Naast de minstens 50 blogs die ik volg, blijf ik ook graag op de hoogte van nieuwtjes in IT-land en volg ik websites als oudgediende ComputerTotaal, Bright, iPhoneClub en nog een aantal van dit soort sites. Afgelopen week stuitte ik op de webstek van ComputerTotaal op een ontzettend leuk artikeltje, waarvan de internet-nerd in mij weer even helemaal opleefde!

Het artikel beschreef een aantal internetgrootheden die door de jaren heen vaak in het niets zijn verdwenen en waar je de dag van vandaag niets meer van hoort. Met grote interesse het artikel gelezen en ik was even terug in de tijd bij het lezen van die oude bekende namen zoals WinAmp en CompuServe! Het leek me leuk om wat te schrijven over mijn persoonlijke ervaringen met deze bekende internetplatforms. Het artikeltje van ComputerTotaal lees je overigens hier.

WinAmp

Wie is er niet groot mee geworden, zou ik de slogan van Calvé pindakaas bijna gaan papegaaien, maar voor mij geldt dit wel zo’n beetje voor WinAmp. Ik was verslaafd aan deze muziekspeler en alle toeters en bellen (lees, plug-ins, skins en losse modules) die ervoor beschikbaar waren, had ik verzameld. Ik gebruikte hem veelvuldig en kon me geen leven meer zonder voorstellen, totdat ik iTunes ontdekte.

RealPlayer

Alleen van het woord word ik al chagrijnig. RealPlayer was eveneens een spelertje voor muziek en trouwens ook video, wat zich, als je even niet oplette, op je PC installeerde en verspreid over minstens vijftien locaties in je systeem nestelde. Eén van de meest populaire zoekopdrachten van die tijd was dan ook niet voor niets hoe je het kreng van je PC kon donderen. Ik heb het blauw met zwarte spelertje nooit leuk gevonden en het had voor mij geen toegevoegde waarde.

Napster

Eigenlijk heb ik Napster niet veel gebruikt, maar het was wel het begin van alle ‘ellende’ op het gebied van illegale downloads via p2p (peer-to-peer). Wat volgde was een onderlinge revolutie van soortgelijke software, ik gebruikte zelf het vrij bewerkelijke eMule en ook Kazaa. Behoorlijk gelukkig was ik wel met deze ‘snelle’ manier van downloaden, zeker omdat ik voorheen altijd werkte met de soms nogal logge en ondoorgrondelijke nieuwsgroepen, het zogenaamde usenet.

Netscape Navigator

Naast RealPlayer was er nog één softwarepakket waar ik een grondige hekel aan had en dat was Netscape Navigator. Omdat de browser een grote fanbase had, heb ik hem verschillende keren geïnstalleerd om te kijken of het niet iets voor mij was, maar ik vond het niks. Alleen het oude logo al: dat zeegroen met zo’n stuurwiel erin, alsof je een friggin’ schip moest besturen in plaats van websites afstruinen. Ik heb het succes nooit zo begrepen.

CompuServe

Mijn internetgeboorte vond plaats op CompuServe. Nadat ik in 1994 een modem (56k, rétesnel voor die tijd!) voor m’n verjaardag kreeg (ben je dan nerd of niet?), installeerde ik het beruchte CompuServe CD’tje wat je rond die tijd praktisch letterlijk bij een pak melk kreeg en ontdekte ik de wereld waarvan ik toen dacht dat het internet was.

Je zat ook online, maar CompuServe was eigenlijk een besloten community, zie het als een enorm platform waar je verschillende dingen kunt doen en zien, maar je kunt niet ‘naar buiten’. Ik heb het best lang gebruikt en vond het eng en spannend tegelijkertijd. Ik was echt nog een groentje op het gebied van computers en internet rond die tijd.

Ilse

Nee, niet Ilse DeLange, maar Ilse DeZoekmachine, clean en gezellig, dat was het beeld wat ik altijd bij Ilse had. Zelf gebruikte ik deze zoekmachine niet veelvuldig, ik zwoer bij WebCrawler, die naar mijn idee meer kon vinden. Ik gebruikte zoekmachines rond die tijd vooral om mensen te traceren (ben ik nog steeds goed in) en zoeken naar clip-arts (plaatjes)

Ilse was leuk, maar te burgerlijk voor mijn doen. Ik was dan ook blij toen alleskunner Google op de voorgrond trad. Google is nu de leider, maar destijds was dat wel anders en werd er onderling flink geknokt om populariteit te winnen als zoekmachine.

GeoCities

Enorm populair in z’n hoogtijdagen vanwege het aanbod van gratis webruimte. Ik heb er zelf ook nog een tijdje een site gerund en was best tevreden. Je kon een web-builder gebruiken of je zelf geknutselde HTML bestandjes uploaden. Rond die tijd was ik eeuwig op zoek naar gratis webruimte, een eigen server of domen was toen voor mij nog niet aan de orde.

Het grootste deel van de tijd dat ik site bouwde, draaide al het spul op gratis servers. GeoCities was extreem populair onder mensen die graag hun in Paint Shop Pro gemaakte kunstwerkjes wilden tentoonstellen, deze waren ook vrijwel zonder uitzondering lid van de PSP Users Group.

Ben jij ook bekend met deze internetgrootheden?