Waar de maand januari bij veel mensen in het teken staat van goede voornemens die ze al dan niet ergens halverwege de maand kwijtraken, doe ik daar zelf eigenlijk niet aan. Ik vind dat je niet tot het nieuwe jaar moet wachten met goede voornemens en dat dat het hele jaar door kan. waarom wachten met iets waar je vandaag nog mee kunt starten!

Toch ben ik in het nieuwe jaar en zelfs al op de eerste dag van 2014 gestart met een nieuw project. Niet om meer te gaan bewegen (nóg meer?) of om te gaan afvallen (daar ben ik al veel te veel mee bezig) en ook niet om te stoppen met ongezonde gewoontes die ik niet heb. Nee, het is een beetje een creatief project, één waar naar alle waarschijnlijkheid heel veel tijd en werk in gaat zitten, maar waar ik wel enorm veel plezier aan ga beleven.

De bedoeling is om een video of animatie te maken met foto’s van de binnenstad van Gorkum. Als het even kan van alle straten en dan ook nog in de juiste volgorde. Zeg maar een beetje het idee zoals Google Street View, maar dan anders. Ik liep al een week of wat met dit idee rond, wat ontstond doordat ik sowieso al best veel foto’s van straten heb, doordat ik veel loop.

Maar op de één of andere manier zijn dat vaak dezelfde fotogenieke weggetjes die terugkeren en het zou best leuk zijn om gewoon álle straten op de kaart te zetten door er mooie foto’s van te maken.

Als ik genoeg foto’s heb, ga ik een route samenstellen en dan begint het uitzoekwerk welke straat waar ook alweer zit en welke foto dus op welke positie van de route moet komen. Hiernaast een collage met een aantal foto’s die ik gister maakte.

Zover ben ik voorlopig nog niet, want ik zit nu nog in het eerste stadium, namelijk voldoende foto’s verzamelen! Ik heb ervoor gekozen om niet met de spiegelreflex te fotograferen, maar met mijn geliefde Hipstamatic op de iPhone.

Sowieso omdat ik die altijd bij me heb en ik tijdens mijn wandelingen geen zin heb om met een grote camera te slepen, daarnaast geeft zo’n filtertje een bepaalde sfeer aan een foto die goed past bij het historische karakter van deze stad.

Mooie bijkomstigheid is dat ik op deze manier ook veel meer straten bij naam leer kennen. Ik ken elke vierkante centimeter hier, maar namen is weer wat anders en die weet ik niet altijd. Zeker omdat die kennis bij het stadium van de route maken en foto’s ‘inplannen’ nog heel goed van pas gaat komen, kan een beetje straten stampen de komende weken zeker geen kwaad!

Tegen de tijd dat het project klaar is, zal ik het ook wel in een artikeltje plaatsen. Ik heb geen idee hoelang ik erover ga doen, dat kan een maand zijn, weken, misschien ook wel drie maanden. Het heeft geen haast en ik neem er de tijd voor. Niets moet, alles mag, als het maar leuk is en ik veel plezier beleef aan het maken ervan.