Anderhalve week geleden publiceerde ik een post waarin ik bezoekers vroeg of ze vragen voor mij hadden, die ik later zou beantwoorden. In eerste instantie kwamen er maar 3 vragen binnen, dus heb ik nog een paar oproepjes gedaan en nog wat langer gewacht. Inmiddels is de lijst vragen aanzienlijke gegroeid. Vandaag mijn antwoorden! De vragen zijn zeer uiteenlopend en er zitten leuke en originele tussen, ik ben er dus eens voor gaan zitten om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Welk nummer beschrijft jou het best? (Ilse)

Geweldig, deze vraag, maar lastig! Ik weet dat ik one of a kind ben, maar om een liedje te vinden wat in drie coupletten en twee refreinen beschrijft wie ik ben. Er zijn tig liedjes waar ik dingen in herken, die voor mij geschreven lijken te zijn omdat ze perfect mijn verliefdheid, verdriet, angsten of twijfels omschrijven, maar een liedje wat MIJ omschrijft is andere koek! Ik heb gezocht, maar dat ene nummer vinden in mijn 16.000+ song collection is niet te doen. Omdat ik toch iets wil kiezen, dit prachtige nummer wat mij perfect omschrijft zoals ik momenteel ben.

Waarom blijf je in Gorinchem wonen? (BertJ)

Ik ben hier bij toeval terecht gekomen en het geval wilde dat ik het goed naar m’n zin had. Ik ben opgegroeid in een klein dorp en had al snel door dat dat niet zo mijn ding was. Ik hoef niet met de hele straat dingen te doen of elke week buren op de koffie.

Gorinchem is misschien niet de meest gezellige stad, maar ik zie mezelf er voorlopig wel wonen. Als ik ooit wil verhuizen, ga ik naar Den Bosch, ik ben er geboren (al was dat in het ziekenhuis), maar altijd als ik er kom, voel ik me daar echt thuis. Vroeger kwam ik er ook behoorlijk vaak, maar sinds ik in Gorkum woon, helaas bijna niet meer.

Haarstraat Gorinchem

Wat vind je het leukste aan bloggen? (Charlotte)

Dat zijn verschillende dingen, om te beginnen de uitdaging om toch elke dag weer een artikeltje online te kunnen zetten en daarnaast vind ik leuke reacties en contact met andere bloggers ook super. Maar het fijnste vind ik het nog altijd om gewoon lekker te kunnen schrijven. Het klinkt misschien gek om te zeggen dat schrijven een hobby is, maar eigenlijk is het dat wel voor mij.

Hoe zou je leven eruit zien als je niet slechtziend was? (Ilse)

Ik denk niet erg anders. Ik zou een baan hebben, ik denk iets op een redactie of werk waarvoor ik veel op de weg zit en ik zou een motorrijbewijs hebben en een snelle motorfiets voor m’n huis hebben staan. Omdat ik verder praktisch alles doe wat een ander ook doet en mijn karakter niet veranderd is door mijn slechte ogen, denk ik dat er verder weinig anders zou zijn.

Ik ben geen huisje-boompje-beestje type heb ik ontdekt en hou van mijn vrijheid. Iemand moet erg bijzonder zijn, wil ik dat opgeven, dus ik zou, als ik niet slechtziend zou zijn, niet opeens een huisvrouwtje met parttime baan en een trouwring om m’n vinger zijn. Geen denken aan!

Wijnrode gebreide muts

Wat is het favoriete item in je kledingkast? (Eline)

Mijn kledingsmaak staat nooit stil en iets wat ik een jaar geleden geweldig vond, laat ik nu soms gewoon hangen omdat ik er weinig meer aan vind. De laatste tijd ben ik erg into comfortabele kleding: Sweaters, hoodies, sneakers. Beetje urban.

Huidige favoriet is een capuchonvest van H&M in een soort gebreide structuur en trouwens ook deze muts met ingebreid patroon in een soort vaal donkerrood. Al ligt deze officieel niet in m’n kledingkast.

Ooit gedacht om voor langere tijd op wereldreis te gaan? (BertJ)

Nee. Ik heb vroeger met m’n ouders veel gereisd en ondanks dat ik het altijd leuk vond, had ik steevast de eerste dagen heimwee. Ik vind een dagje (of 2-3) weg heerlijk, maar een vakantie vind ik al snel te lang duren. Buiten het feit dat ik geen geld heb voor iets als een wereldreis en ik mijn huisdieren niet langer dan een paar uur alleen kan laten, trekt het ook totaal niet.

Ik hou van cultuur en natuur, maar daar hoef ik niet voor naar een ander land. De hoofdreden is dat ik mijn huis te snel mis. Ik heb vroeger op een slechtziendenschool gezeten waardoor ik van maandag tot vrijdag van huis was en toen ik daar van verlost was heb ik mezelf beloofd dat ik nooit meer langer van huis zou hoeven dan ik zelf zou willen. Ik ben erg gehecht aan thuis zijn.

Wat vind jij de meest complete foto-app? (Ruben)

Ik neem aan dat je een app bedoelt en niet een software pakket. Qua software zou ik gelijk Adobe Lightroom gillen, een completer pakket voor fotobewerking ga je niet vinden, maar qua apps ligt dat lastiger.

Ik heb niet één app waar ik alles mee doe, ik heb er verschillende, de ene heeft sterke punten A en B, de volgende C en D. SnapSeed vind ik fijn en ik werk ook regelmatig met Adobe Photoshop Express op m’n iPhone. Verder gebruik ik DynamicLight, Picfx en Vint B&W ook erg graag. Maar ik wacht nog altijd op de dag dat er een app uitkomt die alles in één pakket biedt.

Wat is je favoriete seizoen? (Ilse)

Omdat ik afgelopen tijd zo van de herfst heb genoten en los ben gegaan op het maken van herfst foto’s, zou ik haast herfst zeggen, toch wint het voorjaar het. Dat veelbelovende van dat seizoen vind ik heerlijk en de natuur is eigenlijk op z’n mooist in die tijd. Zelfs het vooruitzicht van het voorjaar is leuk, want na het voorjaar volgt de zomer! Na de herfst volgt de winter en dat is toch bij uitstek mijn minst favoriete seizoen dus geen leuk vooruitzicht. Voorjaar dus!

Wat weerhoudt jou van gebruik van hulpmiddelen? (Carla)

Allereerst is het geen onwil of bewijsdrang, wat sommigen wel denken. Ondanks dat ik op een slechtziendenschool heb gezeten, ben ik verder normaal opgegroeid. Gewone boeken lezen, leren fietsen (met vallen en opstaan) en al die dingen die anderen ook doen en leren.

Ik weet dus niet beter en als iemand aan zou komen met een loep of ander obstakel wat door moet gaan voor hulpmiddel, heb ik alleen maar de neiging om hard te lachen, want wat moet ik ermee! Ik kan prima functioneren zonder en ben niet anders gewend, dus voel niet de minste neiging om er alsnog aan te beginnen.

Waarom heb je zo’n hekel aan de feestdagen? (BertJ)

Dat heeft meerdere redenen. Om te beginnen kan ik van bepaalde dingen erg recalcitrant worden, kerst is daar één van. Waarom die verplichtingen, waarom je bankrekening plunderen voor cadeautjes, waarom jezelf volvreten onder het mom van gezelligheid en waarom zo’n massading. Het heeft ook een andere reden waar ik minder graag over praat.

Ik heb weinig vrienden en familie en zoals dat gaat met dit soort dagen, heeft iedereen al iets en zit ik alleen thuis. Normaal geef ik daar niks om, er gaan er soms weken voorbij dat ik niemand zie behalve kassameisjes, maar met kerst voel ik me dan opeens zo’n loser. Een middagje bij moeder of oma is ook niet echt anders dan op een andere dag, behalve dan dat ik veel moeite moet doen om vervoer geregeld te krijgen. Dan is de lol er voor mij vanaf.

Wat kan jou echt kwaad maken? (Ilse)

Ik heb wat je noemt een lang lontje (meestal) en kan veel hebben voordat ik écht kwaad word. Dat heeft er denk ik ook mee te maken dat ik introvert ben en een binnenvetter. Waar ik heel slecht tegen kan is als mensen mij verkeerd beoordelen en me aanzien voor iets wat ik niet ben. Kwaad en erg verdrietig maakt me dat.

Helaas gebeurt het nog regelmatig en ik vind het zo erg! Ik ben zeker niet heilig of perfect, maar ik ben wel altijd eerlijk en ik respecteer anderen. Als mensen dingen verdraaien, vind ik dat moeilijk. Als ik echt boos ben, kun je maar beter uit de buurt blijven, ik zal nooit geweld gebruiken, maar kan met woorden vlijmscherp uithalen.

Je schrijft nooit over je vader, wie is hij? (BertJ)

Nu ik erover nadenk, schrijf ik inderdaad meer over mijn moeder en trouwens ook mijn oma, maar minder over mijn vader. Dat heeft eigenlijk als enige reden dat ik mijn vader minder zie en ik daardoor dus ook minder dingen meemaak waar hij bij is.

We hebben regelmatig contact via telefoon of Facebook, maar bezoekjes zijn minder frequent. Mijn vader is ondanks zijn 61 jaar nog altijd een druk man en vaak de hort op. M’n ouders zijn gescheiden toen ik 20 was, Ondanks alle horrorverhalen over scheidingen, heb ik daar nooit echt schade door opgelopen, ondanks dat de band met mijn beide ouders goed was en nog steeds is.

Wat is je volledige naam? Heb je een tweede naam? (Ilse)

Mijn volledige naam is Ester Dammers, that’s all! Ik ben gedoopt, maar mijn ouders vonden mijn voornaam blijkbaar zo mooi dat er niets aan toegevoegd hoefde te worden. Volgens mij hebben m’n beide ouders ook geen doopnamen, ondanks dat ik zeker weet dat ze allebei gedoopt zijn.

Welk liedje zou JIJ kiezen om mij te omschrijven?