De laatste appReview is al zó lang geleden, dat ik hem me niet eens meer kan herinneren. Hoog tijd voor een nieuwe editie dus, al installeer ik natuurlijk niet wekelijks de meest fantastische apps op mijn iPhone, dus is het vooral ook een kwestie van afwachten tot het spreekwoordelijke pareltje langs komt waar ik zó enthousiast over word, dat ik er graag over wil schrijven.

Dit keer ben ik helemaal in de ban van de fotobewerking-apps VSCO cam. De naam van de app doet een beetje zakelijk aan en het is nou niet direct een naam waarbij je denkt: “Hé ja, die móet ik echt eens proberen.” Toch is het zeker de moeite waard. Ik ben inmiddels een fan en zorg er met dit artikel graag voor dat jij dat ook wordt!

De eerste keer dat ik de app opende was mijn eerste gedachte: “Toch niet het zoveelste social netwerk voor fotojunkies?” Dat bleek mee te vallen, al doet het interne netwerk van VSCO genaamd The Grid, daar wel een beetje aan denken. VSCO zelf meent overigens dat ze totaal geen intentie hebben om het volgende social media platform te worden, ze bieden creatieve fotografen puur een vorm van inspiratie en interactie.

Het belangrijkste van de app is natuurlijk de fotobewerking. Ondanks dat je aan de linkerzijde een tab-menu hebt met daarin diverse onderdelen, gebruik ik zelf alleen de Library (het gedeelte waar de foto’s staan die je hebt geïmporteerd en/of bewerkt) en de Store. VSCO is vooral geschikt voor mensen die een voorliefde hebben voor foto’s met wat ik een vlakke uitstraling noem. Niet al te veel contrast, zachte kleuren, een beetje een romantische uitstraling. Het soort foto’s wat je in veelvoud tegenkomt op sites als WeHeartIt en Pinterest.

Ondanks dat ik qua echte fotografie juist een voorliefde heb voor plaatjes met rijke kleuren en sterke contrasten, vind ik het bij iPhone foto’s juist wel mooi als ze een beetje een zachte uitstraling hebben. Niet zacht in de zin van onscherp, maar qua luminantie, saturatie en helderheid. Als je niet van dit soort foto’s houdt, hoef je sowieso niet verder te lezen :-)

VSCO cam bevat diverse basiselementen om je foto’s te bewerken zoals saturatie, rechttrekken, contrasten en temperatuur, vooral de functies waarmee je hooglichten en schaduwen een andere kleur kunt geven en de Fade functie waarmee je foto’s, zoals de naam al zegt, een wat vervaagd uiterlijk kunt toekennen, geven de app iets extra’s wat andere fotobewerking-apps niet in huis hebben. Bijkomend voordeel is dat je bewerkingen ook meerdere keren achter elkaar uit kunt voeren, wat in sommige gevallen een voordeel kan zijn.

Naast de bewerkingstools, kun je ook gebruikmaken van filters. Standaard zitten er zo’n 10 filters in de app die je gratis kunt gebruiken. Wil je je creativiteit verder uiten, dan kun je diverse filter packs kopen. Zo nu en dan is er ook een aanbieding waarmee je een hele bundel met filter packs voor een gereduceerd bedrag kunt kopen en er zijn ook regelmatig gratis downloads. In principe ben je niet gebonden aan de aanschaf van filter packs. Zonder deze aankopen (de app zelf is wel gratis), functioneert VSCO Cam ook prima en kun je er mooie resultaten mee boeken.

Bovenstaand wat screenshots van de app om een indruk te geven hoe ‘t eruit ziet. In feite dus vrij simpel. Onder de Home-knop is niet veel te vinden, behalve de mogelijkheid om mensen te zoeken die deel uitmaken van The Grid. Deze Grid vind ik zelf overbodig.

Je kunt geen foto’s liken, maar je kunt ze wel delen op social media, wat ik een beetje raar vind omdat het toch andermans foto’s zijn. Ik zou het geloof ik niet zo leuk vinden als iemand met mijn foto’s aan de haal ging. Ik heb er zelf twee foto’s in gezet en die zijn onvindbaar. Zoeken levert ook niet echt veel op.

Vervolgens is er het onderdeel Journal, wat je kunt zien als een interne blog, met wat updates en nieuwtjes rondom de app. Mijn eerlijke mening? Schrappen die handel of zet het desnoods onder een klein knopje op de Home tab, maar de maker zal het wel graag zo gewild hebben.

De Store en Library zijn eigenlijk het meest interessant. Voor het bewerken van foto’s kun je overigens ter plekke een foto maken of foto’s (zelfs meerdere tegelijkertijd) importeren uit de fotobibliotheek op je telefoon. Het werkt allemaal vrij vlotjes en duidelijk, daar houd ik van!

Slotconclusie

VSCO Cam is een onmisbare app voor alle iPhone fotografen die verliefd zijn op de romantische faded look. De app bevat een prima set basistools met leuke extra’s en biedt de mogelijkheid om een scala aan filters te downloaden via in-app aankopen.

Duidelijke en straight-forward navigatie en bewerking. Binnen een handomdraai heb je je foto’s verfraaid! Minpunten zijn de wat mij betreft overbodige onderdelen Home en Journal en de nogal twijfelachtige Grid, maar in principe zitten die bij gebruik niet in de weg, dus kun je deze onderdelen gewoon negeren.

Links