Mijn Jack Russell Bas komt in bijna elke Weekly Snaps wel aan bod en zo nu en dan zie je ook wel een fotootje van één van mijn katten voorbij komen. Maar wie of wat zijn mijn huisdieren verder eigenlijk? Het leek me wel eens leuk om een artikeltje te maken met een profielschets van mijn huisdieren. Gewoon omdat ze ook best een plekje op mijn blog verdienen!

Bas

Ras

Parson Jack Russell terriër

Leeftijd

10 jaar (geboren op 10 augustus 2003)

Uiterlijke kenmerken

Wit met een grote bruine vlek op zijn rechterzij en bruine oortjes, die ik liefkozend zijn ‘caramel-oortjes’ noem. Nieuwsgierige bruine ogen (die kogelrond worden als hij iets lekkers ziet) en meestal een vrolijk gekleurde bandana om z’n nek.

Bas in de trein

Profielschets

Bas is een levendig hondje wat je z’n leeftijd niet zou geven. Ik heb hem sinds hij een jaar oud is en hij heeft nogal een nare jeugd gehad, waardoor hij in het begin niet bepaald de makkelijkste hond was.

Qua uiterlijk zag hij eruit als een zwevertje. Desondanks heeft hij zich met behulp van veel liefde en geduld ontwikkeld tot een stabiele, lieve, sociale en niet te vergeten mooie hond die met iedereen wel vriendjes wil worden.

Sterke eigenschappen

Bas is erg lief en naast het feit dat hij alles en iedereen leuk, aardig en interessant vindt, heeft hij met mij een unieke band, waarvan ik al meerdere malen het bewijs geleverd heb gekregen dat deze op telepathisch niveau is.

Verder is hij voor een Jack Russell doorgaans best rustig, is hij heel braaf in winkels, op visite en op reis en is hij uitermate slim. Bas is soms een beetje als een mens: Houdt van reizen, lekker eten, quality time en winkelen. Alleen het wijntje laten we maar achterwege, maar daar houdt z’n baasje ook niet van.

Slechte eigenschappen

Als je hem zo ziet, zou je denken dat ‘t een engeltje is die je nooit achter het behang zou willen plakken, maar toch wil dat wel eens gebeuren. Bas is erg sterk voor zijn formaat en kan flink aan de lijn trekken, wat hem nogal eens op een grauw komt te staan. Ook heeft hij aan zijn slechte jeugd een forse verlatingsangst overgehouden.

Het is al veel minder dan de eerste jaren, maar als ik van huis ben wil hij nog wel eens gaan zitten loeien. Ook blaft hij graag als hij iets in de straat hoort. Vooral als hij het piepje van de scanner van R hoort gaat ie aardig los. Ondanks dat hij hard blaft, is hij wel hartstikke gek op hem, heeft ie vast van mij. 😀

Gekke gewoonten

Bas is absoluut gek van reizen per veerpont of trein. Als we maar in de buurt van station of veer-aanlegplaats komen, moet hij er als een speer op af en als er dan een trein of pont aanwezig is, zie ‘m er dan maar eens vandaan te houden.

Verder heeft hij een half jaar geleden een voorliefde ontwikkeld voor roltrappen en moet ik er dus minstens één keer per week aan geloven om bij de V&D alle roltrappen op en weer af te gaan.

Een tijdje geleden wilde hij ook per se de ondergrondse parkeergarage in en toen dat een week later weer gebeurde zag ik een nieuwe obsessie ontstaan, maar hij kijkt er nu niet meer naar om. Tot slot legt Bas een onuitputtelijk enthousiasme aan de dag als we naar GAMMA gaan en slaapt hij graag opgerold in zijn fleeceplaid.

Micky

Ras

Europese Korthaar

Leeftijd

15 jaar (geboren op 11 november 1997)

Uiterlijke kenmerken

Zwart met een beetje wit aan z’n snuit, een wit kinnetje, drie witte haren aan het puntje van z’n staart, vier witte voetjes met één zwart teentje (linker achterpoot) en op z’n buik ook nog een beetje wit. Felgroene ogen en één enkele voelspriet op z’n kop die ik altijd z’n ‘antenne’ noem. Toen hij klein was, wilde hij eens een brandende kaars van dichtbij bestuderen en dat kwam hem op z’n andere ‘voelspriet’ te staan, die is nooit meer aangegroeid.

Micky in het zonnetje

Profielschets

Micky is een ontzettende goedzak die door de jaren heen heel rustig en makkelijk is geworden. Het eerste jaar dat ik hem had was hij niet altijd even lief. Hij kon je zomaar klauwen en aan z’n buik mocht je nooit komen, dan begon hij te klauwen en bijten.

Sinds ik m’n andere kat erbij nam, is hij rustiger geworden (ondanks dat ‘t niet eens dikke maatjes zijn, ze accepteren elkaar) en zeker nu hij op leeftijd is, is het de makkelijkste kat ooit. Je kunt hem op één hand boven je hoofd door de kamer dragen, hij vindt alles best. Micky is qua gezondheid ook altijd makkelijk geweest: Eén keer blaasgruis gehad en daarna nooit meer iets.

Sterke eigenschappen

Zoals hierboven al staat, is hij erg lief en makkelijk in de omgang. Hij is totaal niet schuw en ook niet eenkennig. Als er visite is, wil hij vaak wel op schoot (bij voorkeur bij mensen die een lichte allergie voor katten hebben) en kan dan uren liggen.

Ook bij mij trouwens. Sinds mijn terras afgesloten is, mogen de katten buiten en ik kan er echt van genieten om Micky buiten met z’n ogen dicht tevreden te zien liggen spinnen op de bank. Hij geniet echt van het buiten zijn en verlangt ook niet naar meer dan de ruimte van mijn terras.

Slechte eigenschappen

Micky kan soms nogal zeurderig zijn als het op z’n eten aankomt. Kieskeurig, zeg maar. Of als ik de brokjes niet snel genoeg in z’n bakje doe dan blijft hij onophoudelijk miauwen, terwijl er nog gewoon een restant van ‘s morgens in zit. Verder kan hij soms best brutaal zijn en is hij in staat en stukje kaas of een chipje uit m’n hand te jatten als ie de kans krijgt.

Verder weet ik weinig te bedenken, of het moet zijn dat hij regelmatig over de bank loopt (wat niet mag) en drie uur lang onafgebroken kan gaan zitten staren als ik op de bank zit maar even geen zin heb in een beest op schoot.

Gekke gewoonten

Zoals je kunt lezen, is Micky al aardig bejaard, maar als er een vlieg of ander insect in z’n buurt is, maakt hij de gekste bokkensprongen om het ongedierte te kunnen vangen, waar hij meestal (tot mijn grote tevredenheid), glansrijk in slaagt. Hij heeft de moves dus nog steeds! Verder ligt hij graag samen met Bas in een mandje (ook als dat bewuste mandje daar eigenlijk te klein voor is) en wil hij ‘s avonds altijd naar z’n bedje gedragen worden.

Als hij toevallig al in de keuken is (waar hij ‘s nachts slaapt) en ik roep dat we gaan slapen, rent hij gauw naar z’n mand in de kamer omdat ik hem dáár moet komen halen en vervolgens naar z’n bed in de keuken dragen. De perfecte situatie is als ik hem, voordat ie in z’n bedje gaat, nog even in m’n armen wieg en een beetje met hem knuffel.

Molly

Ras

Europese Korthaar

Leeftijd

14 jaar (geboren op 1 juli 1999)

Uiterlijke kenmerken

Molly is niet gevoelig gebleken voor de tand des tijds. Ze ziet er letterlijk nog exact hetzelfde uit als bijvoorbeeld 8 jaar geleden. Ze is van kitten naar volwassen kat gegaan en daar is het bij gebleven. Waar de vacht van Micky zo nu en dan wat viltig aanvoelt en niet meer zo mooi glad valt, heeft Molly een pels van designerhaar: die is en blijft schitterend.

Ze is klein en fijngebouwd met een mooi kopje, waar ze overigens héél chagrijnig mee kan kijken. Ik noem haar niet voor niets zo nu en dan diva. Ze is, net als Micky, ook zwart en heeft een wit kinnetje, twee witte voetjes en achter twee witte ‘sokken’. Het puntje van haar staart is ook wit en over haar buikje loopt wat wit pluis. Haar ogen zijn meer geel dan groen en ze is erg mooi.

Molly in zwart-wit

Profielschets

Ik heb Molly met name de laatste paar jaar zien veranderen van een vrij schuw katje naar een heel toegankelijk en gemakkelijk diertje. Molly is nooit lastig geweest in de omgang: Ze paste zich aan elke situatie aan, zeurde nooit om eten en nam alles zoals het kwam, maar ze kon vrij schichtig zijn.

Op schoot wilde ze nooit en als je haar oppakte, begon ze gelijk te klauwen om weg te komen. Inmiddels is ze echt veranderd. Ze kan nu uren op schoot liggen en ik kan ze ook gewoon oppakken, haar in m’n armen wiegen of – zoals ze zelf graag heeft – in m’n nek leggen.

Sterke eigenschappen

Molly is heel lief en ook heel makkelijk. Ze zal nooit de oren van je kop zeuren om iets te krijgen maar komt gewoon kijken als er iets te halen valt. Molly leeft soms wel een beetje in haar eigen wereldje, maar is dus niet meer schichtig zoals voorheen.

Doordat haar vacht zo zacht is, is het heerlijk om met haar te knuffelen. Het is niet voor het eerst dat ik in slaap viel terwijl ik haar aaide terwijl ze bij me op schoot lag. Ondanks dat ik van huis uit meer een honden- dan een kattenmens ben, vind ik dat toch wel heel fijne momenten waar ik echt van kan genieten.

Slechte eigenschappen

Hoe lief ze ook is, het is wel echt een dametje: Ze kan behoorlijk stiekem doen en Micky steekt soms wat boers en lomp af bij haar gehaaide acties en strategische zetten. Gaat Micky bijvoorbeeld de slaapkamer in waar hij niet mag, maakt hij daar altijd geluid bij. Niet slim!

Molly daarentegen, kan ondanks haar bandje met belletje, zó sluipen dat je haar niet hoort. Als ze haar kans schoon ziet, zit ze op de aanrecht om te kijken of er na het eten klaarmaken nog wat achtergebleven is. Ook is ze al twee keer ontsnapt door de schutting heen.

Gekke gewoonten

Molly zit graag op schoot, maar ‘schoot’ is misschien niet het juiste woord. Ze zoekt ‘t liever hogerop. Haar favoriete plek is in m’n nek, ter hoogte van m’n sleutelbeenderen. Dat gaat natuurlijk niet als ik rechtop zit, maar als ik onderuitgezakt op de bank hang, ziet ze haar kans schoon. Dutjes-tijd is trouwens een belangrijk codewoord.

Molly ligt graag bij me als ik een dutje doe op de bank en als ik ‘dutjestijd’ zeg, komt ze gelijk aan sprinten. Verder is ze gek op ‘zoete broodjes’ zoals appelflappen, donuts en roombroodjes en ze kan zich zó goed verstoppen dat ik haar soms na een kwartier zoeken nog niet heb gevonden. Als ik dan ‘Molly, kaas!’ roep, komt ze als een duveltje uit een doosje tevoorschijn, vaak weet ik nog niet waar ze dan vandaan komt.

Heb jij ook huisdieren? Wat is het leukste aspect van jouw dier of dieren?