Al weken, of misschien zelfs al zo’n anderhalve maand, heeft deze tag in mijn conceptenlijstje gestaan. Concepten is eigenlijk nog een groot woord, het is gewoon een lijstje met titels of onderwerpen waarover ik wil schrijven of tags die ik wil doen.

Deze is daar één van. De bloggers life tag gaat, zoals voor de hand ligt, over mijn leven als blogger. Onlangs kon je in dit artikel al mijn visie lezen op het bloggen en dan met name hoe ik mezelf als blogger zie, dit keer beantwoord ik een aantal vragen die bij de tag horen.

Hoe lang blog je al?

EstrellaWeb bestaat sinds 2002 en dus al 12 jaar. Het echte bloggen ben ik rond 2009 pas mee begonnen. Daarvoor was mijn site voornamelijk een digitale uitlaatklep en een verzamelplaats voor dingen die ik leuk vond en waar ik me mee bezig hield.

Zo heb ik jarenlang een sectie met eigen gedichten gehad, een pagina met leuke links, artistieke projectjes etc. Het was in de eerste plaats een persoonlijke site en niet zozeer een blog. Het schrijven van stukjes voor de site doe ik wel al 12 jaar lang, al zat er in de eerste jaren weinig regelmaat en consistentie in.

Wat vind je het leukste aan bloggen?

Ik denk het uitdagende aspect. Het feit dat ik mezelf ten doel heb gesteld om elke ochtend om 8:00 uur een artikeltje klaar te hebben staan, ongeacht of ik ziek ben, slecht in m’n vel zit of het gewoon belachelijk druk heb met andere dingen. Ik hou van dingen waar een bepaalde uitdaging in zit, dat triggert me.

Bij mensen kom ik dat ook tegen. Iemand die gelijk z’n hele ziel blootlegt en me overlaadt met aandacht en complimenten, vlucht ik zo snel mogelijk vandaan. Maar laat iemand het achterste van z’n tong niet zien, dan heb je mijn volledige aandacht. Verder vind ik het bijzonder dat ik dankzij mijn blog een leuk en waardevol contact heb opgebouwd met een aantal mensen. Grappig genoeg zijn dat zelf geen bloggers, wat je misschien wel zou verwachten.

Wat vind je het minst leuk aan bloggen?

In het uitdagende aspect zit ‘m ook het probleem: Elke blogger herkent ‘t wel: Het ontbreken van enige vorm van inspiratie, soms zelfs een serieuze writer’s block. Ook ik heb daar last van en soms heb ik dan wel eens zoiets van, waarom ben ik toch zo streng voor mezelf en kan ik niet gewoon effe een weekje verstek laten gaan. Gelukkig komen die momenten niet vaak voor.

Verder eventuele negatieve reacties, al heb ik daar gelukkig weinig mee te maken. Dat betekent niet dat ik geweldig ben en iedereen mij leuk vindt, maar omdat ik veel minder populair ben dan ‘grote’ bloggers en ook veel minder reacties krijg, filtert dat zichzelf wel een beetje uit.

Die enkele keer dat iemand iets vervelends achterlaat, maar zonder naam en e-mail adres in te durven vullen, doet er ook niet toe. Overigens sta ik wel altijd open voor opbouwende kritiek en de eerlijke mening van mensen. Niet iedereen denkt tenslotte hetzelfde of heeft dezelfde smaak.

Hoeveel reacties krijg je gemiddeld per artikel?

Niet overdreven veel. Er zijn items zoals mijn tips over zilvershampoo die nog elke dag belachelijk vaak gelezen worden (hebben echt zoveel mensen een probleem met hun haar?) en daar komen dan ook veel reacties op. Maar over het gemiddelde genomen heb ik tussen de 3 en de 10 reacties, waarbij 10 wel een uiterste is.

Ook daar heb ik me onzeker over gevoeld, maar niet meer sinds ik weet ik dat een groot gedeelte van mijn doelgroep mijn artikelen trouw elke dag leest, maar niet iedereen de behoefte heeft om ergens op te reageren. Reacties zijn dus niet het belangrijkste en ik heb me daar al lang bij neergelegd dat het er niet heel veel zijn. Ik ben door de jaren heen sowieso aan andere dingen waarde gaan hechten op het gebied van bloggen.

Wat voor camera gebruik je?

De meeste foto’s die je voorbij ziet komen in artikelen (onder meer de Weekly Snaps) heb ik gemaakt met m’n iPhone 4S, maar ik gebruik daarnaast ook mijn vorig jaar gekochte Canon EOS 700D spiegelreflexcamera met 18-135mm lens (en nog een paar extra lenzen). Als ik echt goede foto’s moet maken voor een artikel, pak ik die erbij, want dat zijn kwalitatief toch een stuk betere foto’s en sowieso ben ik dol op foto’s met zo’n mooie vervagende achtergrond.

Welk product vind je het leukst om te fotograferen?

Ik ben niet bepaald een beauty blogger en waar ik eerst nog wel eens een review van één of andere oogschaduw, een poedertje of lipstick deed, eigenlijk voornamelijk om mijn beauty-minnende volgers een plezier te doen, ben ik daar op een gegeven moment mee gestopt.

Make-up is niet mijn hobby en eigenlijk vind ik make-up fotograferen ook verre van leuk. Wat ik wel leuk vind om te fotograferen zijn bijvoorbeeld sieraden, maar daarvan heb ik nou net weer geen foto’s nodig voor op m’n blog. In de zin van producten fotograferen heb ik dat voor m’n blog dus niet echt nodig.

Welk product vind je het minst leuk om te fotograferen?

Nou, make-up dus. Vooral oogschaduw of andere poederige goedjes vind ik een ramp. Zeker omdat je toch al snel poeder op het randje van het doosje hebt zitten. Wat ik met mijn eigen ogen niet zie, maar op de foto vervolgens weer wel.

Sowieso wil ik een nieuwe oogschaduw gewoon gelijk gaan gebruiken en niet eerst een week moeten wachten totdat de zon een keer schijnt om er een foto van te kunnen maken. Het licht in mijn huis is namelijk ook belachelijk slecht om bij te fotograferen, alleen de gang is redelijk, zie je me al liggen op de deurmat met m’n Canon in de aanslag?

Heb je je lay-out zelf gemaakt en ben je er blij mee?

Ja en nee. Dat is overigens een antwoord op het eerste deel van de vraag. Van origine heb ik een bestaande lay-out, maar die heb ik in grafisch en technisch opzicht zodanig aangepast aan mijn wensen, dat het origineel er nauwelijks meer in te herkennen is. Het nadeel van zelf maken van een lay-out, dus echt het coderen, is dat je met veel dingen rekening moet houden.

Het levert ook sneller conflicten op dan bij een bestaande lay-out. Zelfs bij het aanpassen ben ik regelmatig tegen dat soort problemen aan gelopen. Of ik blij ben met mijn lay-out? Zeker, ik heb ‘m de afgelopen paar jaar ook diverse keren aangepast en zoals hij nu is, ben ik erg tevreden!

Mijn eigen visitekaartjes

Heb je visitekaartjes? Zo ja, zelf gemaakt?

Yep! Ik had jaren geleden ook al eens visitekaartjes, maar dat waren van die standaard Vistaprint dingen waarbij je uit 10 ontwerpen kon kiezen. Toevallig heb ik een paar maanden geleden besloten eens ‘echte’ visitekaartjes te laten drukken en ik heb zelf een ontwerp gemaakt. Ze zijn echt heel gaaf geworden, al moet ik zeggen dat ik ze niet veel gebruik. Ik ben niet zo van het netwerken, maar het is wel leuk om ze te hebben en af en toe één weg te geven.

Hoeveel bloggers heb je in het echt ontmoet?

Geen één, dus dan ben ik snel klaar met beantwoorden van deze vraag. :-)

Naar hoeveel events ben je geweest?

Ook geen enkele. Ik heb bij andere bloggers weleens verslagjes gelezen over events zoals die van Beautygloss of zo en ik krijg het daar altijd een beetje benauwd van. Zoiets is echt totaal niks voor mij, sowieso aard ik doorgaans beter bij mannen dan bij vrouwen. Ik ben dus nog nooit bij een bloggers event geweest en zie daar ook niet snel verandering in komen. Niks voor mij.

Hoeveel artikelen staan er al online?

Met deze erbij zijn dat er 902, maar dat is eigenlijk geen eerlijke telling. Dit zijn artikelen vanaf 2009. Alle content van voor die tijd heb ik offline gearchiveerd en zelfs diverse artikelen die ik na 2009 geschreven heb, heb ik er later alsnog afgehaald en ergens opgeslagen.

Ik wil alles bewaren, maar er stonden veel schrijfsels tussen die ik liever niet meer online wilde hebben of die totaal geen toegevoegde waarde hadden. De artikelen van voor 2009 zijn er 849, dus in totaal heb ik meer dan 1750 artikelen geschreven. Wow, best veel eigenlijk. Hoeveel papier zou ik kwijt zijn om alles uit te printen? :-D

Hoeveel filmpjes heb je al gemaakt?

Door de jaren heen heb ik zo’n 220 filmpjes gemaakt, maar dat zijn niet het soort filmpjes waar in deze vraag naar gerefereerd wordt. Ik ben geen vlogger, ik heb zelfs een uitgesproken hekel aan vlogs en zie het ook niet zo zitten om mezelf te filmen.

Het soort filmpjes wat ik maak, zijn meestal van evenementen. Een jaar geleden besloot ik dat ik me meer wilde toeleggen op filmen, maar het is er uiteindelijk toch nooit van gekomen. Te langdradig, te bewerkelijk, geen zin in. Mocht je toch wat van mijn materiaal willen zien, verwijs ik je met liefde door naar mijn YouTube kanaal.