De afgelopen weken en met name de laatste dagen heb je weinig van me gehoord. In acht genomen dat ik normaal behoorlijk actief ben op social media, zou je denken dat ik misschien lag te snotteren in mijn bedje of een weekje met vakantie was. Niets was minder waar! Ik werkte me namelijk een slag in de rondte om mijn project af te krijgen!

Ergens eind 2013 begon ‘t idee vorm aan te nemen om alle straten van de Gorkumse binnenstad eens op de foto te zetten. Ik schreef op 2 januari zelfs al een artikeltje over mijn plannen.

Moet makkelijk te doen zijn, dacht ik: Want hoe groot is die binnenstad nou helemaal! Vele kilometers, uren en foto’s verder, ben ik er toch wel achter dat je een verdraaid stuk moet lopen om alle 120+ straten gehad te hebben. Een ruime 18 kilometer om precies te zijn!

Ondanks dat ik mezelf had toegezegd dat ik geen deadline zou stellen en ik vooral geen haast had, ken ik mezelf een beetje: Als ik ergens aan begin, blijf ik bezig, net zolang totdat ‘t af is. Het resultaat is dat ik in iets minder dan een maand in totaal tussen de 800 en 1000 foto’s maakte, meer dan 100 kilometer liep (in weer en wind) en ruim 40 uur besteedde aan bouw en design van de website. En dan heb ik het nog niet eens over het maken en bijhouden van de route…

Een aardige klus dus. Maar ik heb er ontzettend veel plezier aan beleefd! Niet in het minst omdat het me ook andere dingen bracht: Ik leerde mijn gêne om op straat te fotograferen meer aan de kant te zetten, verbrandde veel calorieën en was ook weinig geld kwijt aan boodschappen, omdat ik zo nu en dan zó druk was dat ik spontaan vergat te eten! 🙂

Minpunten waren dat ik onbereikbaar werd en mijn contacten op onder meer Twitter, Whatsapp en mail zwaar verwaarloosde, ik sliep soms hooguit vijf uur per nacht, mijn trouwe iPhone moest meerdere keren per dag opgeladen worden omdat Hipstamatic mijn accu leeg vrat en het was ook niet altijd lekker weer om uren buiten te lopen. But I still loved it from beginning to end!

En het resultaat mag er zijn. Er zijn iets meer dan 400 foto’s. Er is een website, zelfs met eigen NL domein. Met bijpassend vintage design, een reactie formulier en een leuk verhaaltje. De site is vanmiddag om 15:00 uur online gegaan en de mensen die zich voor e-mail notificatie hadden aangemeld, waren de eerste die het gelukkige nieuws van de ‘lancering’ mochten ontvangen.

Ik zou zeggen, ga er eens voor zitten met thee / koffie / whatever en iets lekkers (vooruit ‘t mag, het is weekend!) en laat die Gorkumse binnenstad eens in al z’n glorie tot je doordringen. Zelfs voor mensen die een hekel hebben aan mijn stadje (ik ken er genoeg) is dit ‘t ‘levende’ bewijs dat Gorkum wel degelijk mooi is. Afwisselend, kleurrijk, intrigerend en authentiek. Beat that!