Tag time! De tag die ik vandaag ga doen vond ik op de blog van Anne Solveig en ondanks dat ik hem niet gelijk twee dagen later al wilde doen, had ik gisteravond niet bepaald inspiratie voor iets anders (ik zat weer eens met mijn hoofd in de wolken) en leek het me toch wel een goed idee om deze dan maar uit te werken.

Wat zou je aan je blog willen verbeteren?

Ik ben over het algemeen tevreden over m’n blog. Zowel qua lay-out als inhoudelijk. Wel zit het alweer een weekje of wat te kriebelen om toch maar voor een ander logo te gaan, al is deze nog maar een paar maanden oud.

Eigenlijk wil ik ‘m toch wat meer minimalistisch, maar ik zie wel of dat gaat gebeuren of niet. Ook wil ik eigenlijk (weer) een andere fotogalerij, ik heb iets voor ogen in tijdschrift stijl en niet met de ietwat ouderwetse thumbnails zoals het nu is. Heeft geen haast, komt wel een keer.

sitescreen estrellaweb

Wat wil je zeker zo houden?

Tja, dat is lastig te zeggen. Ik kan zomaar opeens in m’n hoofd hebben dat ik iets rigoureus om wil gooien en dan gebeurt dat ook. Ik denk dat het strakke wat mijn blog heeft er sowieso wel zal blijven, ongeacht wat ik nog ga veranderen.

Ik ben niet zo van het meisjesachtige en hou dus niet van tierlantijntjes. De trend met de bijna volledig witte blogs ga ik overigens van m’n leven niet aan meedoen, ik vind dat helemaal niets en ik zie er weinig lay-out meer in.

Doe je alles voor je blog alleen?

Yep! And proud of. Ik zie vaak blogs waar logo en/of lay-out uitbesteed wordt aan een andere blogger of een vormgever of bedrijf, maar dat vind ik dus niets. Ten eerste heb ik daar geen geld voor over, ten tweede ben ik zelf behoorlijk goed ontwikkeld op het gebied van grafische vormgeving en webdesign. Het zou als een soort nederlaag voelen om dingen uit te besteden. Ik wil alle touwtjes zelf in handen houden en dat lukt alleen als ik alles zelf doe.

Ook het schrijven doe ik alleen. Ik krijg zeer regelmatig de vraag of mensen een gastartikel voor mijn blog mogen schrijven, wat vrijwel altijd over een product gaat. Ik doe zo nu en dan samenwerkingen, maar voorwaarde is wel dat ik zelf de content schrijf en dus bepaal. Op de één of andere manier denk ik dat mensen het een beetje gek zullen vinden als er opeens een tekst verschijnt die niet, net als alle twaalf jaar hiervoor, door mijzelf geschreven zijn.

Welk cijfer zou je je eigen blog geven?

Moeilijk. Ik ben erg bescheiden en loop niet bepaald met mezelf of dingen die ik maak te koop. Mij zul je nooit horen zeggen “Kijk je eens op mijn blog? Ik heb echt een heel mooie/leuke site”. Altijd bescheiden. Als ik dan toch moet kiezen geef ik hem een 7. Ik vind hem technisch gezien goed in elkaar zitten, maar op het gebied van bekendheid zou het misschien nog beter kunnen.

Verdien je geld met bloggen?

Nee. Ik doe heel af en toe een samenwerking met een bedrijf en daar verdien ik soms een klein bedrag aan of ik krijg een product toegestuurd om te reviewen. Ik ben daar wel selectief in en wijs soms ook mensen af, omdat niet elk product of dienst op mijn website aansluit en. Banners en advertenties ga je bij mij niet vinden.

Vanaf dag één ben ik daar heel principieel in geweest en die standvastigheid heeft erin geresulteerd dat ik in de blogosphere één van de weinigen ben die niet gebruik maakt van advertenties. Gezien mijn uitkering is extra geld verdienen aantrekkelijk, maar daar wil ik mijn blog niet voor gebruiken. Ik ben er trots op dat mijn blog een non-profit uitstraling heeft en niet meegaat met de aanhoudende hype dat alles wat op internet staat, geld moet opleveren.

Wat vind je een nadeel van bloggen, als je iets zou moeten kiezen?

De laatste tijd heb ik zeer regelmatig te kampen met het punt dat ik gewoon geen zin heb om wéér een artikel te tikken en ook vaak niet weet waarover. Eventuele halve concepten die al klaar staan heb ik geen zin om uit te werken.

Dat is een hardnekkig probleem en ik sla zo nu en dan een dagje over, maar meer dan één dag zonder artikel vind ik een no-go, dus schijf ik dan toch maar weer achter die pc, op zo’n moment vind ik bloggen niet leuk en voelt het echt als een verplichting.

Of: heb je wel iets minder leuks meegemaakt door je blog?

Ook dat. Ik kan me herinneren dat ik, heel wat jaartjes geleden, mijn site een periode heb opgedoekt omdat ik de aanhoudende stroom van kwetsende reacties beu was en er overstuur van raakte. Tot een jaar of 4 terug, ben ik altijd het mikpunt geweest van pesterijen, spotten en kwetsende opmerkingen.

Waarom weet ik nog steeds niet, zo raar of apart ben ik ook weer niet volgens mij. Op m’n blog gebeurde dat dus ook. Heel grove dingen werden over mij gezegd en op een gegeven moment had ik het zó gehad dat ik de boel van internet donderde.

Hoe vaak wordt je blog maandelijks bekeken?

Ongeveer 6500 unieke bezoekers, goed voor in totaal ruim 9500 views. Vergeleken met veel andere blogs stelt het waarschijnlijk niets voor, maar ik heb al eens vaker laten weten dat mijn blog op het gebied van bezoekersaantallen en reacties bepaald geen hoogvlieger is. Maar ik ben tevreden met wat ik heb. Twee jaar geleden had ik hooguit 30 unieke bezoekers per dag, inmiddels zijn dat er gemiddeld 230 per dag. Wie het kleine niet eert!

Waardoor blijf jij hangen op een blog en wanneer klik je weg?

Te opdringerige advertenties vind ik waardeloos, dan ben ik snel weg. Alleen als een blog echt een bepaalde waarde voor me heeft, blijf ik hangen. Slechte foto’s, een onoverzichtelijke lay-out en teksten vol taalfouten en sowieso geen kloppend geheel spreken me ook niet aan.

Ik ben een mens van de details: Het kleinste spelfoutje of een pixel die verkeerd zit valt me op. Sowieso ben ik al een tijdje geleden gestopt met blogs die alleen maar over beautyproducten gaan.

Heb je mensen leren kennen door het bloggen?

Ik heb wel diverse bloggers leren kennen, maar eigenlijk alleen vrij oppervlakkig hoor. Een aantal zoals Nicky en Kimberly volg ik ook via Twitter. Ik ben zelf een stuk ouder dan de gemiddelde blogger en dan heb je minder snel een band met iemand, denk ik.

Wat vind jij van persoonlijk bloggen?

Ik vind persoonlijk bloggen fijn, maar inmiddels heb ik wel een filtertje ingebouwd vergeleken met de eerste levensjaren van m’n blog. Ik schreef toen ook wanneer ik slecht in mijn vel zat of bang was. Ik merkte al snel dat sommigen daar niet mee overweg konden en zich uitten door te kwetsen en daar leende ik me niet voor.

Ik ben er wel van geschrokken, waar kwetsbaar opstellen mensen toe kan zetten. Bizar eigenlijk. Ik schrijf soms nog over persoonlijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld mijn BDD en ziektefobie, maar dat is op een meer informatieve manier, alsof ik over iemand anders schrijf. Als daar iemand iets lulligs over zegt, raakt het me minder.

120507-live-writer

Waar let je op bij de informatie die je deelt op je blog?

Om te beginnen dat ik niet het achterste van mijn tong laat zien en daarnaast houd ik bepaalde gegevens ook privé. Waar je ook zoekt, je zult op mijn blog en sowieso op internet mijn adres bijvoorbeeld nooit vinden. Verder kom ik soms gaandeweg achter dingen die niet slim waren.

In de beginperiode van m’n verliefdheid schreef ik soms zijn naam, maar sinds hij op Facebook zit, bedacht ik me dat dat misschien niet slim was en heb ik dat aangepast. Ik denk wel vaak na over dingen die ik publiceer. Of het bij mijn site past en überhaupt toegevoegde waarde heeft.

Denk je nog lang door te gaan met bloggen?

Klinkt het heel gek als ik zeg dat ik daar geen idee over heb? Ik zie mezelf voorlopig nog wel bloggen, maar ik kan me zo voorstellen dat als ik 50 ben of zo, dat het gewoon niet meer zo bij mijn leeftijd past.

Sowieso is de gemiddelde blogger tussen de 15 en 30. Bloggen op je vijftigste. Tja, waarom niet, maar ik weet niet of ik het dan nog doe. Wie weet is mijn leven tegen die tijd wel heel erg veranderd. Voorlopig ga ik nog gewoon door, zin of geen zin. :-)

Wanneer zou je stoppen?

Als ik echt geen zin meer heb, als er geen bezoekers meer komen of als mensen laten blijken mij of mijn artikelen niet leuk of ronduit stom te vinden. Of als mijn computer kapot gaat. Grapje!

Zou je je blog verwijderen in ruil voor € 50.000?

Goh, lastige vraag. € 50.000 is wel erg veel, maar geld gaat op den duur op en een blog niet. Ondanks dat mijn blog als het verkocht zou worden een lachertje zou zijn, zou ik denk ik toch eerder kiezen om mijn blog gewoon te houden. Het is toch een vorm van vermaak, iets waar ik me mee bezig kan houden. Iets wat me ook in zekere zin contact met andere mensen oplevert.

Welke dingen gebruik jij om te bloggen?

Om te beginnen natuurlijk m’n computer. Ik heb niet zoals de meeste bloggers een hippe laptop of tablet, om de simpele reden dat ik daar vanwege m’n ogen niet mee kan werken. Vooral laptops vind ik de hel, omdat ik dan met m’n nek in een haakse hoek moet zitten. Maar ik vind een desktopcomputer prima. Verder gebruik ik m’n camera zo nu en dan, de Canon EOS 700D, mijn iPhone en verder zou ik het niet weten of ik vergeet iets. Mijn eigen inspiratie natuurlijk!