Ik weet van veel dingen een beetje en van sommige dingen juist best veel. De interesse om nieuwe dingen te leren en informatie te vergaren is altijd wel aanwezig en daarnaast vind ik het ook leuk om mijn vergaarde kennis met anderen te delen. In Tips&Tricks geef ik tips over diverse onderwerpen en schrijf ik soms een tutorial.

Door de jaren heen zijn er steeds meer internetsites verschenen waar je dingen kunt doen, maken of bewerken waarvoor je eerst software voor op je computer moest installeren. Ik ben groot fan van dit soort tools, omdat ik er een hekel aan heb om mijn toch al naar hamsteren neigende Windows-computer nog verder te vervuilen met software die ik misschien maar een enkele keer zal gebruiken. Vandaag tien tips voor handige online tools!

1. Droominfo

Misschien niet echt een tool, maar het kan wel eens handig zijn, of eigenlijk vooral leuk en interessant. Heb je ook wel eens dat je echt over iets heel geks gedroomd hebt en benieuwd bent waar dat nu op slaat? Het is algemeen bekend dat bepaalde voorwerpen of andere dingen in dromen vaak symbool kunnen staan voor dingen waar je in het dagelijks leven mee bezig bent. Leuk om dat zo te ontdekken.

  1. droominfo.nl
2. BMI-meter

Ben je bezig met afvallen of wil je gewoon graag weten hoe het met je BMI (Body Mass Index) gesteld is? Er zijn op internet diverse BMI-meters te vinden, maar deze vind ik zelf één van de duidelijkste en handige. In een kleurrijk en schermvullend overzicht verschuif je de pijltjes naar je gewicht en lengte om vervolgens direct te zien wat je BMI is en of ie goed is.

  1. hartstichting.nl/gezond-leven/bmi

3. Schoenmatentabel

Als je ooit schoenen hebt gekocht via een buitenlandse website, ken je het maten probleem. Want wat voor maat is bijvoorbeeld 7 in Nederlandse maten? En hoe hou je in hemelsnaam die Engelse en Amerikaanse maten uit elkaar? Op deze pagina vind je een duidelijk overzicht van schoenmaat aanduidingen in Nederlands, Engels en Amerikaans. Komt altijd van pas!

  1. schoenen.nl/schoenmaten
5. Text comparison

Deze heb ik een tijdje geleden ontdekt en ik vind ‘m extreem handig. Ik gebruik ‘m zelf om PHP-bestanden te vergelijken (als er bijvoorbeeld in de één een foutje zit die ik niet achterhaald krijg), maar je kunt het op alle mogelijke manieren toepassen. Simpel maar doeltreffend!

  1. textdiff.com
6. Tiny PNG

Elke (web)designer zal het probleem van grote PNG-bestanden wel herkennen. Het grote voordeel van PNG is dat het (trouwens net als GIF), transparant kan zijn, maar soms zijn ze gewoon iets aan de grote kant. Via deze site kun je snel en simpel PNG-bestanden comprimeren zonder (zichtbaar) kwaliteitsverlies. Werkt super!

  1. tinypng.com

TinyPNG website

7. Emoji symbolen

Zie je ook wel eens dat mensen leuke plaatjes in hun tekst plakken? Waar halen ze die toch! Nou, van sites als deze bijvoorbeeld. Of je nu voor een hartje of een sterretje gaat, een kroontje, gekke oogjes, een telefoonhoorn of een hondje, het staat er allemaal tussen! Spice up your writes!

  1. fsymbols.com/emoji/
8. PDF Escape

Tegenwoordig worden heel veel tekstbestanden in pdf verzonden. Handig, want je kunt het op elke computer en zelfs op de meeste mobiele telefoons openen en bekijken, maar zo’n bestand bewerken is weer een ander verhaal. Ook daar is wel software voor, maar als het via internet kan is dat natuurlijk nog beter. Via deze site kun je heel gemakkelijk pdf-bestanden bewerken.

  1. pdfescape.com
9. PDF my URL

Nog iets met pdf en ook erg handig: Maak van elke website of -pagina een pdf, handig als je bijvoorbeeld iemand een offline versie van je site wilt laten zien of als je ergens een handleiding hebt gevonden die je graag wilt bewaren, maar zonder een complete website op te slaan.

  1. pdfmyurl.com

Wat is jouw favoriete online tool?