram. De afgeronde hoekjes die je ook vaak terugziet bij afbeeldingen in artikelen maakte ik met CSS3. De Instagram widget is ook één plekje omhoog gegaan in de zijbalk en staat nu tussen de social media knopjes en de tags.

Round up

In het afgelopen jaar heb je EstrellaWeb zien veranderen in een site met een strakkere lay-out, maar ook meer ronde vormen. Rond is het nieuwe vierkant! Omdat ik ronde fotootjes ook erg mooi en stijlvol vind, besloot ik de kleine fotootjes bij artikelen met behulp van CSS3 rond te maken.

En ‘voor ‘t gemak’ heb ik gelijk nieuwe gemaakt omdat ik de oude, die ik september nog maakte, al niet meer mooi vond. De nieuwe plaatjes zijn ook platter en strakker. Ook de kleuren zijn vlakker, op die manier is er nog voldoende kleur in de site, maar op een rustigere manier.

Ruimt op

Mijn website is echt een weerspiegeling van wat ik zelf mooi vind. De laatste tijd hou ik qua design van een strakke en minimalistische stijl en dat is op EstrellaWeb terug te zien! Op de overzichtspagina met artikelen is ook het één en ander opgeruimd.

Boven elk artikel stond behalve de publicatiedatum en het aantal reacties ook de naam van de auteur (waar dus altijd Ester stond). Eronder stonden de tags en categorieën die aan het bericht gekoppeld waren.

Aan de bovenzijde van elke post zie je vanaf nu de publicatiedatum, tags, aantal reacties en aantal keer gezien. De labels voor auteur en categorie zijn verdwenen omdat deze voor elk artikel hetzelfde zijn.

Sowieso zijn alle labels die eerst aan de onderkant stonden weg. Ook de ruimte tussen artikelen is groter, zodat er een ruimtelijke opstelling ontstaat. Desondanks passen er nu 5 artikelen in dezelfde ruimte waar er eerst maar vier pasten!

You’ve got mail!

Niet nieuw, wel vernieuwd en één die wat extra aandacht verdient. Waar de meeste bloggers veel waarde hechten aan Bloglovin’, is de doelgroep die mijn site bezoekt behoorlijk divers en een groot deel gebruikt simpelweg geen Bloglovin’. Omdat ik die groep ook graag tegemoet kom, kun je je ook aanmelden om e-mail te ontvangen zodra er een nieuw artikel online staat.

Je voor deze e-mailnotificatie aanmelden kan door op de ‘Volgen’ knop rechtsonder te klikken, je mailadres in te vullen en vervolgens op de link in de bevestigingsmail te klikken. De ‘oude’ versie bleek helaas niet meer te werken, daarom is er een nieuwe geïnstalleerd die er weliswaar hetzelfde uitziet, maar achter de schermen meer functionaliteit heeft en sowieso wél werkt.

Tot slot

Volgens mij zijn we er alweer doorheen. Het lijkt niet veel, maar ondertussen zit hier wel meer dan tien uur werk in. 🙂 Achter de schermen ben ik ook nog een uurtje of wat bezig geweest om het voor elkaar te krijgen dat de software waarin ik mijn artikelen tik (Windows Live Writer) ook CSS3 ondersteunt. Tot slot zijn hier en daar nog wat subtiele wijzigingen doorgevoerd in de CSS en is de database weer eens lekker opgefrist, dus de boel kan er weer even tegenaan!

Werken dingen niet naar behoren, vind je andere foutjes of mis je (nog) bepaalde functionaliteit? Don’t be shy en laat gerust van je horen! Mijn website verbeteren doe ik uiteindelijk in de eerste plaats voor mijn bezoekers en dus ook voor jou!