Een blogpost met tips voor het populaire Instagram. Ik gebruik het zelf inmiddels al geruime tijd met veel plezier en deel mijn ‘expertise’ graag met jou!

No overload

Er worden miljoenen foto’s op Instagram gepost en ook al heb je maar vijftig volgers, het kan hard gaan. Als je het uiterste qua likes uit je foto’s wilt halen, is het verstandig om niet in één keer een hoop foto’s te posten, maar bijvoorbeeld één of twee per dag.

Als je meer foto’s kort achter elkaar post, zal je merken dat de eerste nauwelijks likes krijgen, tenzij je heel populair bent en per foto meer dan duizend likes krijgt, maar bij de gemiddelde ‘iger’ is daar geen sprake van.

Easy on the selfies

Praktisch iedereen maakt selfies, ik ook. De één meer dan de ander, maar geloof me: Niemand vindt het leuk om een account te volgen wat voor 90% of meer gevuld is met selfies. Zelfs niet van iemand die extreem knap is of wereldberoemd.

Op een gegeven moment weet je onderhand wel hoe iemand eruit ziet en het is juist leuk om de wereld te zien door de ogen van iemand anders. Aan de hand van foto’s die iemand maakt, kun je vaak een aardige profielschets vormen en met alleen foto’s van een hoofd, zal dat zeker niet lukken!

Selfie met bokeh-effect

I’m taggin’ it

Hashtags zijn handige dingen. We kennen ze natuurlijk al van Twitter, maar op Instagram kun je ze ook gebruiken. Handig om extra likes te vergaren. Mensen kunnen namelijk zoeken op hashtags en zodoende jouw foto tegenkomen.

Er zijn ook veel populaire tags, waarvan sommigen denken dat ze er duizenden likes door zullen krijgen. Ik kan je vertellen dat dat niet gaat gebeuren. Gebruik de tags dus met mate en alleen relevant aan het onderwerp!

Practice

Ik ben gek op Instagram, maar wat ik jammer vind, is dat er zoveel rommel op staat. Onscherpe foto’s van ondefinieerbaar voedsel, korrelige plaatjes, foto’s waar je vijf minuten naar moet kijken voordat je snapt wat erop staat en veel nietszeggende plaatjes. Niet iedereen is gezegend met een talent voor fotografie, maar je best doen om een interessante foto online te zetten, dat kan iedereen. Met een beetje oefening kom je al snel een heel eind!

He likes me, he likes me not

Regel één, je positie als individu wordt niet bepaald door het aantal volgers. Of dat nu op Twitter, Bloglovin’, Tumblr of Instagram is. Wees dus niet getreurd wanneer jouw fantastische foto maar een paar likes krijgt en geef niet op.

Het aantal likes op Instagram heeft in veel gevallen niets te maken met kwaliteit, maar als je interessante foto’s online zet, ook foto’s van anderen een hartje geeft en regelmatig nieuw materiaal uploadt, zal je zien dat je meer likes en volgers krijgt.

Molen Nooit Gedagt in Woudrichem

Be polite

Er is een soort ongeschreven regel op Instagram, dat het wel zo netjes is om iemand te bedanken als hij of zij gereageerd heeft op jouw foto. Liken kost minder tijd omdat je gewoon dubbelklikt op een foto, maar als iemand de moeite doet om te reageren, is dat toch een complimentje en dus wel zo aardig om een reactie terug te geven.

Toen ik nog maar kort op Instagram zat, merkte ik dit al vrij snel op en sindsdien doe ik het zelf ook. Op die manier ontstaat er ook een stukje bonding met je volgers en sommigen leer je van lieverlee ook wat beter kennen.

Pre-process

Je kunt natuurlijk je foto’s via Instagram maken en er een filtertje overheen gooien, maar er is meer! Er zijn legio apps (vaak gratis) waarmee je foto’s kunt optimaliseren, of er filters en effecten aan toe kunt voegen. Je kunt namelijk ook foto’s uit je fotorol of een andere map aan je Instagram toevoegen.

Dat werkt op dezelfde manier als een nieuwe foto maken, alleen klik je in dit geval op het kadertje links onderin. Het vooraf maken van een foto heeft ook als voordeel dat je niet altijd tijd hebt om een foto te uploaden, maar zo toch een foto kunt vastleggen voor later gebruik.

Be original

Op Tumblr worden dezelfde plaatjes in duizendvoud gedeeld. Op Instagram is het de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat. Standaard mooie foto’s van schattige beestjes, perfecte lipstick, regenbogen of schoenen met glitters kennen we onderhand wel. Mensen stellen het meer op prijs, wanneer je de foto’s die je plaatst zelf gemaakt hebt. Jatten is echt not done!

Search the globe

Ik had het net al over tags, die kun je dus ook gebruiken om mee te zoeken. Zoek bijvoorbeeld op foto’s uit je woonplaats, van je favoriete kleur, hondenras, automerk of make-up. Zeker weten dat je een poosje zoet bent met het bekijken van foto’s! Op die manier kun je ook mensen ontdekken met dezelfde interesses of bijzondere foto’s. Ik vind het heerlijk om rond te snuffelen!

Sharing is caring!

Het hoofddoel van Instagram is delen. Met andere igers, Facebookvrienden, tweeps, je moeder, je vakantieliefde in Australië, wie dan ook! Elke foto die je uploadt, wordt natuurlijk gepubliceerd op Instagram en de social media sites waarop je je foto wilt plaatsen. Maar wist je dat je ook widgets op je website kunt zetten? Op die manier kunnen mensen die je site bezoeken ook direct je Instagram-foto’s bekijken en je eventueel gaan volgen.

Als je actief bent op Instagram, is het leuk om op een subtiele manier reclame te maken voor je account. Leuk is bijvoorbeeld het maken van een Twitter-achtergrond met wisselende Instagram foto’s of de Instagram-tools van Snapwidget.

Tot slot een filmpje met Instagram-tips. Een aantal van de tips die ik hierboven beschreven heb, komen hierin ook terug, maar ik vond het filmpje zo leuk gemaakt, dat ik het toch wilde delen.

Heb jij ook Instagram? En volg je mij al? 🙂