Ik heb al heel wat jaren een blender in de keuken staan, een keer gekocht voor drie tientjes bij de Aldi, maar eigenlijk mocht ie alleen in de zomermaanden z’n kunsten vertonen, want daarbuiten gebruikte ik hem vrijwel nooit. Totdat ik ontdekte dat smoothies gewoon het hele jaar door kunnen, altijd lekker zijn en daarnaast ook nog eens supergezond!

Ik begon er onlangs een gewoonte van te maken om ‘s avonds een smoothie te maken. Sowieso het ideale wapen tegen de lekkere trek! Een smoothie is tenslotte eten en drinken tegelijkertijd en ik houd er echt een vol gevoel aan over.

Ik had eerst het idee om wat recepten op te schrijven, maar aangezien dat gelijk voelt alsof ik een mislukte poging doe op het culinaire pad en mijn variatie nog niet zo heel groot is, laat ik dat maar achterwege.

Als ik ergens een smoothie koop, ga ik voor aardbei / banaan of aardbei / sinaasappel, omdat ik die het lekkerst vind. Zelf maak ik momenteel twee varianten: kiwi / sinaasappelsap / banaan en sinaasappelsap / banaan / mandarijn.

Die met mandarijn is iets zoeter, de variant met kiwi vind ik net iets lekkerder omdat ie fris-zoet is. Natuurlijk kun je daar nog een mandarijn bij doen, maar zoveel verschil proef ik dan niet.

Zelfgemaakte smoothie

Er zijn ook veel mensen die experimenteren met dingen als boerenkool en allerlei zaden die ik in de eerste plaats aan de vogeltjes zou geven dan ze in een smoothie te verwerken. Zelf lijkt me dat eerder om te gruwelen dan dat ik het lekker zou vinden.

Smoothies bestaan bij mij gewoon uit fruit. Ik gebruik vrijwel altijd versgeperst sap uit fles (van HEMA) als basis, maar je kunt natuurlijk ook voor een wat meer romige smoothie gaan door het fruit te pureren met yoghurt. of met melk.

Zo heb ik vanavond eens iets anders geprobeerd en gekozen voor een combinatie van melk, banaan en chocoladesaus. Het resultaat was een schuimige milkshake-achtige substantie met banaan-chocoladesmaak. Iets minder gezond dan de varianten met enkel fruit, maar voor de verandering best wel eens lekker! Extra smakelijk als je ‘m nog een kwartiertje in de koelkast zet.

Omdat ik een beetje in gebreke blijf op het punt van mijn lezers inspireren of aanzetten tot het maken van de lekkerste smoothies, onderstaand een lijstje afkomstig van amazoncafeli.com, met een aantal lekkere recepten. Niet zelf verzonnen, tóch nog iets om uit te proberen. Ik zou bijna zeggen dat ik morgen gelijk weer naar de winkel ren voor een paar kilo fruit!

Hou jij ook van smoothies en wanneer drink jij ze het liefst?